Lawaai Nefit ketel

Lindagh

  • #1
Sinds het flink heeft gevroren (zo rond december) maakt onze cv (een nefit ketel) erg lawaai.
Het geluid lijkt op een compressor/iemand die in de muur loopt te boren/een wasmachine die staat te centrifugeren. Iets in de richting. De ene keer duurt het enkele seconden de andere keer veel langer.
We horen het geluid vaak s'nachts maar het kan ook zo een nacht stil zijn.

Ik heb op dit forum al is wat rondgekeken en ik kom eigenlijk uit op een driewegklep en/of de motor. Het geluid hoor je heel duidelijk vanaf zolder komen (waar de cv staat). Ik heb er al verschillende keren bij gezeten en het lijkt uit de 3wegklep te komen. Gezien die nu toch al 2x vervangen is snap ik er niks meer van. Als ik de stekker er uit trek houd het op. Tijdens het geluid geeft de ketel een 0 aan. Dan staat de cv dus uit voor zover de monteur me heeft verteld.

Nu heb ik inmiddels al wel 8x een monteur langs gehad en niemand weet wat het kan zijn. Ik heb tot 2x toe een nieuwe 3wegklep gekregen, een nieuwe motor en een nieuwe print. De ketel is nog niet zo oud en inmiddels door het vervangen van al die dingen weer zo goed als nieuw.. Nog steeds is het lawaai niet weg. Kan iemand mij hier helpen misschien want de monteurs komen er niet meer uit! En mijn nachtrust wordt er niet veel beter van. Alvast bedankt!
 

Red

  • #2
- Om welk type ketel gaat het
- Is er iets aan de installatie veranderd, in de afgelopen tijd
- Heb je een vloerverwarming
 

Lindagh

  • #3
Ik heb geen vloerverwarming.

Het type ketel zal ik vanavond even nakijken en posten weet ik zo niet uit het hoofd.

Voor zover ik weet zijn er geen veranderingen geweest. Het is een huis van de woningbouwstichting. We zitten er pas vanaf oktober in het huis. Toendertijd nergens last mee gehad. Is pas midden/eind december begonnen. Toen we het huis kregen hebben we wel alles in het huis opnieuw geverft/behangen e.d. en nieuwe vloeren erin gelegt. Daarbij zijn de verwarmingen van de muur geweest. Maar als dat er iets mee te maken heeft, hadden we er dan niet al veel eerder last van moeten krijgen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Heb je een kamerthermostaat of worden de radiatoren met thermostaatkranen geschakeld? In het laatste geval kan het zo zijn dat af en toe alle kranen tegelijk dichtsturen en dat de druk even zo hoog wordt dat de pomp of leidingen gaan resoneren.
 

Lindagh

  • #5
We hebben een thermostaat in de kamer. Zo eentje die ronddraaid en dan op een bepaalde temperatuur kunt zetten. Niet eentje die je kunt instellen op dag en nacht e.d. Beneden staan de kranen vol open. Boven zit alles, behalve op de badkamer, dicht.


Het geluid hoor je ook echt heel duidelijk van boven komen waar de cv ketel staat. Het geluid hoor je niet in de buizen voor zover ik het nu kan traceren. Het leek mij elke keer bij de 3wegklep/pomp vandaan te komen maar aangezien die allebei al vervangen zijn, zal het toch iets anders zijn.
 

Lindagh

  • #6
Ik zou nog even laten weten wat voor merk we hebben.

Het is een Nefit Economy HR.

Ik hoop dat er hier mensen raad weten!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Zijn dat monteurs van de woningstichting geweest ?
Laat ze dan Nefit even bellen en een fabrieksmonteur laten komen.

U hoeft dit probleem niet op te lossen voor de woningstichting, dat moeten ze zelf doen.
Ook mag u zelf niets aan de ketel doen.
 

Lindagh

  • #8
Het zijn geen monteurs van de woningbouwstichting geweest. Zelf heb ik er ook niks aan gedaan want van een ketel heb ik echt geen verstand!

De woningbouwstichting heeft een contract met Geas energiewacht. En die komen dus ook steeds langs. Als ik een monteur laat komen van een ander bedrijf betaal ik die zelf en de geas wordt betaald door de woningbouwstichting. Vandaar dat ik dus elke keer maar de geas bel.

Maarja als die het ook niet weten...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Dan de fabrikant toch ?

Of zijn ze bij het onderhoudsbedrijf bang voor gezichtsverlies ?
 

Grashopper

  • #10
Mijn ouders hebben een Nefit Ecomline excellent. Laatst belden ze op dat ze een compressorachtig geluid hoorden vanuit de ketel. Geen thermostaatkranen of vloerverwarming. Heb helaas het geluid niet gehoord maar volgens mijn vader kwam het onder uit het toestel. Daar zit inderdaad de driewegklep. Deze liep nog steeds erg soepel. Dus ik verdenk de actuator. Die Honeywell klep schijnt ook vaak uit te vallen doordat de contacten niet meer lekker zijn. Dan zit er vet o.i.d. tussen en haalt hij de eindstand niet meer. Hij kan dan "doorslippen" en dit zou ook middels de driewegklep een geluid in de leidingen kunnen geven. Ik ga bij hun binnenkort een nieuwe motor plaatsen. Het probleem is dat het geluid niet elke dag optreedt. Wanneer de nieuwe motor is geplaatst zal ik na een aantal dagen wel laten horen of het heeft geholpen
 

Lindagh

  • #11
Klinkt enigszins bekend. Bij mij komt het geluid ook van onder het toestel en het geluid treed niet elke dag op (alhoewel de laatste tijd wel bijna elke nacht) Maar ik hoor het heel duidelijk niet in de buizen maar alleen van onderuit het toestel.

Gezien ik erg weinig verstand heb van het hele gebeuren, wat is de actuator? Ik heb even gezocht op internet maar daar krijg ik weinig duidelijkheid over. Ik heb dus al 2x over een compleet nieuwe 3wegklep gekregen dus de actuator is een ander onderdeel? Ik krijg vanmiddag weer een monteur dus ik zal hem dit is voorleggen. Bedankt!
 

Lindagh

  • #12
Ik denk dat het probleem nu opgelost is :)

De binnenkant van de 3wegklep lekte. Toen hebben ze het ding wat daarin zit (een langwerpig iets) eruit gehaald en die bleek scheef te zijn (ondanks dat die dus al is vervangen was!) Je kon hem 2x wel goed indrukken maar daarna ging het vastzitten. Dat kan het ratelende geluid verklaren. Dat verklaard voor mij alleen nog niet waarom dat altijd zo rond 4/5uur s'ochtends gebeurde. Iemand een idee?

Nou, ik hoop dat het nu goed gaat. We zullen vanacht rustig afwachten!
 

Grashopper

  • #13
Dat van steeds hetzelfde tijdstip kan komen doordat het toestel dan het huis op gaat warmen waardoor de driewegklep omloopt naar CV. Of hij begint met het warmstoken van de boiler als deze 's nachts niet op temperatuur wordt gehouden. Bij het toestel van mijn ouders kun je de driewegklep gewoon soepel indrukken. Ook meerdere keren achter elkaar aan. Daarom denk ik daar toch meer richting actuator. Dit is het grijze kastje wat op de driewegklep zit geklikt. Het is een soort motortje wat de driewegklep kan laten omlopen.
 

Lindagh

  • #14
En het is nu nog steeds niet over :cry: Ondanks dat er wat gevonden is in de driewegklep wat niet goed was begint dat ding dus zo weer lawaai te maken. Ik heb het geluid opgenomen weet alleen niet precies hoe ik het hier op de site krijg.

maargoed, ik heb nu een brief thuis gekregen van Nefit dat ik de monteur kan bellen voor een afspraak. De woningbouwstichting vond het nu eindelijk nodig (na 10 man-uren van geas + verschillende nieuwe onderdelen: expansievat, print, 2x de 3wegklep, pomp en iets voor het gas in de meterkast)

Ik ben heel benieuwd wat die monteur van de Nifit gaat zeggen.... Ik slaap al vanaf december slecht met dank aan die ketel dus hij mag het heeeeel snel gaan oplossen :x
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Het geluidsbestand kunt u op een andere site zoals You Tube plaatsen en de link plakken in uw bericht.
 

Lindagh

  • #16
Nou bij deze dan alsnog het geluid:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Het geluid lijkt mij op een ventilator die ergens aanloopt.
 

Lindagh

  • #18
Een ventilator? Ook als het geluid zich gemiddeld 1x per dag laat horen en met name in de ochtenduren zo tussen 4 en 6? Als het de ventilator is zou ik het dan niet veel vaker moeten horen?
 

Service

  • #19
Klinkt wel erg hard, maar heb het gevoel dat ze het gasblok moeten nakijken en eventueel omwisselen.
 

Lindagh

  • #20
Het gaat idd ook erg hard.
We hebben de cv ketel op zolder staan (2e verdieping) en als we beneden in de kamer zitten kun je het zelfs met alle deuren dicht (we hebben een deur naar het zolder toe die dan dicht zit en de deur van de kamer beneden die dan dicht zit) en tv aan nog luid en duidelijk horen. Laat staan als we snachts in bed liggen!

Er is al een keer iets vervangen met gas. In de meterkast maar weet niet meer precies wat dat was. Kan dat het gasblok zijn?

Dit is er inmiddels allemaal al aan vervangen:
- 2x over de driewegklep (+ dat dingetje wat als het ware in de driewegklep valt)
- iets met gas wat hij in de meterkast vervangen heeft
- print
- pomp
- expansievat

En nog steeds horen we het geluid. Vaak rond de ochtend (4/5uur) maar de laatste tijd ook wel smiddags en s'ochtends wat later in de ochtend. Ik heb wel het idee dat het geluid wat in volume is afgenomen nu dit alles vervangen is. Alleen duurt het nu vaak langer voordat het geluid afgelopen is. (een minuut / 2 minuten duurt het vaak zeker wel)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu