Lekkage in oude waterafvoerbuis

AanHetWerk

 • #1
Hallo, al vaker hier meegelezen maar naar aanleiding van een vraag die mij gesteld is toch eindelijk maar eens een account aangemaakt hier.
Ik kom bij iemand in een huis bouwjaar 1960. Houten vloeren en oude buizen.
Nou blijkt de afvoerbuis naar het riool te lekken. Dus ik kijk wel even en duik de berging/kast/kruipruimte in.
Inderdaad, nat, klam en vocht. En natuurlijk de afvoer. Nu is het al een ouder stel dat eigenlijk geen zin heeft in een grote verbouwing met troep en allemaal ik heb toch mijn bedenkingen.
Nadat ik hier al eea even op de site gelezen heb wordt ik ook nog huiverig omdat het wellicht een eterniet buis zou kunnen zijn, en ik heb zeker geen zin om met dat spul bezig te gaan.
Maar eterniet is (voor wat ik gelezen heb) grijs, en dit ziet er meer zwart uit op de plekken waar de verf er af is.
Dus wat ik zelf zou kunnen doen, is de tape er af halen, de losse troep er af halen/krabben en een lading kit er overheen smeren (Shell-kit ?) om een soort van hele coating over het stuk buis te doen.
Ik probeer een foto erbij te doen. Het water druppelt uit het "gerepareerde" linker deel waar de tape zit, in de rode emmer.
Zouden jullie aan de hand van deze foto iets hierover kunnen zeggen?


 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Zie het nu goed dat de dikke witte buis al die jaren op zijn kop zit? En volgens mij is het gietijzer...
   

  AanHetWerk

  • #3
  Tja, ik weet ook niet echt hoe ze dat allemaal in elkaar geknutseld hebben zoveel jaar geleden. Je bedoeld die buis met de aftakking? Het lijkt inderdaad wel alsof het van dikker naar beneden dunner loopt.
  Maar als het gietijzer is, dan moet je dat bedenk ik me net op een leidingzoeker reageren toch? En eterniet niet.
  Dan kan ik dat nog eens proberen.
  Als het gietijzer is, kan ik dan zonder problemen het losse spul er af schrapen en dichtkitten met dat spul?
  Ik zet nog een paar fotos erbij die ik had genomen:

   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  De lekkage komt waarschijnlijk van de aansluiting van pvc op eternit, daar is duidelijk sporen van lekkage te zien.
   

  AanHetWerk

  • #5
  Nou, het water druppelt echt als de kraan loopt. Het punt waar het uit komt is zeg maar de linker plek waar de tape zit. Boven de rode emmer.
  Daar zit wel iets van een verdikking onder, dus een koppelstuk van de bocht naar het horizontale dunne stuk.
  Daar zal dus de tape van af moeten en gekeken worden wat daar onder zit.
  Als het mogelijk is moet dat dus dicht gesmeerd worden.

  Maar zal dan het tussenstuk (horizontaal) eterniet kunnen zijn?
   

  Ronaldjes

  • #6
  Ik weet niet hoe je uitkomt met je hoogte. Maar is het mogelijk om de horizontale leiding te laten vervallen en bij de standleiding af te doppen. Vanaf de lekkende pvc leiding een nieuwe aansluiting maken bij het bestaande y-stuk?
   

  AanHetWerk

  • #7
  Dat is een goeie, daar had ik helemaal nog niet bij stil gestaan. Net van de bovenkant heb ik alleen geen foto's gemaakt (grrr, za je altijd zien).
  Ik vermoed dat de buis die van links komt al te laag is om ook nog wat schuin te laten aflopen zodat deze in het Y stuk terecht kan komen.
  Is die buis die nu in dat Y stuk zit er uit te krijgen denken jullie?
  Ik heb wel eens gehoord dat als je zo een buis wat verwarmd met een verfbrander (met mate, ik weet het) dat je dan zo een buis nog wel eens los kan krijgen. Is dat een broodje aap denken jullie?
   

  Ronaldjes

  • #8
  DoeMaarWat schreef:
  Ik vermoed dat de buis die van links komt al te laag is om ook nog wat schuin te laten aflopen zodat deze in het Y stuk terecht kan komen.
  Dat vermoed ik ook als ik de foto,s zie. Weet echter niet of je linksboven nog de mogelijkheid hebt om hem in te korten en zo hoger uit te laten komen. Ligt eraan onder welke hoed de foto's zijn genomen, want de elektrabuis kom je op beide foto's tegen. Dus het zit qua hoogte wel een beetje in de buurt.
  Evt boven de vloer mocht daar een meterkast, inbouwkast oid zitten. Maar dat zal te mooi om waar te zijn :cry:

  Het losweken van pvc verbindingen met een verfbrander kom je inderdaa wel tegen op google, echter zelf geen ervaring mee.
   

  AanHetWerk

  • #9
  Ik werd er weer even aan herinnerd dat ik vergeten was hier een reply te zetten. Sorry daarvoor. Ik heb er altijd zelf ook een hekel aan als er door een topic starten geen antwoord gezet word na advies.

  Naar aanleiding van de opmerkingen hier heb ik nogmaals gekeken naar de bestaande bovenste buis. Deze is een andere diameter dan die in de lekkende buit terecht komt. Ik kan dus niet daar makkelijk nog een andere aftakking op maken.
  Wel heb ik met de informatie van dit draadje en de fotos de mensen daar zover dat we na de vakantieperiode eea gaan oppakken door hun standaard installateur.
  Bedankt aan een ieder in ieder geval die de moeite heeft genomen om advies te geven. Klinkt wellicht kortaf, maar ik heb er echt wel iets aan gehad.
   

  Llb

  • #10
  Je moet een nieuwe tape gebruiken. Heet ******. Rolletje uit de verpakking halen, nat maken en tapen maar. Na een kwartier is het volledig dicht en belachelijk sterk. Wordt superhard!!! Heb het laatst zelf gebruikt bij een leiding in de grond in de tuin. Na lekkage te hebben gevonden kon ik er geen lijm-mof tussen plaatsen omdat ik de buizen niet uit elkaar kon krijgen om ruimte te maken voor de lijm-mof. Ik wilde geen duct-tape of andere tape die flexibel blijft. Gaat altijd weer lekken met een tuingrond die altijd weer zakt. Die spulletje is helemaal top!
   

  Boudewijn 033

  Specialist Verwarming
  • #11
  Zal wel super plakband zijn. Multi functioneel. Geschikt voor leidingen, las ook al dat je er hout mee kan repareren.
  Vanavond maar eens naar "tell sell" kijken, die verkoopt meestal dit soort geweldige dingen. :lol:
  Groeten b
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu