Ledstrip in badkamer

han2han2

  • #1
In mijn badkamer zitten twee nisjes. Uit beide komt alleen een schakeldraad (zwart). Ik wil hier graag een ledstrip in maken. Op zolder komen de overige draden ook uit (zie foto). Volgens mij is de lichtschakelaar in de badkamer al gekoppeld door de vorige bewoners overigens.

Hoe pak ik dit aan? En wat voor lichtstrip is hier het meest geschikt voor?
Bvd!
20221011_134222.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De zwarte draad is waarschijnlijk niet als schakeldraad bedoeld. Het zullen loze leidingen zijn met de zwarte draad als trekdraad. Je hebt het over 2 nisjes, maar er komt maar 1 leiding met een zwarte draad uit de vloer op zolder? Hoe zit dat precies dan?

Je mag niet zomaar overal in de badkamer 230V verlichting plaatsen. Waarschijnlijk is het de bedoeling om hier op zolder een laagspanningsvoeding (SELV) of LED-driver te plaatsen. Je kunt de zwarte trekdraad dan vervangen door een kabeltje waarmee je de strip met de secundaire kant van de voeding kunt verbinden.

De leiding met zwart, blauw en groen/geel zal de 230V voeding zijn. Hopelijk wordt deze inderdaad al door de lichtschakelaar geschakeld. Hier kun je de primaire kant van de voeding dan op aansluiten.
 

han2han2

  • #3
Dank voor je snelle reactie. Ik heb het even nagekeken en het is inderdaad 1 kabel die in het bovenste nisje er ook uitkomt (zie foto).

Als ik het verder goed begrijp dan moet ik een LED driver halen, deze aansluiten op de draden op zolder (op zwart en blauw?) en de andere kant verbinden met een draad die naar de ledstrip in de nis loopt. Wat voor draad is dat?
20221026_171745.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Om te bepalen wat voor kabel je moet gebruiken, moet je eigenlijk de stroom weten en de lengte van de kabel. De stroom hangt af van de spanning (12V of 24V?) en het vermogen van de strip.

Voor 2 korte stukjes strip kom je waarschijnlijk prima weg met een stukje signaalkabel 2x0,8mm ofzo.

Het wordt gewoon een standaard (warm) witte strip? Voor fratsen als tunable white of RGB(W) heb je natuurlijk meer aders nodig.

Oftewel misschien doe je er verstandig aan om eerst even de voeding, strip en eventuele controller uit te zoeken. :wink:

Zit dit in de douche of op een droge plek? Als het nat wordt wel een waterdichte strip kiezen. Als het droog blijft is dat niet nodig.

Wil je de strip direct op de tegels plakken? Echt fraai is de gemiddelde LED-strip ook niet om tegenaan te kijken. Ik zou eerst een LED-profiel met matte afdekking plaatsen en daar de LED-strip in plakken.
lumo-12mm-led-profiel-opbouw-1m-2m.jpg
 

han2han2

  • #5
Helder, denk ik. Ik ga er van het weekend mee aan de slag. Bedankt tot zover!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu