Halogeen spots vervangen door Led spots

Hamsterhein

  • #1
Goedemorgen,

In onze woning zitten circa 80 dimbare halogeen spots aangelegd door de vorige eigenaar. Dit is rond de 20 jaar geleden gedaan. Nu lijkt het ons duurzamer om deze spots grotendeels te vervangen door Led Spots.

Vandaag hebben we boven de eetkamertafel 1 spot vervangen door een lamp. Wat me opviel was dat de blauwe draad spanning had en de bruine draad niet. En dat de nieuwe lamp niet werkte icm met de bestaande transformator. Zie foto.

We hebben de transformator er tussenuit gehaald en de blauw draad gekoppeld aan de bruine van de lamp en vice versa. De lamp werkt nu. Drietal vragen

1) is dit op termijn schadelijk?
2) kunnen we de transformators er overal tussenuit halen en vervangen door nieuwe spots?
3) levert dit wel de gewenste energiebesparing op?

Hoor graag

20231008_110130.jpg
 

Kaajee

  • #2
Ik begrijp uit je verhaal dat je niet precies weet wat je aan het doen bent, sorry als ik het mis heb. Maar als je niet weet wat voor systeem je had en welke lampjes hierbij horen, kan het best gevaarlijk zijn!

Zoals ik het lees heb je nu namelijk 230v spots/lampen gekocht en had je een laagspannings systeem (12v).

De bedrading klopt inderdaad ook niet, maar dat had je zelf ook al min of meer geconstateerd. Dat is ook gevaarlijk. Er mag nooit spanning op de NUL draad (blauw) staan, daarbij had er een zwarte schakeldraad moeten zijn, tenzij ze niet geschakeld waren of hoeven te worden, maar dan zouden ze permanent aangestaan hebben ;).

Dus als je het goed wilt doen, de bruine draden vanaf de centraal dozen vervangen door zwart (best een klus, als er 80! armaturen/lampen zijn ;) )

En vermeldt even wat voor type spots/lampen je nieuw aangeschaft hebt.
 

Hamsterhein

  • #3
Hoi, we hebben nog geen nieuwe spots gekocht, enkel een lamp opgehangen boven de eetkamer tafel op de plek waar 1 spotje hing. Het plan is om wel veel nieuwe spotjes te bestellen

Bijgaand een foto van de lamp en een spotje

20231008_135149.jpg 20231008_135135.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Dat is een 12 V spot. Hangen alle 80 armaturen aan dezelfde trafo of heb je per spot een aparte trafo of iets ertussenin?
 

Datron

  • #5
Alle 80 spotjes aan dezelfde trafo? Wat denk je zelf? :lol:

Dat de fase en nul verwisseld is qua kleur is niet zo netjes maar niet schadelijk. Als je een stekker in de muur plugt doe je niet anders :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu