Laadpaal aan buitenmuur, hoe de kabel door de kruipruimte krijgen?

Dennis_g

  • #1
Beste experts!

Ik zit met een dilemma. We willen aan de buitenmuur een laadpaal voor een elektrische auto laten plaatsen en eigenlijk wil ik de kabel daarvoor door de kruipruimte laten gaan. Het lastige hierbij is dat de kabel door het deel van de kruipruimte moet gaan welke niet toegankelijk is als je het luik open hebt. Ik ben er vanmiddag in geweest en heb met een schepje een gat kunnen graven onder het middenstuk door dat de twee gedeelten van elkaar scheidt. Nu heb ik een vraag. Is het mogelijk om met een lange boor door de buitenmuur schuin naar beneden te boren, de kabel er doorheen te duwen, en dan op gevoel proberen het gegraven gat te bereiken? Met een beetje draaien en wrikken lijkt me dat best wel mogelijk, ook al kost het mogelijk wel wat tijd. Overigens lijkt ook in de hoek waar de meterkast zit een onderdoorgang te zijn tussen de twee compartimenten, als ik daar uitkom is het ook goed. Eventueel kan ik proberen een ip-camera in het andere gedeelte te krijgen om te zien waar de kabel naartoe gaat al is dat best lastig.

Het lijkt er ook op alsof het middenstuk niet overal ondoordringbaar is en er op sommige stukken alleen piepschuim zit. Zo ja dan kan ik daar een gat maken al weet ik niet zo goed wat ik daar dan weer mee moet.

Dan is er nog een optie. Precies op de plek waar buiten de laadpaal moet komen zit in de woonkamer een stekkerdoos voor de vaste telefoonlijn, maar die gebruiken we niet meer. In theorie zou je de stekkerdoos eruit kunnen halen, telefoonkabel eruit, en dan de nieuwe voedingskabel door de pvc buis trekken, maar ik denk dat de kabel zowel te dik als te stug/stijf is. Het zou wel de mooiste oplossing zijn. Zo heb ik een niet meer in gebruik zijnde binnenstopcontact via een lasdoos naar buiten geleid en binnen een afdekplaat ervoor gedaan.

Mocht het allemaal niet lukken, dan zullen we buitenom de woning moeten gaan.

Zie bijgaand een schets. En ook een foto van het stuk onder het middenstuk door naar het ontoegankelijke gedeelte. Het lijkt daar ook open te zijn.

Alvast dank voor eventuele reacties!

20230916_204421.jpg 20230916_164230.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
kan je niet direct door de gevel naar buiten en dan onder de grond naar de plek waar je de lader wilt ophangen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
"Het lijkt er ook op alsof het middenstuk niet overal ondoordringbaar is en er op sommige stukken alleen piepschuim zit."
Dat eerst uitzoeken, want dat zou het een stuk makkelijker maken
andere opties:
-onder de fundering graven om zo in de 1e deel te komen. (vind ik doodeng, maar sommige doen het. zeker niet doen zonder hulp)
-deel 1 bereikbaar maken door vanaf deel 2 een gat te maken door de fundering.(meestal geen probleem en handig voor een eventuele volgende kabel, let wel dat als het huis op palen staat je goed uit moet zoeken of de fundering dit aankan)

Een kabel krijg je niet door een buis, maar als je een buis hebt kan je wel draden trekken. Afhankelijk van de buis of er genoeg doorheen kan.

Vissen kan, maar dan eerst met een dunnere draad en daarna de kabel trekken. Ik denk dat je meer kans maakt als je vanaf buiten horizontaal naar de kruipruimte boort. Dus eerst buiten een gat graven.
De bijvoorbeeld eerst een elektriciteitsbuis door het gat,
 

Dennis_g

  • #4
Dank beiden voor de reacties!

- ik kan inderdaad vrij makkelijk naar de voorkant en dan langs de buitenmuur maar dat is het alternatief.

- dat horizontale gat is een goeie. En ik zal ook proberen een gat door het middenstuk te boren. Kijken of dat überhaupt lukt. Dan kan ik met een lange buis en een lampje wellicht de kabel van buiten naar binnen zien komen.

Vg Dennis.
 

Dennis_g

  • #5
Even een update: ik ben vandaag met een goede lamp weer de kruipruimte ingegaan, en het middenstuk blijkt toch ergens in het midden beton te bevatten, inclusief het piepschuim is het denk ik wel zo'n 50cm dik, dus ik denk dat ik het plan om er een gat in te kunnen boren op zal moeten geven. Er onderdoor graven gaat nu niet lukken, het grondwater staat tot aan de onderkant van de tussenmuur. Onder de fundering door is ook lastig, het is denk ik te diep.

Nu kan ik ook wel wat dingen afvinken in ieder geval. Volgende keer ga ik het gat door de buitenmuur boren, boven de betonnen fundering zouden er bakstenen moeten liggen en dat zou niet al teveel moeite moeten kosten. Dan proberen te vissen, dat iemand anders buiten een kabel of leiding er doorheen steekt. Kan ff duren maar zou wel kunnen lukken.

Ondertussen is de benzineauto verkocht en de elektrische onderweg, maar totdat dit klusje is afgerond laden we wel gewoon op, of bij een publieke laadpaal.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Via een gewoon stopcontact kan je ook best wat kilometers per dag bijladen, auto zal vast wel langer dan 12 uur per dag bij het huis staan. Dan wel maximaal 10A laden en er mogen geen andere grote verbruikers op de groep zitten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat is de lengte die je moet overbruggen dus van buiten tot tegen de muur.
Zelf zou ik proberen een dikwandige PVC buis er door te krijgen.
Als je buiten een gleuf graaft met de diepte die je nodig hebt. Daar leg je die buis in en dan maar proberen de buis met een zware hamer er door kan krijgen. Wat is het type grond.
Zelf heb ik een PVC rond 32 mm buis zo'n 4 meter onder een vloer door kunnen drukken met hydraulisch persgereedschap.
 

Dennis_g

  • #8
Het is hier ook zo'n 4 meter. Als het een keertje droog een paar uur droog is graaf ik een gat, en boor ik een min of meer horizontaal gat waarbij ik iets boven de zandbodem probeer uit te komen, in het luchtledige. Vervolgens duw ik er een stevige pvc buis doorheen die ik afdek met een kapje. Het is zandgrond. Op gegeven moment zou ik dan tegen de tussenmuur moeten komen en kan ik 'm oppakken. Als de kabel niet door de buis past (wat ik ook denk), dan duw ik er een dunnere kabel doorheen waar de uiteindelijke kabel aan vast kan worden gemaakt.

En Jackd heeft ook wel een punt. Voorlopig kunnen we ook wel met de langzame lader opladen. Wat dat betreft heeft het geen superhaast
 

Nth

  • #9
Kan je wel zomaar door de fundering van je huis boren? Stel dat je een staaldraad/wapening hiermee blootlegt, kan dat dan roetsen?

En welke kabel ga je gebruiken?
 

Dennis_g

  • #10
Als het goed is zit er tussen de fundering en de vloer een stukje met alleen bakstenen, daar ga ik doorheen boren. De kabel wordt een dikke elektra kabel maar ik ga alleen de voorbereidingen treffen voordat men de laadbox op de muur gaat aanbrengen.
 

Dennis_g

  • #11
Goedenavond.
Nog een een update over deze kwestie. Ondanks dat ik wat voorbereidingen had getroffen, en ook onder andere een stalen buis had gekocht van 3m om door het te boren gat te steken (deze blijft rechter dan een mantelbuis die naar beneden buigt) om de kabel doorheen te proppen en op het pakken aan de andere kant, bleek het toch te lastig om door te kruipruimte te gaan en is het in een uurtje buitenom gelegd. Er stond ook weer wat water door de opnieuw gestegen grondwaterstand. Jammer maar nu is het ook goed.
Fijne avond.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Goed te lezen dat het hoe en wat is gelukt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu