LED spots dimmen amper ondanks gepaste dimmer

DGo

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig mijn 12V halogeenspots door LED spots te vervangen. Daarbij vervang ik ook de halogeen transfo's door LED exemplaren. De dimmer is een Niko Home Control dimmer.

Met de Niko dimmer, de halogeen transfo's en halogeen spots, kon ik heel diep dimmen. Ttz de spots bijna uit dimmen. Met de nieuwe LED tranfo's en LED spots, kan ik maar beperkt dimmen. Sluit ik terug een halogeen spot aan op de LED transfo, dan kan ik terug heel diep dimmen. Op de Niko dimmer staat het instel vijsje helemaal terug gedraaid op minimum.

Op het eerste zicht lijkt dus de LED spots beperkt dimbaar te zijn. Nochtans zijn het recente OSRAM dimbare spots. Dus zou moeten kwalitatief materiaal zijn.

Mijn vraag is nu: zie ik iets over het hoofd om de LED spots toch verder te kunnen dimmen ? Dimmen LED spots in het algemeen veel beperkter dan halogeenspots (zou zonde zijn) ? of zijn die OSRAM Parathorn spotjes toch niet kwalitatief ?

Bedankt alvast voor de feedback !

Dirk
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Tja wat is ver en wat niet...

Led dimt wel iets minder dan halogeen inderdaad. Instelschroefje had je al gevonden.
 

DGo

  • #3
En Niko Dimmer = 550-00340
Jumpers staan alle drie op onderste stand wat overeenkomt met:
LED Dimbare ledlamp, halogeenlamp met elektronische transformator of gloeilamp - faseafsnijding

Bij andere jumper standen (vb faseaansnijding) is het dim gedrag nog slechter.
 

DGo

  • #4
Bedankt Vonken_trekker. Het zal dus niet aan de kwaliteit van de OSRAMs liggen maar aan het LED dimmen op zich. Dan dimt halogeen toch mooier. Maar ja, beter voor de elektriciteitsfactuur... . Hoewel de LED spots toch even zullen mogen branden om de prijs van de lamp en de dimmer terug te winnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu