Ledstrips + spots in badkamer gezamenlijk dimmen

MAHAES

  • #1
Dag allen, heb al rondgekeken op het forum maar nog geen antwoord op mijn vraag gevonden. We zijn bezig met de badkamer en willen graag een waterdicht ledstrip in een tegelprofiel in de nissen in de badkamer (60 en 85 cm breed). Ook willen we graag spots in het plafond. Het geheel zouden we graag dimmen met 1 dimmer of een draadloze dimmer.
Iemand die dit heeft/weet hoe we dit het best kunnen vormgeven?
* We gaan het niet zelf aansluiten, daar komt iemand tzt voor, alleen willen we de materialen al wel aanschaffen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Twee verschillende soorten lampen met dezelfde dimmer aansturen is meestal lastig. Vaak is dan die ene soort lamp net iets te donker of te licht vergeleken met de andere. Ik zou in ieder geval eerst een testopstelling maken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Je hebt ook speciale kleine spotjes voor in tegel nissen, die kun je wel tegelijk dimmen met de led spotjes in het plafond.
 

MAHAES

  • #4
@Tom345 Was er al bang voor. Het risico willen we niet lopen. Zou je voor een duo dimmer gaan of 2 losse dimmers naast elkaar? We hebben ruimte om 2 dimmers naast elkaar te plaatsen.

@Peter Klopt, vinden toch het effect van een ledstrip heel mooi. Vandaar deze voorkeur.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou voor twee losse dimmers gaan, als je de ruimte hebt. Soms moet je meerdere combinaties van dimmer en ledlamp proberen, tot het naar behoren werkt. Met losse dimmers is dat makkelijker.
 
  • Like
Waarderingen: MAHAES

PimKlus

  • #6
Gewoon draadloos maken met zigbee ledstrip en spots. Dan dan kun je de lichtsterkte matches, aanzetten met 1 of meerdere dimmers, bewegingssensor en/of met app. Er is veel verkrijgbaar van verschillende merken.

Ik zou wel altijd bedrading aanleggen zoals normaal, zodat je in de toekomst altijd terug kunt naar simpele schakelaar zonder opnieuw de badkamer te verbouwen.
 
  • Like
Waarderingen: MAHAES en stylish

MAHAES

  • #7
@PimKlus Goeie tip! Heb er ook al eens over nagedacht, maar ik weet niet precies hoe ik dit moet doen en wat ik precies nodig heb. Heb ook niet echt mensen in mijn omgeving die hier bekend mee zijn. Ben opzich wel redelijk handig, maar de eerste keer is altijd lastig. Het handigst zou natuurlijk zijn als we de spots en ledstrips achter 1 dimmer kunnen zetten om het in ieder geval aan en uit te doen en deze kunnen aanpassen in een app.
 

PimKlus

  • #8
Als je zigbee spots koopt en een zigbee led strip. Dan is de dimmer ingebouwd in iedere spot en led strip. Er is geen losse dimmer meer nodig. De spots en de ledstrip worden aangesloten op permanente stroom. Je kunt alles afzonderlijk aanzetten of in een groep.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu