Lawaaierige start van Whirlpool AWM 283/1200 wasmachine

Furryred

  • #1
Hallo klussers,

Graag zou ik jullie advies willen hebben in het volgende:

Ik heb sinds een jaar of 5 een Whirlpool AWM 283-1200 (Service nummer 8570 016 01010, serie nr 41 9905 009873).
Ik was ongeveer elke week een volle trommel (in je uppie maak je niet zoveel vuil !) via programma 1 (Katoen) op 40 graden. Centrifugeer meestal op 800 toeren.

Sinds een week of 3-4 hoorde ik bij het opstarten van het programma een brom totdat het water werd ingenomen. Ik maakte me niet zoveel zorgen hierover aangezien de machine keurig zijn werk deed.

Afgelopen vrijdag draaide ik een handdoeken was (een groot badlaken, wat kleinere handdoeken en theedoeken). Echter, toen ik de was wilde gaan ophangen bleek de machine midden in het programma te zijn gestopt. Ik wist de deur weer open te krijgen en zag dat het water niet geheel was weggepompt, en de was kleddernat was en nog stonk. Niet gespoeld en gecentrifugeerd.

Via het "vreemde dingen" filter aan de voorkant het (erg vuile) water afgevoerd en het filter gechecked. Daar zaten twee kleine stukjes BH beugel in. Verwijderd, en gecheckt of de schoepen van de pomp draaiden (jawel !). Ook de aan/afvoerslangen gechecked (schoon).

Gisteren toch nog een testwas gedraaid met een lichte belading via optie 2 (Syntetisch) en als extra optie de "Extra snel" knop gebruikt en de hele cyclus ge-observeerd (50 minuten).
De aan/uit knop 1 seconde ingedrukt zodat het programma begint.

De brom is nu een hels lawaai geworden (vergelijk het met een klopboor of heggeschaar) en houdt aan totdat er water wordt ingenomen, dan is het weg. Machine gaat door de normale cyclus heen, wast en spoelt. Vlak voordat de centrifuge cyclus begint wordt het water afgepompt.

Dit gaat weer gepaard met het helse geluid van eerder. Dit neemt weer af als er er daadwerkelijk wordt gecentrifugeerd. De machine trilt of schudt niet enorm.
Het programma wordt geheel afgemaakt, was is fris en gecentrifugeerd.

Natuurlijk zou ik alvast een monteur kunnen bellen, maar wat kan er aan de hand zijn.. is dit een pomp-probleem ?
Wat zou er aan de hand kunnen zijn, en kan deze aspirant kluster met twee linker handen maar volop motivatie haar machine nog redden voordat deze misschien definitief de geest geeft?

Alvast bedankt !
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vraag: die stukjes bh-beugel: was dat in totaal een complete bh-beugel of moet er nog meer zijn?

Als er nog resten van die bh-beugel in je machine zitten, is elke was- en afpomp actie schadelijk voor de machine.

De beugel kan de pomp vernielen of al vernield hebben.
Hij kan ook het draaien van de trommel belemmeren en daarbij het verwarmings-element vernielen.

Dus kijk eerst zorgvuldig of er echt niets meer van die beugel in je machine zit! Daar gaat, aan de hand van je verhaal, voor mij de eerste verdenking naar uit!
 

Furryred

  • #3
Kees,

Ik moet nog even in mijn prullenbak duiken, de beugel was in twee stukken, maar ik weet niet meer precies of het inderdaad de hele beugel was (dan moet ik de stukken even vergelijken met een andere beugel)

Ik zal in ieder geval nog een keer de pomp bekijken om te zien of er nog misschien een stukje beugel rondzwerft.
Hoe kan ik de trommel checken ? Als ik 'm ronddraai voel ik geen belemmering, ook hoor ik dan geen lawaai o.i.d.

Alvast bedankt voor je feedback !!!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je kunt de trommel alleen optisch controleren, met een zaklantaarn zorgvuldig vanuit de binnenkant inspecteren.

Maar waarschijnlijk zit het, indien nog iets aanwezig, al verderop.
Goede kans dat inmiddels de pomp gesneuveld is door die beugels... :(

Veel forumbezoekers hebben zo'n pomp zelf vervangen. maar met die twee linkerhanden van je weet ik niet of dat zo verstandig is om daar zelf aan te beginnen. Temeer (via het forum) niet met zekerheid vast te stellen is of die brom inderdaad uit de pomp komt.

Een beetje vreemd is dat je de brom ook in het begin hoort, bij aanvang van het programma. Maar misschien pompt de machine aan het begin ook standaard even af. Dat kan ik niet bepalen, want ik ben zelf geen wirgoedmonteur, en daarvan zijn er nu een aantal op vakantie...

Misschien is het in dit geval beter als je er zelf niet te veel aan probeert te doen, maar er een monteur bij haalt!

Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu