Kunststof panelen over plafond

DeHuisklusser

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraagje. Ik ben bezig met een plafonnetje in de aan mijn huis aangebouwde stenen berging. Deze heeft een plat dak.
Het plafond is nu gewoon een standaard houten plafond met om de halve meter ofzo een zo'n grote houten balk over de breedte van de schuur. Ik wil hieroverheen kunststof panelen maken, om het netjes af te werken.

Ik vroeg me af of dit zonder meer mogelijk is. Weet niet hoe het bijv. met vocht, condensatie, ventilatie en dat soort dingen zit, omdat op een plat dak natuurlijk wel meer regenwater blijft staan dan op een schuin dak.

Hoop dat ik een beetje duidelijk ben.

Groet,

Emiel
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Pas wel op met kunststof panelen.
De meeste zijn heel gevaarlijk bij brand.
En daarom mogen die eigenlijk ook niet meer gebruikt worden tegen een palfond.
Dit ook, omdat er tijdens brand, zeer giftige stoffen uitkomen, en dat zijn echte killers.
 

Geus

  • #3
Misschien afwerken met gipsplaat? Ik ben geen expert, maar als je verder niet gaat isoleren en er ook niet gestookt wordt, kan dat volgens mij zonder problemen worden gemonteerd. Maar als je toch gaat klussen, dan misschien ook direct isoleren? Dan komt het waarschijnlijk wel precieser, dat kunnen de experts je wel uitleggen.
 

DeHuisklusser

  • #4
Dat is ook een optie waaraan ik heb zitten denken. Alleen vind kunststof mooier.
Nee, er wordt niet gestookt en ik ga het ook niet isoleren. Leek me teveel werk en wist niet zeker of dat wel kon. Maar misschien een idee als dat redelijk simpel kan...
 

Geus

  • #5
Is het echt een losse berging, of zit er ook een doorloop ("hal-functie") in? In dat laatste geval is isoleren waarschijnlijk wel zinvol, geeft een extra buffertje tegen warmte/kou.

Als je toch aan de gang gaat, moet dat niet te moeilijk zijn. Moet je waarschijnlijk wel een damprem maken, dat kunnen anderen je beter uitleggen.

Misschien kan je i.p.v. gips ook houten schrootjes of schaaldelen gebruiken. Dat gelakt geeft een beetje hetzelfde effect als dat plastic spul. Gips moet inderdaad voor de mooiigheid nog wel verder worden afgewerkt. Stucen kan, maar dat is lastig zelf te doen. Je zou het wel kunnen afwerken met een grove structuurverf.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het temperatuur verschil binnen-en buiten de schuur is nihil zodoende kan je die platen tegen de balklaag aanschroeven/maken en zal je geen condens krijgen.
En je telt voor twee. :wink:
 

DeHuisklusser

  • #7
Het is een aangebouwde stenen berging die ik eigenlijk meer wil gaan inrichten als bijkeuken. Er komt eerst geen verwarming in, maar als ik dat later wel laat aanleggen, geeft dit dan geen problemen met de kunststof panelen? Ik doel dan voornamelijk op vocht. Het is dus een plat dak en hoor verschillende verhalen hierover. Ik weet dat je met isolatie maatregelen moet nemen, maar geldt dat dan ook wanneer ik geen isolatiematerialen gebruik?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Zodra het gaat vriezen ontstaat een behoorlijk temperatuur verschil binnen/buiten ga je dan ook nog verwarmen krijg je condens in je constructie.
De bitumen op het dak houden het vocht en het drogen van je constructie tegen. Zodoende ontstaat een ongunstige situatie.
 

DeHuisklusser

  • #9
Ok, maar dan kan ik dus toch maar beter isoleren? Met dampwerende folie o.i.d?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als je het dak aan de onderkant wil isoleren dan eerst nog even de rubriek Dak en Schoorsteen lezen. Over dat onderwerp zijn hele pagina's geschreven. Let op er is een heel groot verschil tussen pannen-en platdak. Oooh dat had ik al gezegd. :wink:
 

DeHuisklusser

  • #11
Ok, bedankt voor alle info, heb daar in ieder geval een bericht gepost.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu