Kromme dakspant vervangen

Aernout

  • #1
Bij het demonteren van alle dakbekleding aan de binnenzijde kom ik het volgende tegen.

Onder aan de balk is duidelijk een heftige bocht te zien in de balk.
Het lijkt mij niet de bedoeling dat dit er zo bij staat en dus zou ik dit graag verhelpen. Ook de hanenbalk (ik hoop dat ik het goed zeg) is doorgebogen, deze staat horizontaal in een bocht. logisch gevolg van een dak wat inzakt en te zwaar is voor het balkje ... (lijkt mij)

De vraag is: moet ik de spant helemaal vervangen, of is er een deugdelijke manier om een stuk van de balk te vervangen? (wat is een goede houtverbinding?)
En: wat is een correcte werkwijze?
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #2
Kan je nog ff een foto links of rechts maken?

dan kunnen we zien hoe het van de zijkant gezien is.
 

Aernout

  • #3




in het gele rondachtige gedeelte :-) komt een schilfer/kwast los van de balk ....
 

Pepjo

  • #4
Mocht deze spant niet rot of aangetast zijn, dan kun je ook, in plaats van de spant te vervangen, de spant opklampen tussen twee balken. Zeker als dit een plaats is waar het niet zo uitmaakt hoe verfijnd het wordt afgewerkt. Een en ander met draadeinden verbinden en vastzetten.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #5
Precies; zat ik ook aan te denken.

Aangezien uit de tweede foto's blijkt dat het niet doorhangt, is er met de sterkte denk ik niets aan de hand. (niet gescheurd)

w.
 

Espaan

  • #6
Ik zou me er ook niet druk over maken. Bij ons in huis (bj 1900) zitten zat balken die niet (helemaal) recht zijn. Zolang als er niets scheurt oid zou ik ook doen als boven aangeraden. Voor je eigen gevoel er een balk langszetten.
 

Aernout

  • #7
Opklampen? door aan beide zijden een stevige balk te plaatsen over een ruime lengte en deze met draadeinden te bevestigen door en door, trek ik dan de balk weer recht ???

door het doorbuigen verlies ik lengte van de balk en hangt het dak ietsje door namelijk ...

een deel van de balk komt in het zicht na afwerking, maar ik kan een groot deel van de balk "opklampen" ...zou ik het daar mee redden?

thanx voor de tips in ieder geval tot nu toe!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik heb de foto's nog eens bekeken, helemaal vertrouwen doe ik het toch niet, ik vind de doorbuigende balk toch iets om naar te laten kijken door iemand die verstand heeft van houtconstructies.
De balk is op een klein stukje wel erg ver doorgezakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu