Lekkage boven raamkozijn kunststof

Jackiegoal

  • #1
Goedemorgen. Sinds de koop (2017) van onze woning uit 1952 hebben wij een seizoensgebonden lekkage boven een van de kunststof raamkozijnen. Deze kozijnen zijn inmiddels zo'n 20 jaar oud en verkeren in redelijke staat. De lekkage manifesteert zich enkel wanneer hevige regenval en sterke zuidwestenwind (loodrecht op het raam) elkaar ontmoeten. Deze week dus. Het druppelt, het zijn geen stralen, maar dat zou ook kunnen komen doordat de houten betimmering nog redelijk goed aansluit (en er dus het nodige nog langs de zijkant wegloopt).

De vorige eigenaar heeft netjes aangegeven dat deze lekkage bestaat en aangeboden het te repareren, maar dat kwam er steeds niet van. Hij heeft begin vorig jaar wel iemand gestuurd, toen is het kozijn opnieuw afgekit aan de buitenkant. Tot oudjaarsdag is het kozijn toen vrij geweest van lekkages. Er zit nog een zelfde kozijn naast dat dit probleem niet heeft. Ook dit kozijn is volledig afgekit.

De spouwmuur is gevuld met parels, de gevel is in 2021 voor het laatst geimpregneerd.

Wat mij sinds deze week opvalt is dat de gevel na zo'n regenbui een hele typische vlek vertoont, precies boven het kozijn waar de lekkage zit. Mijn gevoel zegt dus dat het water uit de spouwmuur komt. Ik heb zojuist de dakpannen en -goot bekeken. In de goot staat aan de rechterkant een klein laagje water, maar hij loopt wel door (afvoer zit links). De nokvorsten liggen iets slordig, maar sluiten wel aan voor zover ik kan zien.

IMG20230105091541.jpg


Iets meer detail:

IMG20230105091554.jpg


Binnen komt het water door de houten betimmering boven het kozijn naar beneden:

IMG20230105092131.jpg


IMG20230105092138.jpg


Inmiddels hebben er zeker 4 andere mensen naar gekeken, waaronder ook een dakdekker en een gevelspecialist. Volgens mij heb ik twee problemen:
1) Ergens komt water de spouwmuur in, deze plek zal hoger liggen dan het raam zelf. Ik dacht zelf nog aan het hoger gelegen kozijn, maar omdat die vochtplek naar rechtsboven loopt twijfel ik daar nu aan.
2) Vocht in de spouwmuur wordt nu niet goed om het raam heen geleid. Het afkitten aan de buitenkant wordt volgens mij afgeraden maar aan de binnenkant kun je er niet bij. Zou ik iets kunnen zien als ik de betimmering openbreek?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Jackiegoal schreef:
Hij heeft begin vorig jaar wel iemand gestuurd, toen is het kozijn opnieuw afgekit aan de buitenkant.
Behoorlijk foute oplossing.
Rood is lood. Kan dat op jouw foto niet zien.
Blauwe lijn zo gaat het regenwater van het buitenblad aflopen. Geen lood dan loopt het water naar binnen.
Paars geen lood dan loopt het water van de buitenzijde buitenblad en eventueel het water van het binnenblad naar binnen.
Kijk in het ovaal of daar toch lood is aangebracht.

Lood boven raamkozijn2.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Jackiegoal

Jackiegoal

  • #3
Er zitten 2 dezelfde ramen op de noordwest zijde, die zijn niet afgekit aan de bovenzijde en daar zie je het lood lopen (steekt ietwat slordig uit). Bij dit raam kan ik het door de kitrand niet meer zien (kit zat er altijd al, was alleen verweerd). Foto van die noordwest ramen:

IMG20230105124138.jpg


De man die kwam kitten zei nog dat hij zeker wist dat dit het zou oplossen en dat ik maar moest bellen als het niet zo was, maar weet niet of ik er veel vertrouwen in heb. Heb z'n nummer ook niet :roll:

Moet wel zeggen, aan die zuidwest kant kan het echt ontzettend hard waaien omdat dat aan een open weiland ligt. Dus de kans is aanwezig dat daarom gedacht is dat kit een goede oplossing was.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je snapt het tekeningetje.
Regenwater wat op de buitenzijde en het condenswater wat aan de binnenzijde naar het kozijn zakt is nu door de kit geblokkeerd en kan alleen naar binnen lopen.
Als er om de een of andere reden geen lood zit is dit waarschijnlijk de oorzaak.
Is er in het verleden een nieuw kozijn geplaatst.
 
  • Like
Waarderingen: Jackiegoal

Jackiegoal

  • #5
Tekening is duidelijk, zeker. Gezien het bouwjaar van de woning denk ik wel dat de kozijnen vervangen zijn, maar de oudste foto die ik ooit heb gezien is van (kort) na de dijkverzwaring (dus eind jaren 90, begin '00):

1672920220998.png


Hier zitten deze kozijnen al in de woning.

Die kitrand moet weg, begrijp ik? Wat als er geen lood zit?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die lekkage is te voorschijn gekomen bij de lagere temperaturen van de laatste tijd.
Boven het kozijn is daar de ruimte of het klimaat gewijzigd.
Wat zou er gebeuren er als je met een tuinslang de situatie simuleert. Niet spuiten maar het water langs de gevel laten lopen.

Voor het lood kijk naar filmpjes op Youtube voetlood vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackiegoal

Jackiegoal

  • #7
Nou, die lekkage vindt eigenlijk echt alleen maar plaats bij haakse wind in combinatie met zware regen. Het lekt hier dus ook echt maar 2 of 3 keer per jaar. Ik heb er de tuinslang al eens op gehad (ongeveer 1 uur met zo'n "waaier" op een vaste stand) en dan lekt het niet. Maar de muur is ook altijd netjes geïmpregneerd (2011 en 2021).

Bedoel je een filmpje als dit? Want dan ben ik bang dat ik weer een specialist in moet gaan schakelen, de gevels boven de overige 3 ramen heb ik laten verstevigen met spiraalankers in de voegen vanwege het doorzakken van de rollaag. Bij dit raam was toen geen probleem te ontdekken maar ik ben bang dat als ik moet gaan breken, ik het zelf nooit meer stevig genoeg kan terugplaatsen.

Wat voor specialisme is dit? Een gevelherstelbedrijf wellicht?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat is het. Die kant zou je op moeten als ervan overtuigd ben dat wind en regen de oorzaak is.
Heb je al eens een paar pannen opgetild en gekeken of het niet mogelijk is dat het water bij de overstek via de achterzijde van de buitengevel naar het raamkozijn zakt.

Een plaatselijk aannemersbedrijfje met wat werknemers uit jullie omgeving.
Ze moeten de intentie hebben door het werk zo goed als mogelijk uit te voeren en zo de kost te verdienen.
Je zal zeker een hogere prijs betalen dan al die website bedrijven.
Een gevelbedrijf is volgens mij meer gespecialiseerd op de voegen.

Ben je handig en heb daar zin ik zou je kunnen beginnen een stukje kit weg te halen en kijken of er lood is aangebracht.
 
  • Like
Waarderingen: Jackiegoal

Jackiegoal

  • #9
Ja, ik denk dat ik daar begin. Kit weghalen en proberen te zien of er lood zit. Ik ben redelijk handig maar ben geen metselaar dus daar houdt het dan ook op.

Had contact gehad met een lekdetectie bedrijf maar die vragen al 495 euro voor alleen het onderzoek. Als we een idee hebben waar het zit kan ik me dat beter besparen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Lijkt mij ook. Van die rapporten gelezen waren inderdaad zonde van het geld.
Dit los je alleen op als je stap voor stap naar de oorzaak zoekt.
Heb je wel eens de hoekpannen opgetild.
 
  • Like
Waarderingen: Jackiegoal

Jackiegoal

  • #11
Je bedoelt de pannen die als het ware over de boeidelen heen liggen? Daar is toen wel eens naar gekeken, maar ik heb het zelf nooit gezien. Vind dat nu ook een lastige plek op een ladder met die wind (ben niet zo zeker op hoogtes).

Ik heb net wel op het dak van de aanbouw gestaan en de pannen sluiten op die plek mooi aan (heb vooral gelet op het stuk boven die natte plek).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Jackiegoal schreef:
De lekkage manifesteert zich enkel wanneer hevige regenval en sterke zuidwestenwind (loodrecht op het raam) elkaar ontmoeten.
Merk op. Eerste fotos nummer 4. Het lijkt net dat het houtwerk heel veel vocht heeft gekregen maar ook dat het heel lang nat blijft.
Wat je ziet bij lekkages door regen. Zolang deze niet te hevig is wordt het regenwater opgenomen door alle materialen die poreus zijn.
Pas als deze materialen verzadigt zijn loopt het water weer verder naar beneden.
Neem dat mee.
 
  • Like
Waarderingen: Jackiegoal

Jackiegoal

  • #13
Ja, dat is nieuw inderdaad. Ik denk dat je gelijk hebt en doordat de kitrand weer waterdicht is gemaakt en vocht nu ook moeilijk kan ontsnappen. Ik ga zaterdag proberen een gat te snijden in de kitrand, in het midden. Hopelijk is er genoeg ruimte om te kunnen zien of er lood zit. Als er lood zit is het misschien een kwestie van er een nieuw stukje lood onder schuiven (want die steekt lang niet ver genoeg uit dan).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Er zijn endoscopen die je op je telefoon kan aansluiten daar zou je ook eens naar kunnen kijken. Wie weet wat je daarmee kan zien.
 

Jackiegoal

  • #15
Nou, ik ben vanochtend toch even aan de slag gegaan voor werk. Klein stukje kit verwijderd, was nog donker dus een behoorlijke rotfoto:

IMG20230106074903.jpg


Dat witte stukje dat je in het midden ziet loopt links en rechts door en ligt "op" het kozijn. Dat zal lood zijn? Het oogt wel wat dik.

Er is ontzettend weinig manouvreerruimte, zou ik een nieuw stuk lood eronder kunnen schuiven en dan het bestaande lood wat omlaag duwen? Hoe veel overlap moet er zijn? En is er geen risico dat met zware wind het water toch weer "naar binnen" geduwd wordt tussen die twee lagen lood in? Moet ik dat op de een of andere manier afdichten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Heeft het geregend vannacht? Je ziet nu al water dat is dan vreemd. Waar zit dat water verzameld.
Hoe zit het met die muur is er ergens isolatie aangebracht. Achter die muur wat voor ruimte.

Zo nee dan zou ik zelf nog eens overwegen om iets met een endoscoop te doen of laten onderzoeken.
Via de pannen een paar van deze lichten en zien hoever je met een camera bij het kozijn zou kunnen komen.

Je moet voorzichtig de specie die onder de steen zit er tussen uit zien te krijgen, zo krijg je ruimte omhoog.
Lukt dat, krijg je in die voeg ruimte, dan een nieuw strookje lood onder het bestaande lood schuiven en dat moet zo breed zijn dat het 2cm naar beneden gaat hangen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackiegoal

Jackiegoal

  • #17
Het regende toen ik die foto maakte, dus daar kwam dat water vandaan. En er stond uiteraard westenwind op, dus ik werd zelf ook goed nat :x Ja, de spouwmuur is inderdaad nageisoleerd. Begin 2021 laten doen.

Ik heb vanochtend alle kit kunnen verwijderen, dat was geen leuke klus maar wel gelukt. Vanmiddag een rol lood gehaald bij de bouwmarkt, maar dat aanbrengen is niet goed gelukt. Zoals je al opmerkt zit er hier en daar specie, maar in het midden is de rollaag dusdanig doorgezakt dat ik niet de 2mm speling heb die ik nodig heb om er lood onder te schuiven. Ik heb voor nu even de twee buitenranden bekleed en het midden ga ik morgenmiddag naar kijken. Ik heb geprobeerd specie te verwijderen, maar in het midden is het echt de baksteen die in de weg zit. En ik heb geen manouvreerruimte om daar wat van los te bikken. Er is misschien maar 1mm ruimte op sommige plekken.

Ik ga in ieder geval degene laten terugkomen die de andere 3 rollagen van spiraalankers heeft voorzien. Echt een goede vakman was dat. Die mag dit stuk gevel dan ook verstevigen en misschien kan hij tijdens die werkzaamheden even met mij meekijken of we hier samen bij kunnen. Tot die tijd hopen op weinig westenwind denk ik. Al verwacht ik wel dat het verwijderen van de kit helpt bij het reduceren van de schade aan het houtwerk en de gevel (die nu ineens groen uit begon te slaan).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Succes met deze klus. Best lastig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu