Leidingen CV installatie

Didier

  • #1
Geachte

Ik wil in een woning de leidingen zelf aanleggen voor de radiatoren. De CV monteur plaatst de (gas)ketel Het gaat om de boven verdieping. Dus 4 radiatoren. Klein huisje in een binnenstad. Beneden komt vloerverwarming. Mijn idee is om een aanvoer en een retour leiding aan te leggen. Een soort standleiding. Twee stuks. . Rood blauw Dat kan gelukkig mooi in de vloer gelegd worden (houten vloeren) op iedere plek van een radiator zet ik een T-stuk (en aanvoer en een afvoer) die naar een radiator gaat. Aan het einde van de leidingen en eindstop. Kan dit zo? Ik kan bijna alles zelf maar heb nog nooit een verwarming aangelegd. Verder de dikte van de buizen. Ik wil gaan werken met kunststof leidingen die geschikt zijn voor CV. Afpersen. Het gaat dus om een leiding die van voorin de woning naar achteren loopt. Meter of 10 schat ik.

Even voor de volledigheid. De, zeg maar, standleiding wordt 20 mm een de aftakking wordt 16 mm.

Mijn dank
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
hoofdleiding 25mm maken, 20mm leiding is binnenwerks maar 16 mm en de doorlaat van de koppelingen is nog kleiner
 

Didier

  • #3
Ok. Hoofd 25mm. 20 voor de aftakking?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Eerst maar eens kijken hoeveel vermogen je moet transporteren.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Inderdaad, hoeveel vermogen is er op aangesloten en met welke aanvoer en retour temperatuur wil je gaan werken?
 

Didier

  • #6
Geen idee. Er zijn 5 radiatoren op aangesloten. 1x slaapkamer, 2x logeerkamer, 1x badkamer en 1x werkkamer. Ze worden amper gebruikt. Ik neem aan als temperatuur iets van een graad of 70
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Beneden vloerverwarming, dan kan je boven beter de installatie uitrekenen op 45 graden of lager, en daar dan ook de vloer set op meenemen zodat je zo laag mogelijk kan stoken, en daar dan ook een passende CV ketel bij nemen zodat deze ook laag kan blijven stoken en zo je gehele installatie zo efficiënt mogelijk te maken vanaf ontwerp.
Je geeft aan de radiatoren niet te gebruiken, dan moet je helemaal gaan uitkijken welke ketel je erin zet want je hebt zo een veel te grote ketel welke constant staat te pendelen omdat de installatie het vermogen op de laagste stand niet kan verwerken.
Of als je een radiator opend te weinig heeft om deze mee te nemen.

Maak een goed ontwerp, en je hebt een zeer zuinige installatie.
Gok je maar wat dan word het vast wel warm maar je betaald je Blaauw.
 

Didier

  • #8
Ok. Dank voor je advies. We gaan terug naar de tekentafel
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu