Dakspanten maken

JohanBrabant

  • #1
Ik ben bezig met een kapschuur en dacht dat ik het allemaal goed had uitgedacht, berekend en getekend. Het achterdak heeft een andere hellingshoek dan het voordak. De ringbalken aan de zijkant en achterkant lopen waterpas op dezelfde hoogte. De ringbalk aan de voorzijde ligt een stuk hoger. De afstand tussen de ringbalken aan de voorzijde en de ringbalken aan de achterzijde is overal gelijk en de onderbouw van de kapschuur is haaks en waterpas. Dit staat vast.

Om dakspanten te maken die allemaal dezelfde hoek en afmeting hebben had ik met planken, die dezelfde hoogte hebben als de balken die ik gebruik voor de dakspanten een mal gemaakt. Die mal heb ik op diverse plaatsen op de ringbalken geplaatst om te kijken of die overal netjes pasten en dat was het geval. Vervolgens heb ik 2 dakspanten compleet in elkaar gezet, inclusief een driehoek in de nok en heb ik die 2 dakspanten op de ringbalken geplaatst.

De eerste balk die helemaal links op de ringbalken stond heb ik geschoord en ik heb ervoor gezorgd dat deze waterpas stond en niet meer om kon vallen. De spant paste perfect en stond op de voorste en achterste ringbalk als gepland. Vervolgens de volgende spant (met identieke afmeting en hoek) ernaast op de ringbalken gezet. En wat blijkt??? De tweede spant was lager dan de eerste en paste niet perfect op de ringbalken.

Ik tast volledig in het duister hoe dit nu kan en heb daardoor ook geen idee hoe ik dit kan herstellen.

Iemand tips??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Daar valt zonder foto's e.d. natuurlijk weinig over te zeggen. Het enige wat ik kan bedenken op dit moment is dat het eerste spant spatkrachten veroorzaakt of dat de stabiliteit van de schuur (in alle drie de richtingen) niet in orde is.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
8
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu