Lekkage in waterleiding - warmwaterleiding geraakt

Peers

 • #1
Hallo,

Omdat ik tijdens de verbouwing van onze badkamer wat CV leidingen wilde verleggen heb ik een gat in de vloer gehakt, hierbij heb ik de warmwaterleiding geraakt :oops: .

Nu kan ik zelf wel solderen, maar weet echter in dit geval niet hoe ik het aan moet pakken. Ik moet n.l. een stukje buis vervangen. Dus een stuk ertussenuit zagen en een nieuw stukje er tussen solderen. Dit gaat echter niet omdat er geen ruimte is . Zie bijgevoegde tekening.Wie weet hier een oplossing voor?

alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Gat iets groter maken.

  ca 10cm buis ertussen weg halen.
  2 reparatie sokken halen deze schuif je over de oude stukken.
  10cm nieuwe buis ertussen leggen en de reparatie sokken terug schuiven en de boel netjes solderen.

  Natuurlijk in alle stappen de voorbereidingen voor het solderen volgen(schuren, vloeimeddel ed.)
   

  Peers

  • #3
  Bedankt voor je snelle reactie headhunter.

  Wat is een reparatiesok? Is dat hetzelfde als een 'normale' soldeerfitting maar dan zonder 'tussenschotje'? En zijn deze bij de bouwmarkt verkrijgbaar?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Idd sok zonder tussenschot vaak ook iets langer.
  Verkrijgbaarheid weet ik niets van dat zal je zelf even moeten onderzoeken.
   

  Peers

  • #5
  OK, bedankt!

  Ik ga er achteraan.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Hoe groot is de beschadiging ?
  Als het een klein gaatje is kan het ook met zilver gelast worden.
   

  Xr8

  • #7
  Je kunt ook een normaal sokje uitvijlen. Zodat deze om een buis heen schuift. De tip met zilver kun je proberen, echter zul je waarschijnlijk het water niet kwijt raken en dus gaat solderen niet.

  Het beste is een stukje er tussenuit zagen en dan met schuifsokjes er tussen zetten. Of deze kant en klaar te verkrijgen zijn weet ik niet. Zelf haal ik het randje eruit met een rattestaart.

  Zorg dat voordat je gaat solderen de leiding 100% vrij van water is. En dat je de buis en fittingen goed schuurt.

  Succes.
   

  Peers

  • #8
  Vandaag al op pad geweest voor de reparatiesokken, helaas niet gevonden. De loodgieter had deze ook niet maar gebruikte ook de normale fittingen waar het randje uitgevijld werd. Dat ga ik vanavond maar een proberen.

  Zilver lijkt in mijn geval inderdaad geen optie aangezien ik het water er dan niet uit krijg (en ik geen idee heb hoe te solderen met zilver).

  Wederom bedankt voor de tips. Goed forum dit.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Met een rattenstaart het randje uitvijlen kan wel maar het risico van lekken is naderhand groter, met de vijl is het heel moeilijk alleen de rand weg te vijlen, de rest van de sok wordt ook een beetje uitgevijld en laat zich daardoor moeilijker solderen.

  De overschuifsokken zijn redelijk goed verkrijgbaar, dat is wel de beste methode om het zeker dicht te krijgen.

  Met een luchtstoot is het water meestal wel uit de leiding te krijgen.
   

  Xr8

  • #10
  Heb de sokken zelf nooit gehad en gebruikt. Soldeer in dit soort situaties de sok met 50-50. Mag niet maar heb er betere ervaringen mee. Zeker op ouder koper. Ben volledig met je eens dat je de sok voorzichtig moet uitvijlen. Kwestie van proberen.

  Succes.
   

  Kaajee

  • #11
  Als ik dit zo lees zou ik het wellicht met een multitool/dremel-achtige tol proberen uit te slijpen/vijlen.
  Hiermee zou het mogelijk moeten zijn alleen het randje weg te vijlen en het begin (en einde) van de sok niet te beschadigen. Zodat begin en einde mooi 'vlak'/egaal (zoals ze horen) blijven en of er dan bij het randje wellicht iets te veel afgevijld zou worden maakt dan iets minder uit; de uiteinden zijn onveranderd.

  Moet niet te veel af natuurlijk, anders kans op breuk/lekkage, maar als je een messing sok neemt heb je best wat marge/ruimte denk ik........
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Stom. :oops:

  Ik ben vergeten te vermelden dat met een dremelachtige machine met daarop een klein rond schuurlinnen het perfect gaat, je raakt dan alleen het midden waar de ring zit.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #13
  Wat zijn we het weer eens :mrgreen:
   

  Peers

  • #14
  Het is gelukt. Het randje eruit gevijld met de rattestaart, dat viel een beetje tegen want als er nog een '100ste' mm van het randje staat dan past de sok niet over de buis. Maar het solderen ging uiteindelijk prima en de leiding is gerepareerd.

  Dat van die dremel is een heel goede tip, jammer dat ik het pas nu lees (en stom dat ik daar zelf niet aan gedacht heb), anders was ik waarschijnlijk in een paar minuten klaar geweest.

  O ja, het water uit de leidingen krijgen heb ik gedaan door de alleszuiger op de leiding te zetten en een paar minuten te laten zuigen.

  Allen bedankt!!!
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu