Kunststof op hout?

LWM

  • #1
Op mijn voor (en achter) gevel uit 1975 zit redwood. Vorige bewoners hebben dat jammer genoeg ooit donkerbruin geverfd en met de zon er op wordt het kokend heet. Het bladdert nu flink af. Het onderste vlak, boven raam en deur, ligt iets verzonken tussen de bakstenen muren. Ik zie rondom nergens ventielatie-openingen. Zou er graag kunststof op zetten. Kan ik er dunne rachels op schroeven met daarop kunststof schroten?

redwood.JPG
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Als je er kunststof op zet kom je ook in de problemen met je zonnescherm en moet je daar ook weer een oplossing voor zien te vinden/maken.
Waarom niet gewoon afschuren en wit (of andere kleur die je wilt) verven?
Ik neem tenminste aan dat er achter dit hout de nodige isolatie aanwezig zal zijn.
 

LWM

  • #3
Zonnescherm heb ik intussen verwijderd en vervangen door binnenzonwering. Of er isolatie achter zit in de bouw uit 74-75 weet ik niet. Ik wil juist van dat schuur- en schilderwerk af. Het hout erboven bij de dakgoot opknappen vind ik al erg genoeg.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Binnen zonwering zorgt er toch voor dat het binnen ook een stuk warmer wordt?
Mij is altijd geleerd dat je warmte buiten moet houden en niet pas binnen moet gaan proberen tegen te houden, dan ben je al te laat.
Verder zijn er genoeg materialen om het onderhoudsvrij te maken.
Alleen moet je dat onderhoudsvrij wel met een korreltje zout nemen want niets is onderhoudsvrij ook kunststof zal je met enige regelmaat af moeten nemen om het netjes te houden.
Daarnaast kun je beschadigd hout eenvoudig bij plamuren en weer over schilderen, dat wordt kunststof vaak een ander verhaal en heb je voor kunststof gekozen met houtnerf dan heb je echt een specialist nodig om een beschadiging onzichtbaar weg te werken.
Veel zullen dan zeggen "beschadiging hoe zo"? maar even de ladder er tegenaan zetten om de dakgoot te schilderen kan al voldoende zijn.
Trespa zou ook kunnen maar vind ik persoonlijk voor een woning minder fraai staan.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
"Kan ik er dunne rachels op schroeven met daarop kunststof schroten?"
Ja
Zit alles wel goed vast? Anders van tevoren er een lading extra schroeven in draaien.
Als die goed pakken, dan zal de boel erachter goed genoeg zijn.

Persoonlijk zou ik geen schuren, als dat lukt dan heb je er daarna niet veel onderhoudt meer aan.

Als je voor kunststof gaat, zou ik alles eraf treken en meteen beter isoleren. Een huis uit 74 zal matige isolatie hebben.
 

LWM

  • #6
Rachels met daarop kunststof kan dus. Mijn vraag draait dan om het volgende: lees altijd dat bij houten gevelbetimmering het er achter, bij de rachels, moet kunnen ventileren. Bij mijn huis zie ik nergens openingen omdat het hout tegen de muren aansluit. Als ik er kunststof op zet met rachels, moet dat dan kunnen ventileren of is dat niet nodig?
Wat betreft 'schuren en dan heb je er niet veel onderhoud meer aan': bedoel je dan er niets meer op aanbrengen omdat het redwood is?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Volgens mij zie ik langs de muur en bij de lamp openingen, dat is genoeg al ventilatie.

Niks kan, een olie of beits kan ook.
 

LWM

  • #8
Bij een vakman geïnformeerd wat het kost om het hout te vervangen door kunststof. Is plm 5.500 euro. Alternatief is schilderen voor plm 2000 euro. Zal ook nog ex btw zijn. Flink aan de prijs dus. Heb maar eens gezocht bij het merk Owatrol (kende ik van houtbescherming op schepen). Vond bij hen Dilunet, gewoon inkwasten en stript alles tot 8 lagen (is op waterbasis). Daarna neutraliseren met Net-trol dat tevens het hout reinigt en opfrist (bio afbreekbaar). Als je het hout goed naspoelt kun je het beitsen, verven, olien of zo laten. Kreeg direct email-ractie van leverancier op vragen. Klinkt goed en is een stuk voordeliger en eenvoudiger. Heeft iemand ervaring met dit spul van Owatrol?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu