Lekkage muur?

s91mone

  • #1
In februari heb ik tijdens een storm twee keer een lekkage gehad bij mijn platte dak. Er zijn verschillende dakdekkers geweest maar die konden niets vinden. Voor de zekerheid is een stukje dakleer boven het lek vervangen en daarna heb ik geen lek meer gehad tot deze week. Met alle regen van dinsdag lekt het nu weer op dezelfde plek. De dakdekker kan wederom niets vinden maar gaf wel aan dat de muur boven het platte dak erg nat is ( zie foto 1). Hij gaf het advies om dit bouwkundig te laten onderzoeken op lekkages. Nu is het zo dat de vorige bewoners een screen hebben laten plaatsen wat niet helemaal goed is gegaan. Hierdoor zit er een extra gat in de muur wat helemaal doorloopt van buiten naar binnen. Volgens de vorige bewoner is het gat aan de buitenkant nooit dicht gemaakt maar hebben ze gewoon de screen ervoor gezet ( binnen is het provisorisch gedicht). Tijdens de lekkage beneden kwam er ook vocht uit dit gat aan de binnenkant. De lekkage is op de foto met rood omcirkeld. Het gat in de muur zit ergens achter de screen bij de groene cirkel. Ik heb alleen last van lekkages bij heel veel regen en als de wind op de muur staat. Er is geen sanitair in de buurt van deze muur. In de eerste 3 jaar dat ik hier gewoond heb zijn er geen lekkages geweest. Iemand enig idee wat hier aan de hand kan zijn?

2995256B-28BD-4178-93DC-6872B9450FC9.jpeg 43DF7EDC-177A-4D33-BBAA-E0269C926AA4.jpeg 2FF5E8D2-AF93-4E02-A823-7A4423B3F5AF.jpeg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
het hoogste platte dak ook wel eens onderzocht.

lekkage door een klein gaatje waat ook nog een screen voor hangt klinkt mij niet heel erg voor de hand liggend in de oren
maar je kande screen er altijd even af halen en er wat kit in doen
 

s91mone

  • #3
Het bovenste dak is ook bekeken maar ook hier geen bijzonderheden…
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Bij een lekkage hoeft het lek niet precies boven de zichtbare lekkage te zitten.
Ik was gisteren bij een klant en daar stond een handmelder (van de brandbeveiliging) vol water en dat terwijl het dak zich 25m hoger bevindt met nog een 1e en 2e tussenverdieping en een verspringing van 15m.
Bleek uiteindelijk op de 1e verdieping een kabelgoot vol water te staan (waarom op de 2e verdieping dan geen water te vinden was?), daar was blijkbaar ooit een kabel beschadigd met het in de kabelgoten trekken (systeem zit er al meer dan 10 jaar) en via die beschadigde kabel druppelde het water 15m verderop in de handmelder.

Wat ik er mee wil zeggen is dat het wel in die hoek kan lekken maar dat de werkelijke lekkage best 5m of meer verderop kan zitten.
Maar het hoeft er ook niet lek te zijn, er kan ook een verstopping oid. zijn waardoor er wat meer water op het dak blijft staan en het net boven een punt komt dat het via het plafond naar beneden komt ipv. via de afvoer.
 

s91mone

  • #5
Ik denk ook dat het lek op een andere plek zit. Het kan alleen van alles zijn. Gat achter de screen, de gevel, dilatatievoeg of misschien de daktrim. Het gekke is dat het sinds februari niet heeft gelekt terwijl er wel behoorlijke buien zijn gevallen. Ik denk dat het water er alleen bij bepaalde omstandigheden ( hoeveelheid regen icm wind) in komt. Dat de muur naast het raam zo nat is klopt iig niet.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
gat achter de screen die kans is erg klein, meestal moet je het toch wel bij het dak zoeken en dat het water wat daar afkomt zorgt voor de natte muur en dat mogelijk het gat voor de screen dat water weer makkelijk door de muur kan laten komen.
Maar dat zou dan een gevolg zijn van een andere lekkage en niet de oplossing.

De oorzaak vinden kan soms lang duren, maar je kunt zelf wel mee helpen zoeken.
Waar het het meest fout gaat is bij doorvoeren (het water moet van het dak af via een pijp oid.)
Opstaande randen, rond dakdoorvoeren van ventilatie ed. en wat ik al eerder aangaf te veel water op het dak.
Dus tijdens een flinke regenbui zelf regelmatig eens op het dak kijken of er wat te zien is en dan meteen de windrichting noteren in de hoop dat er zo een patroon zichtbaar wordt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het water wat van de gevel loopt komt aan de onderkant van de steen en op dat punt kan het water aan de onderkant van de steen horizontaal richting de binnenkant van de gevel te lopen.
Ergens moeten er maatregelen genomen zijn om dat fenomeen te voorkomen.
Vaak kan je dat met een druiplip oplossen maar bij metselwerk kost dat te nu toe veel te veel geld.
Probeer wijzer te worden door hier op druiplip te zoeken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu