Lekkage plat dak - waar moet ik het zoeken?

Klusvrouwtje84

 • #1
Hallo,

Misschien weten jullie waar ik moet zoeken. Ons schuurdak lekt alleen als het regent of geregend heeft. Gisteren waren er ook weer flinke buien en resulteerde weer met vocht. Ik had de binnenkant van de afdeklijst afgekit. Ook de hoeknaden heb ik meegenomen. Het lek was namelijk eerst erger. Het rotte hout van het dak heb ik binnen verwijderd in de hoop dat ik kon zien waar het vandaan kwam. Volgend jaar willen we zo ie zo een dakdekker laten komen om het hele dak te vernieuwen. Maar om het dak in herfst/wintertijd eraf te laten halen lijkt ons geen goed idee.


 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Ik zou als eerste bij de uitloop kijken, dat ziet er niet goed uit.
Laten drogen of zelf drogen en er voor nood een laag bitumenreparatiepasta opstrijken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #3
Zo te zien lekt het al heeeeel lang. Dat komt deze winter ook nog wel door.

Hou schat je dat het dak is. Aan de foto's zie ik niet veel. Kan zelfs niet ontdekken van welk dakbedekkings materiaal is gebruikt. Maak er nog eens twee, een van de afvoer maar dan met iets meer van de hoek en de opstand en ook van een droog gedeelte van het dak
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Loopt de stadsuitloop, dat grijze ding, wel naar buiten af? Vaak liggen ze te plat, waardoor het water in de schuifverbinding terugloopt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Volgens mij is het een zinken dak met zinken uitloop, op het dakje zit een laag teer.

De uitloop is een U uitloop staat open aan de boven kant, als afvoer wat verstopt is stroomt ie daar ook wat over en maakt het hout daar nat zodat het gaat rotten.

Je kunt net wat @Jan zei er wat bitumenreparatiepasta op smeren net op afscheiding bodem dak-uitloop.
 

Klusvrouwtje84

 • #6
Het klopt dat het dakje al een aantal jaar lek is. Toen we dit huis kochten was het "gerepareerd" zei de makelaar. Ons schuurtje is inmiddels 20 jaar. We kochten het 8 jaar geleden. Blijkbaar was toen toch niet goed opgelost. Dom dat ik er toen niet altijd goed naar gekeken heb...

Momenteel ligt er bitumen op. Maar ik had al gezien dat die aan vervanging toe is. We willen het hele dak daarom laten vervangen voor epdm. Aangezien de rotte platen er toch af moeten. Verderop was ook al een lichte lek maar die lekt niet zo erg als deze kant.

Morgen zal ik nog even foto's maken met daglicht.
Er staat altijd wel een klein laagje water op in de hoek. Bij alle buren trouwens.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #7
Als het om een vrijstaande schuur gaat zou ik er een tentje opzetten met een bouwzeil en een paar stukken hout.

vervolgens maak je een afspraak met de aannemer.
als je zelf niet aan de gang wilt.

het is nu te laat om alleen opnieuw te plakken
je moet het dakhout ook vervangen.
ik hoop dat de balken nog wel goed zijn.

8 jaar geleden zal het best naar behoren gerepareerd zijn
als een dak gerepareerd moet worden wegens spontane lekkage is dat over het algemeen wel een seintje om en potje te maken en het binnen een paar jaar opnieuw aan te brengen.
 

Klusvrouwtje84

 • #8
Nou ben zojuist weer op het dakje geweest voor de foto's. De regenpijp zat los van de uitloop dus die had ik even provisorisch met ducktape aan elkaar gezet. 🙈


Bovenaf:


Andere richting: (buren hebben geen lekkage)


Hoek uitloop:


Bovenkant hoekrand. Deze heb ik oktober afgedicht daaronder lag water en die randnaden stonden open. Hoopte dat dit het euvel had opgelost maar helaas...


Binnenkant schuur waar ook vocht zit. Aan de hoge kant is er niks te zien en zijn de platen nog gaaf.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
De T aansluiting van de afdekkappen is altijd een ongelukkig detail. Wordt met kit dicht gerommeld blijft een aantal jaren dicht en daarna is het tobben geblazen.
Daarbij hebben deze horizontaal een behoorlijk breed oppervlak dus valt er behoorlijk wat water op.
 

Klusvrouwtje84

 • #10
Ze waren niet eens afgewerkt. Ik heb het zelf dichgesmeerd dit jaar op advies van de buurman. Die had ook lekkage in de hoek. Het lekt nog steeds alleen minder. Want het komt nog ergens vandaan...
Het gaat mij nu om dat ik tijdelijk het probleem even verhelp. Rond maart april zullen wij het hele dak laten vernieuwen met nieuwe beplating en epdm.

Hier nog een foto van binnen tijdens de regen. Let niet op de spinnen raggen 🙈
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Ga je het onderzoeken moet het dak niet lekken. Maak de zijuitloop dicht. Laat water op het dak lopen kijk goed wanneer er water in de schuur te zien is. Je dit rustig aan doen, het water moet even de tijd krijgen om zichtbaar te worden. Ergens in de hoogte lijn van het water zit het gaatje. Je weet op welke hoogte het gaatje in de bedekking zit. Nu nog uitzoeken waar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #12
Een PVC-afvoer in een bitumendak is ook vragen om problemen. Zo te zien is er al wat gesmeerd bij de afvoer. Daardoor blijft er meer water op het dak staan, waardoor het makkelijker op plekken naar binnen kan lopen.

Ik zou bijna zeggen, boor een gat en zet er een emmer onder :roll:

Hou er rekening mee volgend jaar dat er veel vervangen moet gaan worden. Er is veel houtrot, ook aan de houten balken. Als er schimmel zit, moet dat ook volledig weg.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13
Het is geen pvc in bitumen het is een zinken uitloop ik zie zelfs soldeer naad.

Als het een bitumen dak was geweest hadden ze schuine op standen genomen nu staan ze haaks op dit is vaak zinken platdak.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu