Isolatie van kruipruimte met vocht na regenbui - houten vloer

otje1984

  • #1
Ik ben bezig om een plan te maken om mijn houten vloer van een jaren 60 huis opnieuw te isoleren.

Het gaat om een houten vloer met daarop parket (het lijkt erop of er een folie tussen de vloer en het pakket zit). Daarom zoek ik een ventilatie oplossing die ademend is. Het plan is om steen- of glaswol tegen de onderkant van de vloer te bevestigen. En daarnaast de vloer van de kruipruimte te bedekken met damp remmende PE folie. Zodat de ruimte tussen de folie en het isolatiemateriaal goed droog blijft. Er zitten al diverse ventilatie openingen door de fundering/gevel heen.

Een deel van de kruipruimte (uitbouw) heeft een betonnen fundering. Het probleem is dat hier na een flinke regenbui een plas water van een paar mm ontstaat. Daardoor is de kruipruimte ook vaak vochtig. Dit droogt vanzelf weer na een drogere periode (ik weet niet of dit puur komt door de natuurlijke ventilatie in de kruipruimte of doordat het door het beton wegtrekt). En ik denk dat deze vocht ook een reden is van het kille gevoel in de woning. Het wordt mij niet helemaal duidelijk waar het (regen)water de kruipruimte binnen komt. Ik ben bang dat het in de bouw zit en dus niet goed op te lossen.

Daarom ben ik benieuwd wat de gevolgen zouden zijn van de bovenstaande ventilatie oplossing met PE folie. Even aangenomen dat ik de folie zo kan bevestigen dat het water onder de folie sijpelt. Dan blijft het gedeelte boven de folie wel droog en zal de isolatie effectief zijn. Maar de vraag is wat er de waterplassen gaat gebeuren als dit niet zo gemakkelijk meer weg kan trekken doordat er geen ventilatie onder het folie mogelijk is. Gaat dit rotten/schimmelen? Is dat erg? Of zal het water vanzelf door het (poreuze?) beton wegtrekken? Of kan ik gaten boren in de betonnen fundering om het water weg te laten stromen (geen idee of dit verstandig is)?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
otje1984 schreef:
Het probleem is dat hier na een flinke regenbui een plas water van een paar mm ontstaat. Daardoor is de kruipruimte ook vaak vochtig.
Wat is hier precies het probleem van? In de woning merk je hier als het goed is niets van. Uiteraard wel zorgen dat de kruipruimte voldoende geventileerd is. Verder hoef je niet te repareren wat niet kapot is. :wink:
 

otje1984

  • #3
@IJkenhout , het leek mij een probleem dat ik de plas water afdek met PE folie. In een betonnen bak kan het dan nergens meer heen. Nu droogt het waarschijnlijk dankzij de ventilatie in de krupruimte. Al weet ik dat niet zeker. En het lijkt mij dan onder het PE folie een vies schimmelzootje te worden, niet?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Misschien is deze situatie wel geschikt voor die hangende folie onder de vloer waar zoveel reclame voor wordt gemaakt. Mits de onderste laag dampdicht is afgeplakt.
 

otje1984

  • #5
Ik ben even aan het zoeken gegaan, maar met 'hangende folie' op Google kom ik er niet. Heb je wat meer info qua merk of techniek?

Dampdicht maken lijkt mij wellicht niet verstandig, het gaat om een houden vloer en onder het parket ligt ook een folie. Dan sluit je volgens mij het vocht op
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dan dek je de bodem toch niet af met folie? Dat voegt namelijk niets toe.

Walker bedoelt thermokussens. Zo goed ik weet is er daar nog maar één merk van.
 

otje1984

  • #7
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de parket vloer ligt er al in dus die folie trek ik er niet gemakkelijk onderuit :)
 

Klussergijs

  • #8
Ik had hetzelfde probleem maar dan met een betonnen vloer met parket. Vanwege een toekomstige warmtepomp moest ik nogal wat werkzaamheden in de kruipruimte doen maar daar was het een enorm modderige bende vanwege grondwater. Ik heb bij de bouwmarkt dik plastic gehaald. Hetzelfde plastic dat boeren gebruiken om hun kuilgras mee af te dekken. Dat is verkrijgbaar in rollen van 8 meter breedte en is lekker sterk. Dit hebben we op de juiste breedte geknipt en in één stuk uitgerold in de kruipruimte. Rondom ongeveer 30 cm opstaand tegen de wand en bovenaan met goede lijm/kit aan de betonnen fundering gelijmd. Voldoet fantastisch. Het ligt er nu een jaar in en alles nog mooi schoon en droog. Zorg wel dat je ventilatie optimaal is. Als je het bij een beetje wind erg vind waaien onder de vloer is dat juist ideaal. Zonder vuil te worden nieuwe leidingen in de kruipruimte aangelegd. Daarna de onderzijde van de vloer laten isoleren met 15 cm isolatieschuim. Is echt niet zo duur.
Bedenk ook dat nu bij een natte bodem in je kruipruimte de ventilatielucht juist vocht doet verdampen dat je woning in trekt. Bodemfolie voorkomt dat.
Controleer vóór het aanbrengen van de bodemfolie dat er geen scherpe dingen op de bodem liggen zoals stukjes puin. Dat veroorzaakt gaten in het plastic.
De leverancier van de thermokussens waar Walker en IJkenhout over schrijven levert installeert standaard ook bodemfolie maar dan betaal je de hoofdprijs.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
otje1984 schreef:
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de parket vloer ligt er al in dus die folie trek ik er niet gemakkelijk onderuit :)
Heb je parketvloer in de kruipruimte liggen? :denk:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
De discussie over het nut van bodemfolie heb ik verplaatst. Kunnen we het hier weer over de vraag van TS hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu