Gevelbekleding zonder ventilatie voor kruipruimte

Johan30nl

 • #1
Goedemiddag,

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning kom ik een woning tegen met gevelbekleding.
Het eerste wat mij opvalt is dat er geen ventilatie is voor de kruipuimte, dit lijkt me niet goed? Dan gaat de kruipruimte lucht in huis, met meer vocht?

gevelbekleding.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Impie

  • #2
  Weet je überhaupt zeker dat deze woning een kruipruimte heeft? Dat is namelijk geen zekerheid.
   
  • Like
  Waarderingen: Johan30nl

  Johan30nl

  • #3
  @Impie In de vragenlijst van de verkoop geeft de bewoner Ja aan bij de vraag of de kruipruimte toegankelijk is, en Ja bij de vraag of de kruipruimte droog is.
   

  Edwinnn

  • #4
  Volgens mij zit er achter dergelijke gevelbekleding altijd een ademende spouw. Zeker weten doe ik het niet, maar het zou kunnen dat de kruipruimte dan daardoor ook ventileren kan. Je weet het zeker als je (of iemand die een bouwkundige keuring doet?) in de kruipruimte kijkt (of het gewoon bij iemand anders die in dat rijtje woont vraagt....).
  Heb via G-afbeeldingen even een aantal afbeeldingen van vergelijkbare gevels bekeken, valt me op dat ik nergens openingen zie.
   
  • Like
  Waarderingen: Johan30nl

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
  Hopelijk is de gevel ook geïsoleerd, dat is bij dit type woningen vaak minuscuul gedaan tijdens de bouw of helemaal niet is mijn ervaring.
   
  • Like
  Waarderingen: Johan30nl

  Johan30nl

  • #6
  @Edwinnn @Peter Dank voor het meedenken. Het was mooi geweest als er een soort van spouw tussen zat, echter net gebeld met de makelaar en de makelaar had de bewoner voor meer informatie gevraagd, en het blijkt dat de kruipruimte niet wordt geventileerd. De kruipruimte is wel verder droog.
  Maar dit zit mij niet zo lekker, vooral omdat ik eerder vochtproblemen had in de kruipruimte. Hoe kijken jullie tegen een kruipruimte aan die niet geventileerd wordt?
   

  Impie

  • #7
  Dat kun je altijd nog wel oplossen denk ik; zeker in deze woningmarkt zou ik daar niet per se op afknappen.

  Er is bovendien een grote kans dat de vloer niet geïsoleerd is en daar niet genoeg ruimte voor is in de kruipruimte. Vaak wordt dan de hele vloer eruit gehaald, de bodem geïsoleerd en vervolgens een betonplaat erop gestort. Dan maakt het niet meer uit. ;)
   
  • Like
  Waarderingen: Johan30nl

  Johan30nl

  • #8
  @Impie Dank voor het meedenken. Dat is precies het lastige, deze mogelijkheid komt niet vaak voorbij in deze gekke markt en de woning ziet er verder prima uit.
  De woning is van 1968 dus inderdaad een grote kans dat de vloer niet geïsoleerd is. Maar de vloer eruit halen en betonplaat erop etc moet ik laten doen en voordat ik iemand hiervoor heb gevonden zitten we al in de zomer. :(
   

  Impie

  • #9
  Je maakt je te druk. Dat soort dingen komen echt niet op een jaartje (of twee) aan hoor; het zit er waarschijnlijk al vanaf de bouw zo in. Dat kun je rustig bij een renovatieplan betrekken, eventueel samen met andere isolatiemaatregelen zodat je daar subsidie voor krijgt.
   
  • Like
  Waarderingen: Johan30nl

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #10
  Kruipruimteventilatie kun je later aanbrengen met renovatiekokers.
   
  • Like
  Waarderingen: Johan30nl

  Edwinnn

  • #11
  Als dit al vele jaren goed gaat zou ik er vooral niets aan doen. En zoals @Walker zegt, mocht je ooit problemen vermoeden gewoon in voor en achtergevel diagonaal naar beneden een paar gaten laten boren richting kruipruimte en renovatiekokers plaatsen.
   
  • Like
  Waarderingen: Johan30nl

  Johan30nl

  • #12
  Dank allemaal.
  Dan zal dat het eerste zijn wat ik ga doen, renovatiekokers plaatsen. :D

  Want dit is inderdaad iets waar ik me meer drukker over maak. En ook al is het soms niet terecht, door een eerdere slechte ervaring gehad ben ik wat kritischer vwb de kruipruimte. De kruipruimte heeft een hele belangrijk functie, maar wanneer dingen niet goed gaan kan het veel ellende geven.
  Bij de vorige koopwoning waren de ventilatiekanalen door de vorige bewoner vanuit de binnenkant in de kruipruimte dicht gemaakt, dit was mij onbekend. Hoorde later dat ze dit hadden gedaan ivm ongedierte. Het resultaat na een lekkage in de afvoer in de kruipruimte was dat er schimmels en zwammen zaten en dat de vele vocht een hoge luchtvochtigheid in huis gaf. Want het vocht kon niet naar buiten en koos dus de weg naar boven. Het gaf veel ellende, hout was helemaal aangetast. Los van de prijskaartje had de gehele familie last van allergische klachten, en verdwenen deze klachten nadat we uit het huis waren.
  Het is natuurlijk niet alleen vocht, maar ook andere dingen zoals radon. Dit wil je naar buiten en niet in de woning krijgen.
  En uiteraard moet je in de kruipruimte kunnen kijken of er geen betonrot is e.d.

  Dus ik ben nu extra kritisch op kruipruimtes die niet ventileren.
  De gevelbekleding hebben ze in 2017 aangebracht, dus nu 4 a 5 jaar geleden.

  En dit is meteen de keerzijde van de huidige markt, er is geen mogelijkheid tot een 2de bezichtiging. Je krijgt een rondleiding van 20min en je moet je eindbod binnen 48uur geven. Naja, en dan plaats je een voorwaarde in het voorstel (bouwtechnische keuring e.d.) en dan wordt je gewoon niet gekozen omdat er vele andere bieders zijn die deze voorwaarden niet hebben.

  Nogmaals dank.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Een vloer van beton dan geeft minder problemen in de kruipruimte. Beton kan veel meer hebben dan hout. Dus hout of beton?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu