Lekkende koppeling radiatorkraan

Beckertje2

  • #1
Hallo,
We hebben tijdens de verbouwing alle radiators voorzien van voetventielen en nieuwe radiatorkranen. Toch is er één radiatorkraan, die blijft lekken. De puntstukken zijn allemaal met hennep verpakt en hij lijk echt bij de koppeling te lekken. Het gaat om een nieuwe radiatorkraan van een Duits kwaliteitsmerk. Ik heb de koppeling inmiddels behoorlijk vast aangetrokken en vrees, dat er iets stuk gaat, als ik de moer nog vaster aandraai. Heeft iemand een tip? Ik heb op mijn werk wel eens gezien dat ze er één of twee windingen teflon tape om de bol draaien. Wat vinden jullie daarvan ? Niet echt een oplossing, die een schoonheidsprijs verdiend, maar zal het helpen?

Groet,

Harry
 

Fiesiekus

  • #2
Is te proberen. Ook het schroefdraad van wartel en de kraan even met kruipolie inspuiten. Draait ie vaster zonder vreten.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Gewoon vernieuwen,als er geen vuil tussen de pummel en kraan zit.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Wat je ook kunt proberen is de koppeling onder druk voorzichtig iets losdraaien.
Vuil spoelt weg en daarna weer vastzetten. Eigenlijk geen tip die ik iedereen aanraadt, maar met veel beleid kan het werken. Koppeling een heel klein stukje losdraaien dus.
(Niet voor de beginner, en afhankelijk van de ondergrond)
 

Xr8

  • #5
Als het nieuw spul is dan zou ik gewoon een geheel nieuwe kraan halen, als je bij nieuw spul al met teflontape moet gaan staan te prutsen lijkt met geen goed uitgangspunt. Er kan best ergens een klein scheurtje in het staartstuk of de kraan zitten, komt wel eens vaker voor.

De conische afdichting hoort zonder tussenkomst van wat dan ook gewoon dicht te zijn.

Succes.
 

Marcelvm

  • #6
Gewoon loctide gebruiken is altijd dicht
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat is klinkklare onzin, want Loctite is een merk van een hele serie borgproducten voor de industriele markt. Je kunt dus niet stellen "gewoon loctite gebruiken" (ik heb het maar meteen goed gespeld...) want dan zou je op zijn minst moeten aangeven: welke van die vele producten van dat merk.

Wanneer je de verkeerde soort zou gebruiken, zou je ook nog eens de kraan nooit en te nimmer meer los kunnen draaien om hem te vervangen, óf heeft het geen enkele werking, dus dat schiet ook niet op.

Voor waterleiding en cv is teflontape hét afdichtmiddel, en indien dat niet goed werkt, is hennep met eventueel fitterskit de aangewezen methode, in elk geval voor de gemiddelde klusser.

Graag niet zomaar wat roepen dus. :?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Er is loctite beschikbaar voor CV/GAS en andere verbindingen.
Ook kan (natuurlijk een speciaal type) gebruikt worden om CV koppelingen te monteren zonder teflon of hennep.
Geen onzin dus. Als iemand hier vermeld dat iets met hennep afgedicht moet worden dan mogen we ook aannemen dat het geen "rook" product is. Zo bedoelt de beantwoorder dat uiteraard ook.

En inderdaad, een heel klein beetje (geschikte) loctite tussen de conische vlakken kan dit probleem oplossen,
ook al is het een lapmiddel. In de praktijk moet je soms ooit minder goede keuzes maken, bij voorkeur tijdelijk.

Overigens ben ik het er absoluut niet mee eens dat teflontape hét afdichtingsmiddel bij water en CV is.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Het gaat erom, Ronny, dat er alleen maar "loctite"geroepen wordt, en niet vermeld wordt, wat voor soort. Er bestaan 10-tallen producten van dat merk, met en zonder harder. Voor mij lijkt het hetzelfde als zeggen dat je voor verlichting het beste philips kunt gebruiken.

Daarnaast is dat spul niet of nauwelijks beschikbaar voor de amateur-klusser, en dat is waar dit forum zich op richt. En die heeft normaal gesproken alleen teflon tape en hennep ter beschikking.

Als je dan iets zegt, vertel dan wat je exact bedoelt, want een vraagsteller heeft aan zo'n kreet erg weinig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu