Lak in plaats van grondverf ?

Onno

  • #1
Ik zat me het volgende af te vragen (omdat ik moet gaan schilderen :lol:).

Wat is het verschil in samenstelling tussen grondverf en lak, of eigenlijk om precies te zijn, kun je in plaats van grondverf ook lak gebruiken als eerste lagen?

De reden is dat ik een nieuw raamkozijn krijg (hardhout) dat al in grondverf gespoten is. Nu wil ik het dus nog 2 x gronden en 2 x aflakken, maar aangezien ik een "hele grote" pot lak heb (waarmee ik het kozijn 10 x kan aflakken, dacht ik dat ik ipv 2 x gronden ik ook 4 x zou kunnen aflakken. Anders gooi ik die lak toch maar weg.

Is dit een optie of is de samenstelling van de grondlak dusdanig dat die toch echt gebruikt moet worden ?

Onno
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien kun je even omschrijven wat je precies bedoelt met "lak"?

Bedoel je blanke lak, gewoon glansverf (wordt vaak lak genoemd)?

Graag een duidelijker omschrijving, of gewoon de naam/type van die (grote pot) "lak".
 

Onno

  • #3
Kees,

Ik bedoel gewoon glansverf, Rubbol AZ (op basis van alkydharsen).

Groeten

Onno
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik ben geen verfdeskundige, maar naar mijn idee kun je beter gewoon de juiste hoeveelheid grondlagen aanbrengen.

Ik denk overigens dat 1 laag voldoende is in dit geval (omdat er al een basislaag op zit). Neem de bijpassende grondverf uit dat systeem, de "onol".

Zelf heb ik pas geleden een lastige rode kleur geschilderd met diezelfde "lak" als die van jou. Is van een grote flat en kleuren zijn dus voorgeschreven.
Ik had daarvoor toch al minstens 3 lagen dek over de grondlaag nodig, dus die verf komt heus wel van pas.

Tips:
  • Je kunt, indien niet wit, die grondverf laten mengen in een kleur die in de buurt komt van je dekverf.
  • Schilder niet vanuit die grote pot, maar haal bij een verfhandel even een 1-liter blik en gooi steeds een portie over (na goed roeren).
    Daarmee houd je de verf zo schoon mogelijk.

    Als je dat niet doet, komen steeds stof en andere delen met je kwast in de grote pot. Juist wanneer je aan de laatste laag toe bent, is je verf dan het meest vervuild. Daarnaast is de originele pot telkens zo kort mogelijk open, en droogt die het minst uit!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #5
Kees, in naam van de schildersgilde benoem ik je vanaf vandaag tot
"eerst-aanwezend- verfdeskundige-bij-uitstek"
 

EdP

  • #6
Oeps, ik was net een antwoord aan het tikken en was vergeten dat de Critical Battery melding allang geweest was. :oops: Er bleek nog ca. 20 minuten in te zitten nadat-ie op 0% staat. :shock:

Enfin, nog even over de vraag of je lak kunt gebruiken i.p.v. grondverf, op blank hout beter van niet, je krijgt er geen mooie dekkende laag mee, dus dat is zonde van je moeite en je geld. Daarbij is grondverf meestal ook nog 's voordeliger, dus waarom zou je?
[edit: ik ga een LEESBRIL overwegen, de kozijnen staan al in de grondverf, dus een extra laag grondverf hoeft niet, ik neem aan dat de kozijnen voldoende dik zijn gespoten, 2 a 3 x aflakken zou moeten volstaan]

Als het te doen is om het kleurverschil tussen grondlaag en laklaag te verkleinen, je kunt altijd wat van de betreffende kleur door de grondverf mengen. [edit: zoiets zei Kees ook al]

Wat betreft de rode tinten: die hebben altijd een extra laagje nodig t.o.v. andere kleuren. Dat heeft dacht ik met de hoeveelheid pigment te maken. Voor mij trouwens ook geen rode auto, die worden met de jaren steeds meer roze i.p.v. rood.
 

Dingena

  • #7
Na al deze goede adviezen wil ik nog even een kantlijn plaatsen.
Als je vanuit de fabriek de kozijnen aangeleverd krijgt dan zijn deze meestal behandeld met watergedragen grondverf.

Hierover kun je, zeker voor buiten niet zomaar met de AZ verder schilderen zonder in de toekomst problemen te krijgen. Behandel de kozijnen dan met een universele grondverf, zodat de verschillende werkingen van de verschillende basisen niet elkaar gaan tegen werken.

Succes!
 

Onno

  • #8
Bedankt voor alle tips. Dingena, ik zal bij de fabriek navragen wat voor grondverf ze gebruiken, en indien nodig je advies opvolgen :)

Gelukkig hoef ik mijn kozijnen niet rood te schilderen. Sterker, ik denk dat het zeer gewaardeerd wordt als ik gebroken wit gebruik, was volgens mij ook min of meer de originele kleur 100 jaar geleden (is lastig te zien op z/w foto's...)

Nu maar hopen dat de kozijnen snel geleverd worden, kan ik nog voor de winter ze in de lak zetten.
 

Dingena

  • #9
Als ze alleen watergedragen afleveren (wat volgens de wet alleen nog maar mag) kun je beter vragen ze niet gegrond af te laten leveren. Scheelt een hoop extra werk... Koop dan een pot Onol en zet 2 lagen op. De winter afwachten en van het voorjaar aflakken met de verf die je al heb!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu