Kruipruimte ventileren naar het dak

Niek2014

  • #1
Goedemorgen medeklussers,

Het is al een tijd geleden dat ik iets gepost heb, maar ik zit nu met een dilemma waar ik zelf het antwoord niet op weet en op het internet zie ik ook weinig hier over.

Onlangs heb ik een huis aangekocht. Ik kwam er achter dat het erg vochtig is in de kruipruimte (staat voortdurend water). Aan de voorkant van het huis wordt er geventileerd, aan de achter kant van het huis is een aanbouw geplaatst. Daar is geen kruipruimte onder en daarom wordt er aan de achterkant niet geventileerd. De ventilatie in de kruipruimte is dus onvoldoende en ik merk dat de stank uit de kruipruimte omhoog gaat richting de woning. Ik wilde mechanische ventilatie aanschaffen, maar ik ben bang dat dat niet voldoende is.

Is het mogelijk om aan de achterkant van de kruipruimte een gat te boren, buis in te doen en deze richting het dak te laten gaan? Op die manier krijg ik achterin de kruipruimte ook luchttoevoer. De buis in de woning kan ik mooi wegwerken. Nu is mijn vraag of ventilatie via een buis via het dak voldoende is, of dat er echt ‘wind’ vanuit de achterkant van het huis moet komen en ik echt onder de aanbouw iets moet gaan aanleggen?

bedankt alvast!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Is het een tussenwoning?
En wat voor soort fundering heb je?
 

Niek2014

  • #3
Tussenwoning indd. Woning komt uit de jaren ‘30. Fundering is op ‘staal’, dus geen palen in de grond maar een verdikking van de muren net onder de grond. Onder de vloer zitten houten balken die als het waren de ‘fundering’ voor het huis zijn. Voor zover ik weet zijn deze niet rot.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
In principe zou dit kunnen werken, er moet wel voldoende "trek" in dit kanaal optreden.
 

Niek2014

  • #5
Oke, top. Nog een tip hoe ik extra trek in het kanaal kan realiseren? Ik zit nu zelf te denken om sowieso aan de voorkant 2 extra ventilatiegaten te maken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Buis recht omhoog zonder bochten en niet stoppen op het dakvlak maar 50 cm erboven. Het principe van een ouderwetse schoorsteen.
 

ABCDE

  • #7
Hoe diep zit het grondwater daar? Optrekkend vocht kun je tegenhouden met bodemfolie. Als je kruipruimte onder het niveau van het grondwater zit is er weinig tegen dat water te doen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als je dat nog niet gedaan hebt, is het ook een goed idee om een bodemfolie weg te leggen tegen optrekkend vocht. Samen met ventilatie lost dat het probleem doorgaans wel op.
 

Klussen.

  • #9
ABCDE schreef:
Hoe diep zit het grondwater daar?
Dit is belangrijk. Is het het hele jaar door nat of alleen in de herfst, winter? Als de bodem boven het grondwaterpeil ligt, kan een drainagebuis met afvoer naar buiten enige verlichting geven.
 

Niek2014

  • #10
Het is vaak nat, maar er ligt niet structureel een laag water. Dat is vooral als het geregend heeft. Ik zit er ook aan te denken om een dompelpomp aan te leggen voor de gevallen wanneer er extreem veel water ligt.

bodemfolie heb ik nog niet aan gedacht. Het gat naar de kruipruimte is zo klein dat ik er amper in kan kijken, dus die moet ik sowieso wat groter maken. Verder is de kruipruimte echt maximaal 30cm diep, dus ik ga even creatief een oplossing bedenken om die folie neer teleggen.

daarnaast ga ik zoals Rola hierboven aangaf een schoorsteen idee maken vanuit de kruipruimte naar het dak, met bovenop een windgedreven dakventilator denk ik.
Ook aan de voortkant 2 extra ventilatiegaten maken en hopelijk is dan het ergste verholpen…
 

Klussen.

  • #11
Ik denk dat een bodemfolie in jouw situatie geen nut heeft. Blijkbaar loopt hij vol als het regent. Dat betekent dat het water van buiten komt. Een folie zal dat niet tegenhouden. Om te controleren of er echt geen ondergrondse lekkage in de hemelwaterafvoer zit in de buurt van de kruipruimte, zou ik 1 meter van de fundering een gat graven ter diepte van de kruipruimte. Kijk als het regent of het water in het gat ongeveer even hoog ligt als in de kruipruimte. Als dit zo is komt het water in de kruipruimte van buiten de fundering. Zo niet, dan heb de ergens in je kruipruimte een lekkage in de buizen van de hemelwaterafvoer.

Een dompelpomp als tijdelijke oplossing kan werken. Graaf wel een gat in de kruipruimte die circa 20 cm lager ligt dan bodem en plaats daar de dompelpomp in.

Het aanbrengen van een ventilatiekaneel is zeker een goed idee. Niet voor centimeters water maar wel voor schimmelvorming e.d. Dus nadat je de oorzaak hebt aangepakt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Je moet wel het juiste probleem aanpakken. Vocht in de kruipruimte is geen probleem. De stank in de woning uiteraard wel. Dit kan je oplossen door bv. op de vloer een goed vochtscherm aan te brengen en openingen goed af te dichten.

Wel in de gaten houden of de vloerbalken/planken niet gaan schimmelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu