Lekkage hoek kunststof kozijn

mvdklip

  • #1
Beste klussers,

De afgelopen jaren heb ik al vaak een oplossing gevonden voor mijn probleem op klusidee.nl maar deze keer kom ik er niet uit. Daarom een account aangemaakt en bij deze mijn vragen rondom een lekkage van een door mijzelf geplaatst kozijn omgeveer een jaar geleden. Het draaiende deel hierin is vrij groot (110cm breed bij 97cm hoog) en draait naar binnen.

Veel info heb ik al in een ouder topic kunnen vinden rondom een soortgelijk probleem:


Bij mij is de situatie als volgt:
  1. Langs de bevestigingsschroef (rode pijl) van de onderste scharnier drupt water naar binnen op de vensterbank. Dit gebeurt bij harde wind en regen.
  2. Ik heb zelf al vastgesteld dat er aan de sluitingszijde eigenlijk een sluiting mist aan de onderzijde (rode cirkel). De twee sluitingen aan die kant zitten erg hoog. Van buitenaf kan ik de onderzijde van het raam ook vrij makkelijk indrukken waardoor een kier tussen de rubbers ontstaat. Stellen helpt niet logischerwijs.
  3. De rubbers zijn op de hoeken niet gelast en ook nooit geweest (gele cirkel). De horizontale en verticale rubbers staan op zichzelf.
  4. Het gaat om een meer dan 100 jaar oud huis en 100% waterpas plaatsen lukte niet door verzakkingen van het huis zelf. Je ziet nu dat water dat langs de rubbers komt zich verzamelt in de hoek (blauw) bij het lekkend scharnier. Op de foto heb ik de schroeven eruit gedraaid om te kijken hoeveel ruimte hier zit maar ook met schroeven strak aangedraaid sijpelt hier water langs naar binnen.
Nou heb ik zelf al bedacht dat dit op zich een simpele optelsom is: er komt vrij makkelijk wat water langs de rubbers door (te) weinig sluitingen én doordat het raam niet helemaal waterpas staat kan er water in de hoek blijven staan in plaats van netjes door het afwateringsgat te verdwijnen. Het raam waterpas zetten gaat niet dus blijven de rubbers over en de waterdichtheid van de hoek zelf. Vragen die er in me opkomen:
  • Kan er achteraf een derde sluiting bijgeplaatst worden aan de sluitzijde zodat de sluiting beter is en de wind het raam niet zo makkelijk kan open drukken? Op het hang- en sluitwerk staat "GU". Het kozijn zelf komt bij Tepasse / Fensterwerk24 vandaan.
  • Mag je verwachten dat zo'n hoek van een raam waterdicht is (te maken)? Of is dit een utopie?

PXL_20230425_154359775.MP.jpg PXL_20230425_154447695.MP.jpg PXL_20230425_154501125.MP.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het beantwoorden van de vragen over het hang- en sluitwerk laat ik over aan anderen. Ik geef je wel de tip om de raamrubbers te controleren. Het vervangen daarvan kan misschien de lekkage ook al oplossen. Raamrubbers worden in de loop der tijd minder flexibel en dichten dan minder goed af.
 

mvdklip

  • #3
Bedankt voor de reactie. De rubbers zijn nu 1 jaar oud en goed flexibel, dus ik verwacht niet dat daar een probleem mee is. Wel liggen de hoeken open omdat ze niet gelast zijn. Van buitenaf bekeken lijkt het grotere probleem toch echt de sluiting van het raam aan de onderzijde tegen de rubbers. Dat zit gewoon niet strak en valt ook niet strakker te krijgen doordat de nokken aan de sluitzijde zo hoog zitten. Als je kijkt naar de foto met de rode cirkel dan zie je dat de twee sluitingen die daar zitten beide boven de helft van het raam zitten. De onderzijde druk je dus ook met gemak een paar millimeter los van het rubber. Ik verwacht dat de wind hetzelfde doet.

Nog als toelichting op mijn vraag met betrekking tot de waterdichtheid van die hoek: ik bedoel de in blauw aangegeven hoek van het kozijn. Met het raam op de kiepstand is het natuurlijk logisch dat er wat water in het gootje komt en dan zou het toch ook wel heel fijn zijn als die hoek waterdicht is.
 

mvdklip

  • #4
Ik kom hier zelf maar even op terug. Uiteindelijk heb ik drie dingen gedaan:
  1. Aluminium lekdorpel gemonteerd op het kozijn.
  2. Rubbers ingevet met vaseline.
  3. Raam af laten stellen door bedrijf (KRS Utrecht).
Het kozijn hoort natuurlijk niet te lekken via die hoek en technisch gezien is dit een fabrieksfout maar demonteren van het kozijn wordt te gek aangezien de gevel aan de buitenzijde geisoleerd en gepleisterd is. Na bovenstaande maatregelen heb ik geen water meer binnen gezien.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu