Lekkage via nokpannen

Maurice EVO

  • #1
Beste mensen,

Sinds een tijd hebben mijn schoonouders lekkage aan het huis via het dak. Het daklood van de schoorsteen, huis is gebouwd in 1984, was slecht en er is toen door dakdekker nieuw lood aangebracht.
Na aanbrengen lekte het enorm, waardoor de dakdekker opnieuw is komen kijken. Aangezien de schoorsteen niet midden in de nok van het dak staat maar een centimeter of 75 van het dak af, lekte het water langs de dakpannen tegen de schoorsteen aan naar binnen.

Er is toen met gewapende EPDM een verbinding gemaakt tussen de laatste rij dakpannen en de schoorsteen. Dit heeft ertoe geleidt dat het water niet meer aan die kant naar binnen kan lopen, waardoor er veel minder water naar binnen kan lopen. Dus dat lukt opgelost.

Echter als het een tijd stevig regent, en de wind vanuit het westen staat (wat 9 van de 10 keer is als het goed regent, dak is namelijk zuid west georiënteerd) komt er alsnog water binnen. Het zijn gelukkig geen grote hoeveelheden meer maar het is voldoende om toch natte plekken te krijgen op de vloer en de unidek platen zijn voelbaar nat.

Afgelopen week ben ik bij hun, gewapend met tuinslang, het dak opgekropen en heb eens flink gespoten. Al het water wat ik spoot tegen de schouw, of de 3 dakpannen omhoog richting de nok geeft geen lekkage. Ook niet na een stevige waterstraal en een tijd lang spuiten.

Wanneer ik echter richting de nokpannen spuit, ofwel een beetje schuin net alsof er wat wind achter staat, dan hebben we binnen no time water welke langs de unidek naar beneden loopt. Dus ik ga ervan uit dat de lekkage dus komt vanuit de nokpannen.

De vraag is, is hier wellicht iets aan te doen? De dakdekker die mijn schoonouders heeft geholpen (is 2 jaar geleden) is helaas failliet en andere dakdekkers komen voor zoiets kleins niet meteen en kon meerdere maanden gaan duren.

Wellicht is er zelf iets aan te doen, zodat ze op korte termijn een dak hebben wat niet meer lekt. Wellicht is er iemand die een gouden tip voor ons heeft.

In de bijlage vinden jullie een foto van de nokpan die het hardste lekt, wellicht dat dit al wat duidelijk maakt.

Nogmaals dank en ik verneem graag jullie reacties!

20221009_151831.jpg 20221009_151825.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik mis een verhoging in de pan. Nu loopt het water rechtdoor naar binnen. Een opstand zal dit voorkomen. De pan die jij optilt heeft een ruimte die over de opstand valt. De pan zonder opstand is volgens mij aan de verkeerde kant ingekort.

Opstand nokpan.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Dit type betonnen vorst heeft geen opstaande rand en dat is ook niet nodig.
Water komt zeer waarschijnlijk ergens anders naar binnen.
Plakt de ondervorst nog goed op de pannen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Rola schreef:
Dit type betonnen vorst heeft geen opstaande rand en dat is ook niet nodig.
Nooit te oud om te leren, omdat.
 

Maurice EVO

  • #5
Beste iedereen,

Alvast dank voor de reacties!

@ Rola.

De ondervorst lijkt in zijn geheel niet geplakt. Eerder gewoon "in vorm gedrukt". De rode onderzijde is op de nodige plaatsen gewoon zichtbaar. Kan natuurlijk zijn dat de plaklaag net voorbij de nok/keper is en dat de zijkanten van de ondervorst nooit geplakt zijn. Maar ik heb al eens eerder op het dak gestaan (paar weken terug) en toen zag ik op meerdere plekken de ondervorst gewoon een beetje omhoog steken en toch wel behoorlijk ver. Nu weet ik niet of dit kwaad kan of niet. Had het weer terug in vorm gedrukt maar dat loste het lekken in ieder geval niet op.

Alvast dank voor verdere reacties!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Geen opstaande kant dan zou de pan behoorlijk op afschot moeten liggen of zijn. Dus bij de schroef ligt de pan hoger dan de andere zijde van de pan. Zodoende kan er geen water in de nok lopen van het dak lopen.
Maar het valt wel op dat het oppervlak van de pan volledig nat is.
 

Maurice EVO

  • #7
Weer bedankt voor de geboden reacties.

@Wgb,

Dat de nokpannen onder afschot liggen durf ik in twijfel te trekken. De nokgording ligt volgens mij toch echt waterpas en de nokpannen liggen daar bovenop. Aangezien de geschroefde kant het laagste punt is, want de nokpan ligt dan vervolgens weer op de volgende nokpan, zou het dan juist onder afschot onder de pan in moeten lopen.

Ik heb hier uiteraard niet veel kaas van gegeten, maar ik denk alsnog dat het water niet echt van bovenaf komt maar eerder vanuit een hoek. Aangezien de nokvorsten open zijn aan de onderkant t.a.v. de dakpannen, is namelijk niet dichtgesmeerd, zijn hier natuurlijk de nodige openingen. Hoogstwaarschijnlijk gedaan voor ventilatie?

Verder hebben ze ook geen last van water wanneer er geen/weinig wind staat, ofwel wanneer de regen min of meer recht naar beneden valt dan blijft binnen alles droog. De ellende begint wanneer er wind vanuit het zuiden/westen komt.

Mijn theorie, voor zover je ervan kan spreken, is dan ook dat het water zich een weg naar binnen kan werken via de openingen tussen de dakpannen en de nokvorsten aangezien deze openstaan.
Wellicht dat door de schoorsteen wervelingen ontstaan van wind en zodoende het water "omhooggeduwd" wordt over de hoogste dakpannen heen.

Wat wellicht ook meespeelt is dat de dakhelling aldaar 15 graden (of max 20) graden betreft terwijl voorzijde huis 35% dakhelling heeft, waardoor het water het misschien makkelijker heeft omhoog te kruipen.

Wat ik van mijn jaren 70 woning kan herinneren is dat de nokvorsten allemaal in de specie lagen, dus dat wat volledig dicht en er kon zodoende geen water onderlopen.
Nu liggen de nokvorsten van mijn schoonouders gewoon "los" op de pannen en zijn vastgezet met 1 schroef.

Nu zal er zeker wel een reden zijn waarom ze niet in de specie liggen, ik denk wegens de ventilatie.
Maar is het wellicht een idee om de nokvorsten aan de zuid/west zijde bij de schoorsteen (die is 1.5 meter breed) dicht te zetten met flexim?
Dan blijft de rest van de nok/dak gewoon ventileren maar is wellicht het water wel gekeerd waar het naar binnen loopt?
Voor de rest van het dak worden geen lekkages opgemerkt, het is echt alleen ter hoogte van de schoorsteen (al dan niet veroorzaakt door wervelingen in de wind).

Alvast weer bedankt voor het meedenken en eventuele antwoorden!
 

Maurice EVO

  • #8
Een bump van dit topic. Heeft iemand wellicht nog een reactie op mijn laatste post.

Alvast dank voor de reacties!
 

Sander 1972

  • #9
Het is bijzonder lastig om aan de hand van een paar foto's dit te beoordelen. Het is gis werk zonder goed zicht op het object.
Zou gewoon een pannendekker benaderen
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Dat lijkt mij ook.
Bij ons liggen de nokpannen ook gewoon los op elkaar, nergens vastgezet en ook nergens een
opstaande rand, cement of iets dergelijks. Ik denk dat het wel beter kan maar dit zal er al 50 jaar
zonder problemen liggen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
15 graden is te plat voor pannen zonder specifieke voorzieningen.
Een kunststof ondervorst heeft mijn voorkeur boven aansmeren.
Beton pannen in de specie wordt geen succes.
 

Richarddd35

  • #12
Ik kan meerdere dingen opnoemen waardoor het eventueel kan lekken.. dat de ondervorst niet plakt is om te beginnen al fout, door het prachtige klimaat in ons land kan het op een regen dag ( of eigenlijk met miezerweer ) er gemakkelijk onder ‘ blazen ‘ gedragen door de wind! En wellicht liggen de nokvorsten ook minimaal over de dakpannen heen! Ook is/zijn de schroeven in de nokvorsten de verkeerde ( dienen een volgring te hebben, ook al lijkt me daar de lekkage niet door te ontstaan )
 

Maurice EVO

  • #13
Beste allen,

Nogmaals dank voor alle reacties! Voor ieder nog de beste wensen voor 2023!

@ Richarddd35,

Dat de ondervorst niet de juiste blijkt is, denk ik, met name de grootste reden voor de lekkage. Deze laat op meerdere plaatsen echt los van dakpannen, al vind ik dat niet gek met dat dunne bitumen (of ander soortige lijm) plakrandje waarmee die is voorzien. Als ik een kitnaad zou zetten voor een keukenblad, gewoon als voorbeeld, zou deze zeker zo dik zijn. Dit gewoon ter illustratie van hoe dun dat plakrandje wel niet is.

De huidig verkrijgbare ondervorsten krijg je, althans sommige, met een fatsoenlijke plakstrip van 4 cm. Dat lijkt mij tenminste fatsoenlijk te hechten op de dakpannen.

Verder kan ik helaas niet oordelen of de nokvosten zelf afdoende over de dakpannen vallen, maar daar lijkt mij op dit moment weinig aan te doen. Zou een afdoende hechtende ondervorst dan alsnog niet moeten zorgen voor een waterdichte kering?

Ik ben voornemens om, zodra het weer het tenminste toelaat, het dak op te gaan en de nokvorsten eraf te halen. Vervolgens kan ik dan een deugdelijke ondervorst monteren, met een fatsoenlijke plakrand. Ik kan dan ook de pannen goed schuren/borstelen alvorens de lijmlaag aan te brengen, hopende op een goede hechting.
Verder zou ik dan eventueel nieuwe schroeven kunnen voorzien, al heb ik geen idee wat een volgring is en wat de functie hiervan is. Wellicht zou u nog wat meer kunnen toelichten en hoe dit bijdraagt aan een betere waterdichtheid?

Alvast vriendelijk bedankt!
 

Richarddd35

  • #14
Precies mijn gedachte! Bij goed ( droog ) weer de nokvorsten eraf halen, kwalitatief goede ondervorst ( heb je uiteraard in verschillende prijs varianten ) en dan zorgen dat de ondervorst goed plakt ( bij slecht weer/natte omstandigheden doe ik dit altijd met een hete lucht föhn ) en zo weer opnieuw de nokvorsten erop maken, en bevestigen met ( sneldek Vorstbeugels ) en schroef met volg ring!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu