Mangat maken in kruipruimte

JelleUu

  • #1
Onze kruipruimte is op dit moment verdeeld in twee compartimenten. In verband met het isoleren van een kruipruimte wil ik graag een mangat maken in een van de muurtjes, zodat ze beiden bereikbaar zijn. Op dit moment zit daar al een klein ventilatiegat. Het muurtje waar ik het gat zou willen maken loopt horizontaal door de woonkamer, parallel aan de houten balken. Het muurtje steunt geen van de balken. Bovenop het muurtje in de woonkamer staat ook geen muur. Zie foto’s. Kan ik hier zonder problemen een klein mangat maken?

E597F932-991F-43AD-BBE6-C8AFFB858710.jpeg BE1F96AA-03E3-4DD3-99F4-FF16F18859A6.jpeg E6ACB827-4F7A-4405-BF58-782F6BD4E78A.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zit er een betonnen fundering onder?

Ik denk dat het vergroten van het gat zonder problemen kan. Haal wel de stenen boven het gat weg, of zet er een latei in. Hoe dit gat nu gemaakt is is niet zo netjes (met die loshangende steen).
 

JelleUu

  • #3
Dank voor de hulp! Het is een fundering op staal. Het is een gemetselde muur die doorloopt tot het zand in de kruipruimte. Als ik een klein stuk doorgraaf, blijf ik de muur zien en geen betonnen muur.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De draagkracht van de totale muur neemt wel af als je er een stuk tussenuit haalt. Maak het gat dus zo klein en zo hoog mogelijk. Liefst een betonlatei op de fundering onder het gat vastmetselen (met inkassingen) om de druk te verdelen.

Al is dit in theorie niet nodig als dit funderingsstuk niet dragend is, en niet nodig voor de stabiliteit. Heeft er vroeger wel een muur gestaan? Waarom zit hier uberhaupt een fundering?
 

JelleUu

  • #5
Oke, ik zal deze voor de zekerheid plaatsen.
Ik denk dat er vroeger een muur gestaan heeft in de woonkamer gezien andere huizen hier, en dat dit muurtje in de kruipruimte is blijven staan. Ik zou geen andere reden kunnen verzinnen waarom hier een muurtje is geplaatst als het alleen de ondervloer steunt en geen balken..
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Als er geen muur boven staat en de balklaag ligt aan beide zijden evenwijdig aan deze muur, dan mag je het gat groter maken. Alle stenen erboven weghalen, latei is niet nodig.
 

JelleUu

  • #7
Dank voor de hulp. Zoals te zien in foto 1 (van onder het ventilatiegat) liggen de balken inderdaad evenwijdig aan de muur. Ook staat er geen muur boven. Ik ga er dus mee aan de slag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu