Led spots dimmen niet voldoende

Loboer

  • #1
Ik heb 5 led spots gekocht, vermogen 7w/stuk, met een Busch Jaeger dimmer U102, geschikt voor led. Nu dimmen de spotjes niet genoeg om het sfeerverlichting te kunnen laten zijn. Ik heb al wat met de stelschroef gespeeld maar het lukt niet. Bereik dimmer is 2-100w, dan moet het toch lukken dat ze zover te dimmen zijn dat ze bijna uitgaan? Doe ik iets fout?

Knipsel.JPG
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
in tegenstelling tot halogeen wordt de lichtkleur van LED niet anders, alleen de hoeveelheid licht wordt aangepast maar de "gezellige" gelige kleur zal niet verschijnen.
Wellicht dat je dit ervaart als niet genoeg dimmen?
Maar je kunt ook niet alle LED lampen volledig dimmen vaak staat er wel op tot hoever ze te dimmen zijn en meestal moet je de LED lampen hebben die tot 0% of 5% dimbaar zijn.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Het is altijd, heel belangrijk om te selecteren op:
Aantal lumen/lichtsterkte
Kleurtemperatuur
Kleur echtheid/CRI (color rendering index)
Dimbaar met fase aansnijding, fase afsnijding of beiden

Het is vaak een heel gezoek om exact de led lamp te krijgen die je wil hebben maar dit zijn
de dingen die ik persoonlijk elke keer weer uitzoek bij elke led lamp die we in huis nodig hebben.
Koop dus niet zomaar de eerste de beste lamp die je tegen komt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Daarom heb ik bij ons alles wat spaar of led was er uitgemikt en meteen alles op 1 en dezelfde lampvoet (GU10) uitgevoerd. Wel iets minder energiezuinig maar heen gehannes meer met lampjes die weer net iets te groot zijn of net iets te klein, toch weer een andere steek, de trafo weer te licht of dat er juist weer een te hoge spanning uitkomt enz.
Ook alle lampen uitgevoerd in 2 kleuren 1 type voor de werkruimtes met 4000K aan kleur en alles in het woongedeelte uitgevoerd met 3000K.
Gaat er ergens een lamp stuk dan is er alleen de keus uit warm wit (kleur 830) of helderwit (kleur 840) en ook als je ergens even wat helderder licht nodig hebt dan is het simpel een andere lamp er in en klaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Zorg wel dat je het stelschroefje links van het midden houdt. Je wijzigt hiermee niet alleen het minimale dimniveau, maar je kiest er ook mee tussen fase afsnijding (RC) of fase aansnijding (L). Het overgrote merendeel van de LEDs dimt het beste / het verst met fase afsnijding.

Als je iets te ver naar rechts draait (vertrouw ook niet al te veel op het streepje / de opdruk) dan belandt je in het gebied van fase aansnijding (L) en kan het dimmen wel eens tegenvallen. Het is niet ongebruikelijk dat je dat niet onder de 40% helderheid komt.

Als het niet ver genoeg dimt terwijl je al aan de minimale instelling zit dan kun je denk ik nog maar 1 ding proberen: andere lichtbronnen. Ver dimmen is ook met LED mogelijk, ik heb hier LED lampen waar je op de laagste instelling erg goed moet kijken om überhaupt te zien dat het nog brandt...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Daarom heb ik alles in dim-to-warm of tuneble white. Kan je iig kiezen tussen goed werklicht en warm gezellig licht.

Want zoals hieboven al aangegeven dimmen leds normaal alleen in lichtsterkte en niet de kleur.
 

PimKlus

  • #7
Smart Led lampen (zigbee bijvoorbeeld) kun je naar mooier en verder (1%) dimmen dan de meeste losse combinaties.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Vergeet niet dat dat mooie dimmen met smart lampen ook geld kost.
Dat is iets waar veel niet bij stil staan maar een smartlamp staat in werkelijkheid dus altijd (gedeeltelijk) aan.
De meest energiezuinige verbruiken ook als ze uit staan nog steeds 0,15W per uur
De op zigbee, wifi, z-wave enz. werkende modellen verbruiken vaak tussen de 0,5 en 0,7W per uur
Echter er zijn ook modellen die als ze uit staan nog steeds op sommige momenten maar liefst 4,8W gebruiken.
Met een prijs van slechts 0,24 euro per kWh niet iets waar er veel wakker van lagen, maar met een prijs van bijna 90 cent per kWh zijn er toch wel steeds meer die er over nadenken en kom zelfs al tegen dat men afscheid gaat nemen van hun trotse speeltje (de home domotica) vanwege de kosten.
 

PimKlus

  • #9
@Gerrit B Inderdaad goed om mee te nemen.

Maar als je op de kleintjes wil letten kun je er natuurlijk gewoon een schakelaar tussen laten, dan heb je geen last van stanby verbruik en hoeft je geen losse dimmer te kopen.

De zigbee lampen die ik hier heb verbruiken max. 0.25Watt of 0.3Watt in standby. Bij 24/7 is dat 2.6kWh op jaarbasis * €0,40 = € 1.04 / jaar.
Bij sommige lampen zit er bij mij een schakelaar tussen. Degene die bij mij 24/7 standby staan zijn aangesloten op bewegingsensor waardoor de lampen alleen aan staan als iemand in de ruimte is.

Een losse dimmer kost ook geld, daartegenover staat dat zigbee lampen iets meer kosten bij aanschaf.
Een losse dimmer heeft ook schakelverliezen en je kunt er minder ver mee terug dimmen.
Offtopic: Ik denk dat die domotica speeltjes de komende jaren een steeds belangrijkere rol spellen om energie verbruik inzichtelijk te maken, te besparen en vraag een aanbod beter op elkaar af te stemmen.

Een lamp die continue 4.8W verbruikt in standby lijkt mij kapot, deze zou immers erg warm worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu