Lekkage via schoorsteen bij zware regenval

Arjen29

 • #1
Hallo,

Ik zoek vaak op dit forum voor meer generieke oplossingen of antwoorden op verbouwingsvragen,maar nu is het zover dat ik een specifieke vraag heb dus hierbij mijn eerste bericht:

Zoals de titel al doet vermoeden gaat het om lekkage via de schoorsteen. De lekkage treedt voornamelijk op bij zeer zware regenval (vaak in combinatie met harde wind). Aan de binnenkant komt het water in de nok naar binnen en loopt via de schoorsteen naar beneden.

Het betreft een oud huis (schoorstenen zijn geplaatst in de jaren 30) en de lekkage bestaat waarschijnlijk al meerdere jaren. De ruimte waarin dit zich voordeed is nooit echt als verblijfsruimte gebruikt, dus er is tot op heden ook nooit echt actie ondernomen.

Op de foto's is waarschijnlijk wel één en ander te zien wat niet helemaal in orde is, maar ik zie zelf weinig echt grote gebreken. (Ik heb als aluminium gevelbouwer dan ook weinig ervaring met metselwerk en pannendaken.) Ik ben op zoek naar mogelijke verklaringen en eventuele oplossingen. Vooral om ervoor te zorgen dat ik geen onnodige of averechts werkende ingrepen uitvoer.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Ik zie bovenaan een scheur in het metselwerk en slecht voegwerk.
De kwaliteit van het lood is niet te beoordelen, te goed geschilderd.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #3
Aan het voegwerk te zien, lijkt het of de scheur helemaal doorloopt van boven naar onder.

Maar ook is te zien, dat er al wat reparatie lapwerk is verricht zoals de aansluiting van het lood op de nok pan die gekit zit.
Ook de dakpannen zijn niet meer in de allerbeste staat zo te zien.

Hoe ziet de schoorsteen er onder de groene afdek plaat er uit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Is de schoorsteen in gebruik?
 

Marcn88

 • #5
Als ik deze schoorsteen zo bekijk kun je hem er beter afslopen en als hij in gebruik is een nieuwe terug metselen dit ivm voegwerk slecht scheuren in metselwerk lood slechten al eerder afgekit
 

Arjen29

 • #6
Bedankt voor de snelle reacties . Hierbij enkele antwoorden op de verschillend opmerkingen/vragen:

- Schoorsteen is gedeeld met de buren (in hun kanaal is een RVS pijp aangebracht) en is deels te gebruiken. (Ik weet niet of er op dit moment ook daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt.)

- De huizen hebben een monumentenstatus dus slopen is sowieso geen optie. Dit is ook de reden dat de dakpannen niet meer de nieuwste zijn.

- Zie onderstaande foto voor situatie onder het koperen dakje.

- Lood is voor zover ik kan zien/beoordelen niet gescheurd. Wel zijn er diverse openstaande overlappen (tot +/- 10mm) tussen de verschillende de wit geschilderde en de onbeschilderde delen.

- Lood is inderdaad op de pannen gekit. Ik verwacht dat dit mede gedaan is omdat de opening van deze voeg/aansluiting op de meest gebruikelijke windrichting staat.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Ik denk dat met opnieuw voegen de lekkage opgelost is.
Er zijn plekken te zien waar de voeg helemaal weg is.
Een voeger kan dat zo bekijken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
En vraag de voeger dan meteen om het lood te inspecteren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Als de schoorsteen van onder of boven is afgesloten is er weinig droging van binnen uit. Geen idee hoeveel invloed dat zou kunnen hebben. Stenen die verzadigd zijn zullen geen water opnemen en als er iets van water bijkomt zal dat sneller zakken.
 

Arjen29

 • #10
Bedankt; dan ga ik de schoorsteen van de zomer eerst is opnieuw laten voegen.

Verzadiging van de stenen lijkt me ook wel plausibel gezien de regenval van de laatste maanden.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #11
De staat van de schoorsteen is te slecht om nog te laten voegen
 

Arjen29

 • #12
Oké, mag ik vragen in welk opzicht de schoorsteen te slecht is? En wat valt er dan nog wel aan te doen als er niet gevoegd kan worden?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #13
Grote kans dat de cement achter de voegen die je gaat uithalen. verzand is en de kans groot is dat ondanks opnieuw voegen. het water er achter langs loopt. ook kan vaak het water achter het lood langs lopen. en metselwerk hou je niet bij elkaar met alleen een voeg. en zonde van je geld om te laten voegen en daarna nog steeds last,ook zie je een lengte scheur misschien loopt die scheur wel door en is ook het lood gescheurd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu