Kruipruimte anders opvullen ipv beton

Hansema

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een meningsverschil met anderen als het gaat om vloeropbouw van kruipruimtes. We hebben al vele gerenoveerd maar ben nog altijd overtuigd van bepaalde zaken die niet kloppen.

Bij een opdracht om een kruipruimte op een goedkoop manier op te vullen wordt altijd beton gebruikt onder cementdekvloer. Bij keuze met of zonder vloerverwarming wordt daartussen natuurlijk ook geïsoleerd. Ik kan nou steeds niet begrijpen dat er beton wordt gebruikt om het ''geheel" te dragen zoals meubels.

Als we die beton nou eens weglaten en een super harde isolatieplaten gebruiken (ook wel de bekende koelcelplaten), krimpnetten erop daarna de cementdekvloer, dan wordt het geheel toch ook goed gedragen? Ik kan maar niet begrijpen dat er zoveel beton wordt gestort die bijna geen functie heeft dan hier en daar wat meubels en afwerkvloer zoals tegels/laminaat te "dragen"

Hierbij een foto als voorbeeld.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Op deze manier krijg je scheuren in de vloer. Zandcement is gewoon niet sterk genoeg.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat begrijp je niet?
Beton is een kwalitatief goed en naar verhouding goedkoop product.
waar je zonder risico 10 jaar garantie op kunt geven.
Waarom zou je dan en alternatief zoeken als prof.
die isolatie platen kosten waarschijnlijk meer dan de beton.



Beton wordt overigens niet als vulling gebruikt
als het nodig is wordt de kruipruimte eventueel opgevuld met zand of een licht materiaal als het gewicht er wel toe doet.
 

Hansema

  • #4
IJkenhout schreef:
Op deze manier krijg je scheuren in de vloer. Zandcement is gewoon niet sterk genoeg.
Hoe bedoel je? Met enkel zandcementvloer krijg je absoluut geen scheuren wanneer je de juiste merk gebruikt, juiste verhouding, en juiste toeslagmiddel gebruikt. Afwerklaag bv tegels zal je de juiste tegellijm en voegen moeten gebruiken, juist die iets elastisch is. Dus tegen krimpen en uitzetting.

Jij maakt me niet wijs dat zandcement vloer door beton sterkere binding krijgt omdat het "erop" ligt. Of bedoel je sterkere oppervlakte? Dus de druk die er tegen op ligt?
 

Hansema

  • #5
@Boertje125:

Precies niet als vulling

En ik kan je vertellen dat overal beton gebruikt wordt in kruipruimtes. Men heeft ook niet in de gaten dat beton vaak verkeerd gewicht gaat dienen voor de funderingsmuren. We hebben vaak klachten gekregen van scheurtjes in de muur door verzakkingen. Al heb je de juiste berekening uitgevoerd.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Als je het kwaliteit en constructie verschil niet weet tussen een betonvloer en een zandcementvloer, denk ik dat dit een onbegonnen discussie gaat worden, omdat je toch je gelijk wilt hebben.

En het merk van cement maakt niet uit, en ook geen toeslag, en een flexibele tegellijm.

Maar ik denk dat we jou niet wijs kunnen maken dat beton sterker is als een cement dekvloer. :roll:

Het zou het bouwproces heel wat versnellen, als we voortaan geen beton meer zouden gebruiken, en in plaats daarvan wat tempex en wat zand cement. :lol:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Zand cement kan rekentechnisch geen trekspannigen tgv buiging opnemen, beton ook niet, maar daarvoor dient de wapening. Maar een vloer op zand is geen constructie, stoeptegels voldoen immers ook, dus ......
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Hansema schreef:
Men heeft ook niet in de gaten dat beton vaak verkeerd gewicht gaat dienen voor de funderingsmuren. We hebben vaak klachten gekregen van scheurtjes in de muur door verzakkingen.
Goed punt om te kijken of het extra gewicht gevolgen heeft voor de fundering. Ik denk dat problemen/scheuren meestal het gevolg zijn van niet goed verdichten van het ophoogzand.

Als de ondergrond heel erg stabiel is, kan het nog best wel eens goed gaan met alleen zandcement. Maar ik zou er niet op vertrouwen. Misschien wel bij een bijgebouw (zandcement op stoeptegels) maar in een woning zou ik toch wat meer zekerheid willen. Vertrouwen op alleen een folie om het vocht tegen te houden doe ik ook niet.
 

No Hands

  • #9
Ik zat met een vergelijkbaar idee alleen dan nog wel met een laagje beton ertussen.

Een kruipruimte van wand tot wand dichtzetten met tempex platen en blokken kan ik namelijk zelf. Wapening erop en daar laagje beton op met daarop zandcement en een afwerkvloer.
Superisolatie, licht, stevig genoeg, vocht heeft er geen vat op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu