Koppelen ledlamp en spots in terrasoverkapping.

Lilian-Louise

  • #1
Beste klussers,

Ik heb buiten een led lamp hangen met gekleurde gu10 lampjes. En sinds kort heb ik een overkapping met ingebouwde ledverlichting.

Aangezien er maar één kabel naar buiten komt, is mijn vraag of het mogelijk is om de bekabeling van lamp plus overkapping aan elkaar te verbinden?

Volgens mijn klusser zou dit in principe moeten kunnen. Echter hij vraagt zich af of dit IN DIT GEVAL óók mogelijk is omdat de wandlamp gekleurd licht (via wifi & bluetooth) kan geven en de spotjes van de overkapping NIET!

Anders gevraagd: kan ik beide soorten verlichting aan elkaar verbinden en kan ik dan zonder problemen de wandlamp gekleurd licht laten schijnen en de leds van de overkapping warm wit licht? Of gaat dan alles kapot???

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties... waarvoor alvast dank!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Aangezien we helemaal niet weten welke lampen je hebt en hoe je e.e.a. wil doorverbinden doen we een aanname.

Als beide lampen geschikt zijn voor 230V via een stekker of adapter dan kun je ze aan de 230V
kant op dezelfde kabel aansluiten die naar buiten gaat. Hoe je dat moet doen is afhankelijk van diverse factoren.
 

Lilian-Louise

  • #3
Dankjewel Ronny,

Zoiets vermoedde mijn klusser ook al. Maar waar hij niet zeker van is, is het feit dat de wandlamp gekleurd licht geeft terwijl de spotjes in de terrasoverkapping warm wit licht geven. Hij vraagt zich af of dit goed gaat? Kan ik dan zowel het gekleurde- als het witte licht samen gebruiken of zegt het gelijk 'boem' als ik via wifi/bluetooth met de kleuren (van de wandlamp) ga spelen?

Qua lamp, is dit de wandlamp https://www.into-led.com/nl/led-wandlamp-dax-gu10-rond-smart.html en de led lampjes in de overkapping zijn... normaal? Geen idee maar ik weet wel dat ze ter controle kortdurend zijn aangesloten op een gewone stekker.

Hopelijk is het nu iets duidelijker? Ik hoor het graag!
 

Kaajee

  • #4
Beide(soorten) lampen zullen apart gevoed zijn, of moeten worden met 230v. Vervolgens doen de lampjes zelf wat ze willen of wat jij wilt dat ze doen.

Als jij dus ergens na/achter de bestaande gu10 armaturen een 230v aansluiting maakt voor je led-overkappings verlichting, gaan ze gewoon beide aan , waarschijnlijk met de laatst gekozen setting (qua kleur en intensiteit) en kun je vervolgens allebei de verlichting apart regelen met je app (ervan uitgaande dat de overkapping verlichting ook met een app werkt, anders zal hij gewoon 'normaal aan en uit gaan)
 

Lilian-Louise

  • #5
Dankjewel Kaajee,

De verlichting van de overkapping wordt niet met een app geregeld maar gewoon met de aan/uit knop binnenshuis. Maakt dat het verhaal weer anders?

Ik denk te begrijpen dat het mogelijk is om beide verlichtingen met elkaar te verbinden (corrigeer me als ik het fout zie)... Maar ze kunnen dan niet apart ingeschakeld worden? Maar bij gelijktijdig inschakelen, gaat er niet iets kapot of zo?
 

Kaajee

  • #6
Nee hoor gaat niets kapot, althans niet als je het goed aansluit :cool:

Je moet wel een degelijke en veilige aansluiting maken voor je overkapping verlichting. Heb je daar al over nagedacht?
Hoe ga je er voor zorgen dat je een stroompunt, ik denk vanaf de huidige GU10 lampen, gaat realiseren?

Uit je verhaal begrijp ik dat de overkapping verlichting een 'gewone' ' stekker heeft, dan zul je ergens een stopcontact moeten hebben of maken.
Als die tegelijk met de gu10 lampen bediend moet worden, moet dit een schakelbaar stopcontact zijn/worden. Wellicht is die er of anders niet je die maken.
 

Lilian-Louise

  • #7
Beste Kaajee,

Oei, jij stelt me vragen waar ik geen antwoord op weet :oops: Ik zal morgen een foto maken van de aansluiting, de lamp en de hele situatie. Zelf heb ik echt NUL verstand van elektra. De vragen die ik stel, komen eigenlijk van de man die bij mij komt klussen. Dus... snap je?

Maar morgen bij daglicht knip ik wat foto's ter verduidelijking. Okay?

Welterusten!
 

Kaajee

  • #8
Dan kan het ook een idee zijn om die man dit te laten lezen of een 'echte elektricien' te laten komen om de klus te klaren.

Klussen aan/met elektra is gevaarlijk als je niet weet wat je doet.
 

Lilian-Louise

  • #9
Dank Kaajee,

Ik zal mijn klusser (hij is redelijk allround in wat hij allemaal kan en doet) de tekst laten lezen. Tot zover bedank ik jou en Ronny voor jullie snelle replies.

:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu