Vlekken binnenzijde dak. Lekkage of condens probleem

We hebben een huis uit 1980, en de architect vond het destijds een goed en vooral mooi idee om daar een bitumen dak op te maken met dakshingles. Dat is ooit al een keer vervangen of een nieuwe laag op gezet verwacht ik.

We wonen nu 10+ jaar in dit fijne huis. Vele zaken aangepakt / gemoderniseerd en we weten dat ooit het dak er weer aan zit te komen. Het idee is om dat van buitenaf te isoleren en alles goed aan te pakken en dan met dakpannen of geïsoleerde dakpanelen of iets. Geen shingles meer in ieder geval. geen idee nog hoe en wat precies want eerst moet er flink worden gespaard. Het dak hebben wij vorig jaar nog laten nakijken door een aannemer die hier voor wat anders was en vond dat het er nog heel goed uit zag. Ik zie ook nergens scheuren of andere slechte stukken.

Op zolder zitten 2 slaapkamers en een opbergruimte met CV. We komen daar niet zo heel vaak, en nu zagen we 'plots' zowel aan de slaapkamer aan de voorzijde van het huis een paar fikse vochtplekken op het schuindak. En ook aan de achterste slaapkamer een 2-tal plekken. (zie foto's). Eerste reactie is door de vele regen van de afgelopen maanden icm een dak wat al niet de jongste meer is dat het daar mee van doen moet hebben. Balen want als dat zo is , komt dat net te vroeg voor een fatsoenlijke oplossing.

Ik had het er met de buurman over, zelfde huis, zelfde dak en die heeft ook 2 plekjes. Na samen wat brainstormen kan het ook nog zijn dat het condens is. (of niet?) Het zijn 2 houten platen met daar tussen een dun laagje glaswol dat daar iets niet goed is.


Concreet; denken jullie dat het lekkage is? Ondanks het dak er vanaf de buitenzijde nog prima uit ziet of toch iets van condens vorming? Of ideeën hoe het e.e.a. kan uitsluiten? Idealiter wacht ik nog een jaar of 2-3 om dat het hele dak goed aan te pakken


Bouwtekening van het dak
dak details.png
IMG_2007.jpg IMG_2008.jpg IMG_2009.jpg
 
Als er jaren niets aan de hand is geweest zou je condens kunnen uitsluiten. Tenzij in huis iets is verandert voornamelijk ventilatie of isolatie misschien toch nog dubbelglas.
Als het condens is geweest zal die plek misschien nog een keer terug kunnen komen.
Lekkage na misschien elke bui regen.
 
Er is niet iets structureels veranderd.

Het is ook niet zo dat na elke regenbui duidelijke leksporen of uitbereiding van de bestaande vlekken waarneembaar zijn. Ik heb het nu 2 weken aangekeken met een paar fikse buien maar het lijkt maar heel weinig tot geen relatie te hebben tot een regenbui.

Ik heb het bitumen nogmaals gecontroleerd aan de buitenzijde door het dak op te gaan en het ziet er over het algemeen nog goed uit, geen scheuren of beschadigingen, flexibel en dus niet bros.

Bovendien als de lekkage sporen binnen waarneembaar zijn moeten ze dus door het bitumen lekken. Dan door de houten plaat die daar onder ligt. Dan door de (geringe) glaswol isolatie en daaronder de houten platen die aan de binnenzijde waarneembaar zijn.

Ik ga nog verder op onderzoek uit en kijk het nog wel even aan, zeker de geringe 'schade' heb ik die tijd nog wel en zal het wel niet zo'n vaart lopen
 
Normaal gesproken zakt het water tot in de bodem, dus onder het zink of misschien ook bitumen, van de goot en daar gaat het zich horizontaal verplaatsen.
 
Harde wind kan dit veroorzaken.
Met regen en wind uit een bepaalde richting kan er ergens water onder geblazen worden.
Dat water kan zelfs pas meters lager aan de binnenzijde uitkomen.

Dus niet alleen op de plek van de vlekken kijken maar ook naar de nok of een overgang.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
407
Dak en schoorsteen
Jackd
Reacties
4
Weergaven
477
Dak en schoorsteen
Marcn.88
Reacties
43
Weergaven
4K
Dak en schoorsteen
Tinus53
Reacties
5
Weergaven
2K
Dak en schoorsteen
Frank
Reacties
3
Weergaven
193
Dak en schoorsteen
Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu