Lekkende buis in de keldermuur

Status
Niet open voor verdere reacties.
We hebben een dikke rioolbuis die helemaal in de muur is ingewerkt. Die is beginnen lekken. We hebben een stuk muur uitgekapt maar het is een dragende muur en meer kan niet weg. Een heel eind verder zien we de lek maar kunnen er niet bij, kunnen we iets door de buis gieten om eventueel die lek te dichten?
 
Dragende muur? Ik neem aan dat de rioolbuis van boven komt, dus verticaal loopt. Ik zie niet in waarom je deze niet geheel vrij kan kappen. Die buis draagt toch niet? Een foto kan meer duidelijkheid geven.
- Wat voor materiaal is de buis?
- Wat is de diameter?
- Waar zit het lek? Onder, boven, verbinding?

Er iets in gieten? Nooit gezien/ meegemaakt Ik zou me kunnen voorstellen dat je de buis vol latexrubber zou kunnen gieten, even laten staan om enkle mm op de wand af te zetten en dan de rest eruit. Blijft dan o.a. het probleem van aanhechting op de vuile wand van de buis. Wordt niks vrees ik.

Buis in buis?
In de industrie wordt zoiets wel gedaan voor grote diameters en frequent voor het renoveren van een rioolbuis van b.v. 400 of 600 mm dia.
Ik heb zelf wel eens het linen van een koelwaterbuis ondergronds met cement begeleid. De diameter was 600 tot 1250 mm. Voor kleinere diameters wordt een rubber kegel gebruikt, die aan een kabel door de buis wordt getrokken. De cementlaag is meestal 10 - 12 mm dik.
Voor de procesindustrie worden dan flenzen geplaatst en loopt de liner van flens tot flens, soms in de vorm van een flexibele slang. Je verliesr echter altijd iets van de diameter van de buis.

Voor dit geval is waarschijnlijk vervangen de enige optie of repareren als je bij het lek kan komen.
 
Bedankt voor de tip.
De buis is in beton, ligt horizontaal, is ongeveer 30 cm. doormeter. Het lek zit een meter achter het gat dat we gekapt hebben en dat is net iets te ver om bij te kunnen. De buis ligt in een kruipkelder waar je niet in kan, ze ligt ongeveer een halve meter diep in het zand en er is geen mogelijkheid om dat zand weg te halen.
Het lekt in het midden van de buis, niet aan een flens.
 
Het is mij nu wat duidelijker hoe de situatie is.
Een rioolbuis van uitwendig 30 cm dia. zal inwendig ca. 24 cm zijn.
Kan je de buis breken om er een sleeve in te schuiven?
Deze sleeve zou b.v. gemaakt kunnen worden van dia. 250 mm PVC.
Als 250 mm te groot is, dan de PVC buis in de lengte doorzagen en zoveel uit de omtrek halen dat de PVC buis net in de betonbuis past.
De betonbuis zoveel mogelijk schoon en droog maken voor het inschuiven van de sleeve. Vervolgens de kleien ruimte tussen sleeve en betonwand vol spuiten met epoxy materiaal o.i.d.
Als de betonbuis doorgezaagd wordt met een diamant schijf en het lek inwendig zichtbaar is, zou ik het ook wel aandurven dit lek inwendig met epoxy en glasmat te repareren.
Pigion.
 
Pigion: bedankt voor de mogelijke oplossingen. Er zal niets anders opzitten dan één van uw voorstellen toe te passen indien er geen verbetering komt.
Jan: eigenlijk komt letterlijk alles door deze buis: regenwater van het dak, douchewater, afwaswater, afvoer van wasmachine, overloop van wc-put... Er is niet van buitenaf bij te komen. Je ziet mijn probleem om de buis door te zagen, want als het op dat ogenblik begint te regenen loopt heel de kelder onder water. Aangezien het lek nu nog drupt en niet snel stroomt, had ik gedacht aan een soort dichting om door de buis te spoelen, maar aangezien dit blijkbaar niet bestaat zal ik de voorstellen van Pigion moeten overwegen. Bedank voor jullie reacties.
Nikske
 
Jammer, van buitenaf had u misschien een nieuwe leiding door de pijp kunnen schuiven.
Ik neem aan dat het een eigen woning is, bij een huurwoning is dit soort reparaties voor rekening van de verhuurder.
 
In mijn optiek zit er helaas niets anders op dan toch proberen het geheel te vernieuwen. Stel dat het toch lukt de buis dicht te krijgen door er een buis met een kleinere diameter in te schuiven en te dichten, dan is het risico groot dat op deze plaats (veelvuldig) verstoppingen ontstaan. Hetzelfde geldt voor andere oplossingen waardoor een verdikking in de buis ontstaat.

Wat voor huis gaat het eigenlijk om? Een diameter van 30cm is wel erg groot voor de afvoer van een woonhuis?
 
Afgezien van mogelijke verstoppingen bij vervangen van een deel van de buis, zal ook de ouderdom van de betonnen buis moeten worden meegenomen.
Bij een betonnen buis van 40-50 jaar oud, die zonder aanleiding van buitenaf, b.v. verzakking of kapotstoten, gaat lekken, is er een kans dat de buis op andere plekken ook aangetast is van binnenuit. In dat geval is het een kwestie van tijd tot de volgende lekkage zich voordoet.

De huidige betonnen buizen worden, dank zij verbeterde materialen en productiemethoden, gegarandeerd tot 75 jaar. Zo'n 50 jaar geleden was dat allemaal wat minder.
 
Ten eerste moet je bij het zien van een betonnen buis, er vanuit gaan dat we het over etherniet hebben, een asbest houdend fabrikaat.
Daar moet je niet aan rommelen.

Je kan meestal gewoon een kruipgat hakken in een draagmuur. Als je 'm maar weer dichtmetselt.

En die leiding, dat blijft gewoon tobben. Goed nat maken, een paar klappen met een hamer en middels een flexibele (fernco) koppeling de leiding vervangen voor pvc.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
10
Weergaven
1K
Badkamer, waterleiding en afvoer
Marcn.88
Reacties
4
Weergaven
661
Reacties
7
Weergaven
9K
Badkamer, waterleiding en afvoer
Henk253
Reacties
7
Weergaven
236
Badkamer, waterleiding en afvoer
klusmadam Marjolein
Reacties
16
Weergaven
303

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu