Renovatiekokers monteren tbv kruipruimteventilatie

Arjan'74

  • #1
Wij hebben last van vocht onder de vloer en dat komt deels door gebrek aan ventilatie. Nu heb ik het plan om extra ventilatieroosters aan te brengen in de reeds bestaande muur.

Is het aanbrangen van renovatiekokers ingewikkeld? Wat ik uit de folder begrijp is dat ik een steen uit de muur moet halen en dan door dat gat schuin door de fundering een gat moet boren tot in de kruipruimte.

Is er iemand die dit ooit gedaan heeft en was het inderdaad net zo eenvoudig als de folder doet geloven?
 

Pepjo

  • #2
Je hoeft volgens mij niet door de fundering, dat zou wat heftig worden.
Zo diep ligt een kruipruimte meestal niet. :D

Ik heb het even opgezocht en gezien dat je een diameter van 55 mm moet boren. Dat is best wel heftig met een klopboormachientje. :shock:

Zorg dus dat je hier iets voor huurt, of laat het iemand doen die het vaker doet.
Zo duur zal dat ook weer niet zijn.
 

Arjan'74

  • #3
Jeemig, 55 mm. Kan je met een dergelijke diameter boor wel door het gat in de muur boren waar ik de steen eerst uit sloop?

Ik begin me haast af te vragen of 1 steen verwijderen wel genoeg gaat zijn.
 

Pepjo

  • #4
Ik zou even bellen met de firma uit de folder en me alles haarfijn uit laten leggen.
 

MichielD

  • #5
Bij ons moet het ook gebeuren en ik laat het doen. Misschien kan ik het wel, maar ik heb geen ervaring en degene de klusser die het gaat doen wel.

Wat ik begrepen heb: diamantboor huren en dan onder een hoek naar kruipruimte toe boren. Volgens mij hoef je er geen baksteen uit te halen.

Overigens heeft niet elke klusser door wat'ie moet doen met een renovatiekoker. Ik heb een offerte van een paar duizend euro liggen, omdat de beste man denkt dat'ie de hele gevel moet slopen (en dan een normale (S-vormige) koker aanbrengen). Daar moet je dus wel op letten.
 

Arjan'74

  • #6
Ja, ik denk inmiddels ook dat alleen een gat boren met zo'n holle diamantboor genoeg is. Het uitslopen van een steen is niet nodig. Op de tekeningen lijkt het erop dat het feitelijke rooster op de muur geschroefd wordt en dat de aansluiting naar de buis min of meer vlak zit met de achterkant van het rooster.

Dit gat (als het er komt ) laat ik zeker boren.
 

Ralph

  • #7
Ervan uitgaande dat die koker uit 2 delen bestaat (uitschuifbaar) zal je toch altijd een laag of 4 stenen eruit moeten hakken is mijn ervaring. Die kokers zijn bijna altijd 5cm hoog en 10cm breed en dient net onder de vloer in de kruipruimte aan gebracht te worden. Al met al een best hakwerkje hoor.
 

Arjan'74

  • #8
Gister even met de installateur gesproken. De roosters kunnen in een bestaande muur worden aangebracht. Hij stelde voor om met een holle diamantboor vanaf statief een gat te boren onder 45 graden tot in de kruipruimte.

Door dat gat steek je de buis en het rooster is opschroefbaar op de muur over het gat heen. Tegen de muizen volgens internet. Ik vind het ook gewoon mooier.
 

MichielD

  • #9
Ralph schreef:
Ervan uitgaande dat die koker uit 2 delen bestaat (uitschuifbaar) zal je toch altijd een laag of 4 stenen eruit moeten hakken is mijn ervaring. Die kokers zijn bijna altijd 5cm hoog en 10cm breed en dient net onder de vloer in de kruipruimte aan gebracht te worden. Al met al een best hakwerkje hoor.
Dan gaat het niet over een renovatiekoker, maar over een S-buis die tijdens de bouw aangebracht wordt. (Eén van de klussers die een offerte uitbracht, maakt dezelfde fout; werd mij een veel te dure hobby)

Een renovatiekoker (ook uitschuifbaar) is rond en wordt schuin naar de kruipruimte aangebracht. Daar hoeft dus niet voor gehakt te worden.

Overigens ben ik benieuwd naar het eindresultaat; het enige verschil (geloof ik) met conventionele roosters is dat dit rooster "uitsteekt" en niet in de muur zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu