Kromme kozijn - plaatsen van een gloednieuwe buitendeur

Marcon

  • #1
Dag beste mensen,

Tijdens het plaatsen van een gloednieuwe buitendeur van Cando kwamen wij erachter dat het kozijn krom is. De totale lengte het kozijn is ongeveer 200 cm. Van 0 cm tot en met 85 cm is het kozijn recht, van 85 cm tot en met 115 cm is het kozijn krom en van 115 cm tot en met 200 cm recht. Het gevolg hiervan is dat er tussen 85 cm en 115 cm een speling van ongeveer 0,30 cm is ontstaan. Om de deur te kunnen openen en sluiten moeten wij behoorlijk wat kracht op de deur uitoefenen. Het slot verder naar achteren plaatsen is geen optie daar je een nog grotere spelling krijgt.
Heeft er iemand enig idee hoe wij dit probleem kunnen verhelpen?Zelfs heb ik niet zoveel moeite met het openen en sluiten van de deur, maar voor mijn vrouw is het een dagelijkse gevecht.

Bij voorbaat dank voor de hulp, reacties en tips!

Met vriendelijke groet,

Familie Janssen
 

Millew

  • #2
Het eenvoudigste (als ik het probleem tenminste goed begrijp) is om de het gat in de sluitplaat uit te vijlen, zodat de schoot er makkelijker in past.
 

Marcon

  • #3
Heb ik ook aan gedacht, alleen beschikken wij over een veiligheidssluitkom van een bekende slotenfabrikant (N*m*f) en dat kan niet echt gevijld worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Met een multitool met slijpschijf kunt u de sluitkom wel slijpen.
Wilt u het mooi hebben dan het kozijn iets uitsteken aan de lange kant waar de sluitkom in zit en de bovendorpel (en onderdorpel indien aanwezig) ook wanneer nodig, gebruik een scherpe beitel en steek niet te diep.
Met een driehoek schuurmachine lukt dat ook maar dat is wat meer werk en u moet de hoek bovenin wat uit steken.
 

Marcon

  • #5
Bedankt voor de informatie. Echter zou ik graag van je (sorry voor het tutoyeren) willen weten welke van deze twee aanpak je mij zou willen adviseren. Alvast bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wegsteken van het hout is voor mij eigenlijk de enige optie, het kost wat meer werk maar de deur sluit dan altijd mooi aan.
Nu ga ik misschien vloeken in de kerk maar dan moet dat maar, zet een strip metaal vast op het kozijn op de maat die u moet hebben, de beitel zo vlak mogelijk over de strip heen bewegen om te voorkomen dat de beitel te diep in het hout gaat steken.
Het kan zijn dat er ergens een of meer noesten in het hout zitten, niet verder steken maar van de andere kant af steken tot de draad van het hout weer recht is.

Bent u er niet handig in pak dan een lat of balkje en probeer het eerst uit.
 

Marcon

  • #7
Beste Jan,
Het is gelukt! Ik heb het hout weggestoken zoals u mij had aangeraden. De deur sluit nu probleemloos! Dank u voor alle tips!

Slotje graag!! :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu