Kruipruimte ventilatie aanpassen

Marcklusal

  • #1
Momenteel heb ik zulke open voegen voor de ventialtie van de spouw/kruipruimte.




Ik las dat dit ook veel koude geeft aan de spouw, en het beter is, dat te dichten, dan een schuin gat te boren, er dan een afdekplaatje aan de buitenzijde:



Is dit voor elke muur geschikt? Want mijn muur is gestuct, en wanneer ik de opening naar de spouw dicht, lijkt me die muur niet emer te ventileren. Klopt mijn aanname?

Voor een muur die wel genoeg stootvoegen heeft, is dit dan wel een nuttige oplossing om wat te winnen qua koudeverlies of?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Gaat het nou over ventilatie van de spouw of van de kruipruimte? Dat is normaal gesproken niet "tegelijk".

Wil je minder tocht, dan kan je ook sleuven dichtzetten. Maar er moet wel voldoende ventilatie blijven. De gaten zijn niet voor niets zo gemaakt.
 

Marcklusal

  • #3
Wel dat is dus een goede vraag. Hoe weet ik of ze ENKEl voor de kruipruimte zijn(wil het wel behouden, immers houten vloer, geen beton)

Maar hij lucht ook de spouw zoals het nu is gemaakt. Er is gewoon een hele lange voeg (9cm ongeveer) weg, en dan bij de kruipruimte heb ik ter hoogte waar die 4 voegen weg zijn, een groot gat. Dus het is sowieso voor de kruipruimte. Maar hoe kan ik bepalen of het OOK voor de spouw is? Er zitten in de muur daar ook gewoon stootvoegen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Bij dit soort constructies ventileert de kruipruimte in de regel in de spouw (bijv via rooster), en de spouw op zijn beurt weer naar buiten middels open stootvoegen. Dat kan je merken doordat de openingen van het binnenblad versus buitenblad versprongen zijn en niet tegenover elkaar zitten.

Als je begane grond een houten vloer is, dus balkkoppen in de binnenmuur en dus per definitie met de kop in de spouw, zou ik dat ook zeker lekker zo laten.
 

Marcklusal

  • #5
Ik heb inderad draadbalken van de vloer, en die 'liggen' op de binnenmuur.

Ik heb nu mijn open ventilatiegaten in de buitenmuur zoals op de foto, dan een smalle spauw, en op dezelfde hoogte een gat met rooster naar de kruipruimte. Het verspringt wat, omdat het rooster iets kleiner is, maar ik kan vanuit de kruipruimte als het are naar buiten kijken door het gat.

Maar u zegt, lekker houden zo, en niks aan doen? Ik heb nu nl helemaal geen last van vocht. Maar 's winters dus wel van kou :)
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Blijft een risico afweging. Maar ik ken een enkel geval van verrotte balkkoppen van een houten vloer (begane grond) nadat de spouw nageisoleerd was. Die spouw ventileerde dus ook niet meer en de balkkoppen begonnen te rotten. Nu zaten die ook helemaal opgesloten door de isolatie maar feit blijft dat vocht niet weg kan in je spouw als je die ventilatiegaten gaat dichtmaken.

Nu zal de spouw wel wat ventileren door andere gaten (o.a. bij het dak) dus zal wellicht loslopen maar waarom risico lopen. Bovendien zal het hierdoor ook niet veel schelen qua kou.

Als je nou een betonvloer had gehad was het een ander verhaal geweest.

Maar misschien heeft iemand anders een andere mening.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Klinkt alsof de bg-vloer niet geisoleerd is. Is dat niet een optie? De spouw kan je ook laten isoleren. Al moeten de ventilatiegaten dan wel aangepast worden zodat alleen de kruipruimte geventileerd wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu