Layout en ontspanningsleidingen afvoer badkamer

aaahaaap

 • #1
Goedenavond,

Op dit moment ben ik bezig met plannen van de afvoer voor mijn badkamer als onderdeel van een grote verbouwing.
Ik wilde even checken of ik de handboeken van Dyka en Wavin goed begrepen heb en wat jullie voor op/aanmerkingen op onderstaande layout hebben.

layout-badkamer-v1.png


Specifieke vragen die ik heb:
- De aansluiting van de douche op de verzamelleiding zit op minder dan 1m van de aansluiting van het toilet. Hier moet volgens de handboeken een ontspanningsleiding geplaatst worden. Nu heb ik op ongeveer 2 meter rechts van de badkamer zoals we er op de tekening naar kijken een 50mm standleiding lopen voor de wasmachine, welke na de wasmachine aansluiting doorgaat als ontspanningsleiding. Dit lijkt me een logische optie om op aan te sluiten of zie ik dat verkeerd?
Maakt het nog uit of ik de ontspanningsleiding boven de wasmachineaansluiting aansluit of kan dit ook onder de wasmachineaansluiting?
- De 50mm ontspanningsleiding aan de linkerzijde is ongeveer 4m lang/hoog, dit lijkt me geen probleem, toch?
- Is er verder nog beluchting of ontluchting ergens nodig?

Alvast bedankt voor de hulp!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Ik zou zeggen niet doen zoals je geacht had.
Binnen 1meter vaan wc mag geen aansluiting komen daar zit je douche op.
De leiding is 90 moet ontspanning minimaal 75 of diameter standleiding .
Als je nu wc doortrekt gaat er een kolom water daar vandaan en zuigt aan je douche en wastafel leiding dit gaat dan klokken of zuigt leeg dan stank.
Krijgt pas lucht als ie naar beneden gaat.
Het is beter om bij de wc een ontspanning leiding te maken zodat gehele leiding word mee genomen.
 
 • Like
Waarderingen: BigBert

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3

aaahaaap

 • #4
@Henk253 bedankt voor het meedenken en de suggesties!
Ik ging er vanuit dat mijn situatie voor het plaatsen van de ontspanningsleiding vergelijkbaar is met de tweede situatie uit deze afbeeldingen uit het handboek van Dyka. Is dat niet het geval?
Screenshot from 2023-12-31 12-22-59.png


Vertaald naar mijn situatie zou dat er ongeveer zo uit komen te zien
layout-badkamer-v2.png


@Walker Bedankt voor de suggestie. Dat is een van de twee handboeken waar ik naar refereerde in mijn startpost. Heb ik daar iets uit gemist met mijn huidige opzet?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
De 50 mm aansluiting van de douche komt op jouw tekening binnen 1 meter van het toilet op de afvoer uit. Dat is niet goed. Zie ook de rood gemarkeerde leidingdelen. Daarbij moet je ontspanningsleiding groter zijn dan de door jou getekende 50 mm.
 

Charel

 • #6
Ik zie geen probleem en het moet volgens mij ook zonder die tweede ontspanningsleiding kunnen indien je de aansluiting van de douche iets verder naar links verplaatst.
 

aaahaaap

 • #7
@Walker Ah, ik zie nu denk ik het verschil. Op situatie twee uit het Dyka handboek zit de toilet benedenstrooms van de kleinere buis voor "elk lozingstoestel". In mijn geval zit de toilet bovenstrooms van de kleinere buis voor de douche.

Er staat wel "tenzij er een ontspanningsleiding aanwezig is". Waar zou ik die dan moeten plaatsen? Als aftakking van de 90mm buis van de toilet voor de doucheaansluiting? Of moet dat dan eigenlijk na de toilet?

@Charel Bedankt! Ik zal de aansluiting van de douche wat verplaatsen zodat die verder/minimaal 1meter van de toiletaansluiting af zit.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
zoals jij tekent is 50 te klein. en de ontspanning moet in de grote leiding
met een excentrische verloop hij kan minimaal 75.
12496_verloop_2.jpg

Naamloos.jpg
 

aaahaaap

 • #9
Naar aanleiding van de feedback, ik denk dat het wel moet lukken om de aansluiting van de douche op de verzamelleiding op meer dan 1m van de toiletaansluiting te plaatsen. Dan wordt het ongeveer zo
layout-badkamer-v3.png

Op deze afstand is het water al zo verdeeld/laag in de buis dat er geen onstpanningsleiding meer nodig is? Dat zou wel handig zijn :)

Mocht dit niet lukken, dan zou het als het ik het goed begrijp zo moeten?
layout-badkamer-v4.png

Of moet de ontspanningsleiding voor het toilet achter (rechts van op de afbeelding) geplaatst worden?


Ik ga nog even nameten hoeveel ruimte ik heb, maar ik ben bang dat ik aan beide kanten niet ruimte heb dan voor 50mm onstpanningsleidingen. Is het vanuit dat perspectief nog slim om sowieso die tweede onstpanningsleiding erbij te plaatsen?

@Henk253 De ontspanningsleiding wordt in het verticale vlak bovenin geplaatst middels excentrisch verloopstuk :)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Ik zou zeggen ga het bouwen merk je het vanzelf, we hebben nu al vaak gezegd hoe het moet en toch blijf je op 50mm.
Als je gaat verbouwen dan moet er ook aanpassingen gemaakt worden door groter maken van ruimtes,
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Charel

 • #11
@aaahaaap
Uw eerste tekening bij post 9 is in principe gelijk aan voorbeeld 4 (post 4) uit de handleiding van een fabrikant, en daar staat bij te lezen dat in zulk geval er geen bijkomende ontspanningsleiding nodig is. Dat komt ook overeen met mijn ervaring.
 

ADDave

 • #12
Zoals Charel al zei: aansluiting douche zover mogelijk bij toilet vandaan houden en de ontspanning bovenop de standleiding. Hetzelfde als voorbeeld 4 dan heb je die extra ontspanningsleiding helemaal niet nodig.

Ontspanningsleiding moet dezelfde diameter krijgen als de standleiding. Is die 90mm dan moet de ontspanningsleiding ook zo groot worden. Vergeet die 50mm dus.
Ondanks dat de meningen hierover wel eens verdeelt zijn op het forum is dit wat er in de norm staat.
 

aaahaaap

 • #13
@ADDave @Charel bedankt voor de informatie en de hulp!

Ik ga proberen om de aansluiting van de douche minimaal 1m van de toilet af te plaatsen.
Mocht dit niet lukken, waar kan ik dan het beste de ontspanningsleiding voor de toilet plaatsen? Optie 1 of optie 2? Of nog ergens anders?
layout-badkamer-v5.png


Wat betreft de de ontspanningsleiding links, zoals gezegd ik ga m'n best doen om deze 90 of 75mm te krijgen. Mocht dit toch niet passen, wat kan ik dan het beste doen? Twee keer 50mm? Dat is kwa oppervlakte bijna gelijk aan 75mm. Of kan ik dan beter sowieso een extra 50mm ontspanningsleiding rechts plaatsen?
 

Charel

 • #14
Denk je niet dat het veel gemakkelijker is om de douche iets verder aan te sluiten dan dat je een tweede ontspanningsleiding zou moeten installeren? Waarom zou dat niet lukken ?
Wat die ontspanningsleiding links betreft:
Het klopt wat @ADDave zegt en dat hierover de meningen verdeeld zijn. Het klopt ook dat er normen zijn die het hebben over minimum 75 mm. Zo mogelijk zou ik ook 75 mm hiervoor gebruiken maar anderzijds kan ik ook getuigen dat ik bij een toepassing van 50 mm nog nooit problemen heb ondervonden. Persoonlijk heb ik daar dan ook geen enkel bezwaar tegen.
 

Kaajee

 • #15
Ik lees ook dat je best veel moeite moet doen om die ontspanningsleiding te vergroten, is het geen optie om hem wel alvast voor de zekerheid voor te bereiden in je nieuwe douche en dan te kijken of het nodig is?

Wel dan natuurlijk je douche zo ver mogelijk van je wc afvoer aansluiten, zoals al gesuggereerd.
 

aaahaaap

 • #16
@Charel Er zitten best wat dingen in de vloer van de badkamer, of eigenlijk vooral in het plafond van de begane grond onder de badkamer.
Om te beginnen is het houtskeletbouw met 195x70 balken waar ik onderdoor moet en in de ruimte tussen de balken en de tengels liggen behoorlijk wat elektra buizen i.v.m. bedrade domotica en ook nog een aardig aantal buizen voor de balansventilatie. Vandaar wat onzekerheid of het gaat passen :)

Wil ik jullie verder ook niet mee vermoeien, maar vandaar dat ik het wel prettig vind om wat alternatieven te hebben mocht het toch niet passen.

En bedankt voor het meedenken en de aanvullende context over de afmetingen van de ontspanningsleiding, goed om te horen dat het ook goed kan gaan met een iets kleinere leiding.

Kaajee schreef:
Ik lees ook dat je best veel moeite moet doen om die ontspanningsleiding te vergroten, is het geen optie om hem wel alvast voor de zekerheid voor te bereiden in je nieuwe douche en dan te kijken of het nodig is?
Dat is zeker een mogelijkheid. Voor de zekerheid, bedoel je optie 1 of optie 2 of iets anders?
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #17
Je moet niet gaan denken als het niet wil want dat wil je graag horen dan kan je voor wat je eerst wou gaan.
Als een aannemer of loodgieter nu bij jou een badkamer moest maken dan moet hij deugdelijk volgens norm afleveren, als je later problemen krijgt is het van garantie.
Want die moeten het ook een oplossing vinden te plekke opdat moment.
@Charel in Belgie zijn andere voorschriften wij moeten ons houden aan de norm dus 75.
 

ADDave

 • #18
Screenshot_20240103_094010.jpg
 

Charel

 • #19
@Henk253
@ADDave
Jullie hebben volkomen gelijk over die ontspanningsleiding die volgens de norm minimum 75 mm zou moeten zijn.
Ik heb dan ook exact hetzelfde geschreven en ook in België wordt dit aanbevolen.
Daarnaast kan ik enkel vanuit mijn persoonlijke beroepservaring nogmaals getuigen dat ik met een beluchtingsleiding van 50 mm nog nooit enig probleem heb ondervonden bij ééngezinswoningen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #20
Pfffff word hier zo moe van.
Hoef je ook geen apk meer te doen want rij nooit.
Wij als installateurs moeten ons aan voorschriften en normen houden als een of andere zegt het kan wel dan is het end zoek.
Maar denk eens anders om waarom hebben ze deze richt lijn op gesteld minimaal 75 daar zullen hun reden voor hebben.
Ene moment hebben we over normen en voorschriften bv S-39 of asbest of rookgas of ketels daar word op gereageerd dat mag niet.
Maar als ik en de bedrijven die die voorschriften maken dat moet minimaal 75 zijn, dan is het op eens ach het kan wel [ik #19]heb er geen last van doe het al jaren.

Om mee gaant te zijn gewoon 40 of 50 maken eigen verantwoording als badkamer klaar is hopelijk geen last.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu