Dakspant verplaatsen

Ginever

  • #1
Hallo,

Dit topic heb ik ook al eerder geplaatst, maar heb het idee dat het twee maal in de verkeerde categorie is terecht gekomen, vandaar nogmaals deze plaatsing. Wellicht dat er het op die manier door de juiste mensen wordt gelezen.

In mijn garage zit een dakspant bijzonder onhandig geplaatst. Deze loopt nl. precies voor de ingang langs om met de trap op zolder van de garage te komen. Dit irriteert me al een tijdje, maar binnenkort zal ik veelvuldig gebruik gaan maken van de zolder en wil het daarom graag aanpassen. Is het mogelijk/betrouwbaar/veilig dat ik de spant verplaats naar de zolderbalk precies rechts van de trap? Ik kan natuurlijk nog een extra (korte) spant aan de bovenkant maken (parallel aan de huidige), maar zodanig dat ik weinig last van heb om de zolder op te komen.

Er zitten drie van dit soort verbindingen aan het dak vast. En het dak rust nog op de voor en achtergevel. De spant waar het om gaat zit in het midden.

20220208_164413.jpg 20220208_164434.jpg
 

Ginever

  • #2
Ok, ik bedoel natuurlijk niet de dak spant zelf, maar die twee schuin verticale planken die er aan gemonteeerd zijn, naar de verticale balk. Die balk rust op de zolderbalken. Kan me niet voorstellen dat die echt een dragende functie voor het dak hebben, dus dan die twee planken ook niet
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Toch hebben de schuine delen een functie. Je spant is een zgn. vakwerkspant, en de schuine delen verminderen de doorbuiging van het dakvlak tijdens belasting door sneeuw of wind.
 

Ginever

  • #4
Ok, dank je wel. Het dak is op NW. Daar komt doorgaans niet de hardste wind vandaan en sneeuw…tja.
Is mijn voorgestelde oplossing om de planken te verplaatsen voldoende om de huidige functie op te vangen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Nee, want het spant moet 1 geheel blijven.
 

Ginever

  • #6
Ok dat is jammer want het is ding zit lelijk in de weg om fatsoenlijk op zolder te komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu