Soorten leidingen voor CV installatie

Parcham

 • #1
Sinds een half jaar woon ik in oost Polen tegen de Witrussische grens . IK heb er een huis met een pelletkachel en een 120 ltr boiler. Ik word gek van de pelletkachel want om de drie dagen moet ik dat ding schoonmaken en ik blijf aan het zakken pellets slepen voor dat ding. De boiler neemt veel te veel ruimte in en ook de pelletkachel is een massief geval. In de winter wanneer ik een week weg ga is de boel diep bevroren met - 25 C. Ik ben voornemens om een Intergas te kopen in Nederland ( wanneer ik er weer ben ) die ik laat draaien op propaan en zelf een CV aan te leggen. Ik zit nu met een vraag over welk type buis ik moet gebruiken. Ik ken natuurlijk dunwandige stalen buis met knelkoppelingen en koperen leidingen met soldeerkoppelingen. Vandaag de dag zijn er naar mijn idee heel veel soorten buis waarmee het veel gemakkelijker zou zijn om een installatie aan te leggen. ( ik ben niet zo'n held met mooi buigen van dunwandige buis ) Kan iemand mij vertellen welke soorten buis er zijn met de voor- en nadelen en welk type ik het beste kan gebruiken. Ik zie graag info tegemoet. Alvast bedankt
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Naast dunwandig staal heb je tegenwoordig kunststof PE buis. De temperaturen in je afgifte-systeem zijn bepalend voor de materiaalkeuze.

Voor kunststof geldt: Met of zonder aluminium inlay om deze zuurstofdicht te maken.

Koper wordt niet voor CV gebruikt.

Ieder systeem heeft zijn eigen soort koppelingen: Knel, pers of schuif. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Kunststof buis zul je ook met buiggereedschap moeten buigen.
 

Parcham

 • #3
Bedankt voor je reactie. In Polen en ook in Duitsland waar ik voorheen woonde wordt koper met soldeerfittingen veelvuldig gebruikt. Een vriend van me heeft een deDietrich waar alles omheen met koper is gemaakt. Duitse maten . 18 mm buis bijvoorbeeld. Zou je specifieker kunnen zijn m.b.t. de soort systemen? Alvast bedankt.
 

KlusserHein

 • #4
Misschien zie ik het verkeerd hoor.
Maar je hebt het nu al over ander soort maten buis.
Kan je daar niet beter een ketel kopen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #5
Gebruik in elk geval een leiding systeem wat je daar kan kopen.
3 weken wachten op een pakketje met de koppeling die je niet hebt is niet echt praktisch.

Kan je voor de intergas ketel wel onderdelen krijgen daar?
 

Bernhard

 • #6
Buis roodkoper is prima. De hoofdleiding 22-25mm en de aftakkingen naar de radiatoren 15mm.
Indien het huis geen verdieping heeft dan is een 1-pijpssysteem zeer geschikt om te installeren.
 
 • Like
Waarderingen: Parcham

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #7
Reken eerst maar eens uit hoeveel propaan je nodig bent. Dat is meer sleepwerk dan pellets...
 

ABCDE

 • #8
Kijk gewoon wat gangbaar is in Polen en wat lokaal verkrijgbaar is.

Je kunt wel iets exotisch gaan maken wat beter werkt, maar als er dan geen onderdelen of service lokaal is te vinden kan dat toch lastig worden op termijn.

De rollen PEX zijn heel makkelijk, maar voor zichtwerk vindt niet iedereen het even mooi..
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #9
Hoe ga je het oplossen als je er even 2 weken niet bent? Propaan op of een stroomstoring en je kunt ketel + radiatoren bij het oud ijzer gooien want kapot gevroren.
 

ABCDE

 • #10
glycol er in
 
 • Like
Waarderingen: Parcham

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #11
Kan, maar dan wel tot -30 dus. Blijft het slepen met propaan nog altijd over. 1 m3 aardgas = 2 kg pellets = 1 kg propaan (bij benadering).

Dus voor ieder zakje van 25 kg uitgespaarde pellets komt 12.5 kg propaan (dat is ruim 1 grijze fles!) terug.
 

Parcham

 • #12
Het probleem met de pellets is dat er iedere keer moet worden aangevuld. Wanneer we langere tijd weg zijn in de winter, dan zijn er geen pellets meer in de ingebouwde container van de pelletkachel en zal de boel bevriezen. Bovendien het om de drie dagen schoonmaken van de pelletkachel is een k... klus.
Intergas wat ik voor ogen heb wordt door projectbouwers in Nederland in het algemeen als ketel beschouwd waar het minste problemen mee zijn. Ik zelf heb positieve ervaringen met Intergas. Een Intergas in 2005 aangeschaft heeft nooit problemen veroorzaakt. Een andere in 2010 voor een andere woonruimte had aanvankelijk problemen met de ontstekingspen. Ook een sensor die de pomp uitschakelt wanneer tapwater werd gevraagd bleek defect. Veel meer dan een gasblok, ventilator, ontstekingspen met trafo en een paar sensoren kan er niet aan kapot. Intergas wordt in Polen verkocht als Termagen maar zijn dubbel zo duur als in Nederland. In Polen zijn ze gek op boilers wat ze waarschijnlijk hebben overgenomen van de Duitsers. Naar mijn mening doet een CW5 toestel niet veel onder voor een systeem met boiler. Ik ben voornemens om een ondergrondse tank voor Bekijk bijlage 24172
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu