Ventilatie tussen dakspanten

Paul-S

  • #1
Hallo allemaal!
Wij zijn een blokhut aan het bouwen en zijn een heel eind klaar met dit Fck* weer (: We hebben het dak gebouwd volgens bijgaande tekening.
Het is een sporen dak (45 graden) waar boven op de sporen (spanten) een 50mm pur plaat ligt. TUSSEN de spanten in hebben we een partij tempex plaat geplaatst die we hebben opgevuld met steenwol.

Ventilatie verloopt nu (zie tekening) omdat we kepers hebben geplaatst voor het uitstroken v/d gipsplaat

Nu is de twijfel toegeslagen.

Wanneer is er voldoende ventilatie?
Mag je tussen de spanten ook isoleren als je boven op de spanten 50mm PU hebt geplaatst? Is het voldoende om dan tussen de kepers een luchtlaag te houden? En laatste vraag: kunnen wij evt. door ventilatie roosters voor extra luchtstroming zorgen?

We hopen niet dat we de gipsplaten weer moeten weghalen en de isolatie ook....
Wie heeft er voor ons een tip of zitten we voldoende safe zo?

"constructieve" reactie zouden we erg interessant vinden!
Zijn er 'dak demons' online nu voor een antwoordje???

groeten van ons!
ps) de tengels staan niet ingetekend maar dat begrijpt de klusser wel he dat die er zitten :D (hiermee zijn de pur platen door-en-door met lange RVS draadbouten vastgetrokken op het dak)










 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt de constructie verkeerd om gebouwd. Er is een te dampdicht materiaal, die polyesterplaat, als laatste of buitenste laag aangebracht. Op deze plaats moet een materiaal worden geplaatst wat waterdicht maar zo dampopen als mogelijk is. Dampdichte materialen breng je voor het isolatie materiaal aan, dus direct achter de gipsplaat.
Wat voor type PUR ligt er op het dak. Zijn deze platen gecacheerd met aluminiumfolie. Hoe dik is de tempex.
 

Paul-S

  • #3
Thanks voor je reactie!
De PUR is idd gecacheerd met een grijze laag aan weerszijde, je ziet deze ook wel met groene cacheerlaag. (Roofmate)
Ik heb deze bovenop de sporen geplaatst, vrij grote platen van 120x500 cm De naad ertussen heb ik afgepurd.

De tempex tussen de sporen is 10cm net als de douglas sporenkap.

De polyplaat heb ik geplaatst omdat de winter aanbrak en er nog geen pannen waren, deze zouden nog van een huis af komen in het voorjaar.
Ik ging ervan uit dat vanwege het dichte karakter van de pur de polyesterplaat 1.2mm geen functie zou hebben anders dan een extra bescherming tegen regen.
Ik ga er nu van uit dat ik of geforceerd zal moeten ventileren ofwel alles eruit moet halen en dan panlatten aan de binnenzijde tegen de schoren
moet timmeren vast tegen de pur platen. en daar bovenop weer isolatie platen. Dit om ervoor te zorgen dat ik een luchtlaag heb van de dikte van de panlat (ca. 20mm).

Liever los ik het wat eenvoudiger op, ideeën zeer welkom.
(we zijn nl. bijna klaar met alles vandaar)
gr
paul
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat bedoel je met geforceerd ventileren?
Het enige wat ik er kan van kan maken is die polyesterplaat weghalen en daarvoor in de plaats een onderdakfolie, deze zal je isolatie tegen iets van regen, vocht of stuifsneeuw beschermen, aanbrengen.
Voor je gipsplaat breng je een PE folie aan dat is de meest veilige oplossing.

De PUR die er nu zit, daarvan moet je zeker weten dat deze niet met een alu.folie is gecacheerd, of met een ander dampdicht materiaal.

Je kan het laten zitten zoals het nu zit. Bij +8 gr. buiten met 80% vocht, binnen 20 gr. en 50% vocht begint het fout te gaan. Of binnen niet warmer dan +5 gr. en 50% vocht, buiten moet het dan -10 gr. zijn en 80% vocht.
 

Paul-S

  • #5
Hoi,
Met geforceerd ventileren bedoel ik ervoor zorgen dat er luchtstroming is, deze zou ik dan via een kanaalventilator regelen zodat er een luchtstroom ontstaat tussen de uitstrooklatten voor het gips.
De tip met de PE folie ga ik in ieder geval doen, thanks!

De PUR platen zijn typische roofmate platen, het is geen aluminiumlaag maar grijs van kleur, het is een soort papier met een kleurlaag die in de zon wat afbladert. De pur platen haal ik niet meer weg das allemaal afgepurd.
Ik ga het denk ik zo doen dat ik de zolder niet afstuc. Zo haal ik vogend jaar winter en voorjaar een keer een plaat weg op twee of drie plaatsen om te zien of ik moet ingrijpen. Ingrijpen doe ik dan van binnenuit door een luchtlaag te creëren tussen de twee isolatie lagen (zie mijn vorige bericht). Dan heb ik het werk misschien ook maar das niet veel meer als ik nu zou hebben. Nu zit het er ook een heel eind tegen al.

Ik denk idd ook dat de tempex en steenwol voor teveel afsluiting zorgt en condens dan niet kan wegventileren. De polyplaten weghalen is een mega karwei, die zitten verlijmt en de panlatten en tengels zitten er al op.
Das een beetje het probleem dus.

Denk je dat ik het van binnen uit kan oplossen op deze manier?

thanks!
paul
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ventileren voor de isolatie, aan de warme kant, heeft geen zin. Een luchtstroom met buitenlucht tussen de polyesterplaat en het isolatie materiaal zou helpen. Maar daar wil je niets meer aan doen. Dat kan ik me heel goed voorstellen.

Je gaat een flink stuk vooruit als je een dampremmer aanbrengt. De constructie kan dan zonder problemen een buitentemperatuur van -2 gr. aan. Dit zou eigenlijk -10 moeten zijn. Of binnen niet warmer dan + 16 gr. wat eigenlijk 20 gr. zou moeten zijn.
Als je de damprem dubbel aanbrengt is je probleem opgelost. Gebruik wel een echte dampremmende folie deze is op tolerantie van 0,2 mm geproduceerd.

Let op, omdat de buitenkant, de polyesterplaat, te dampdicht is moet de binnenkant dampdichter zijn. Dus de dampremmers heel zorgvuldig aanbrengen!!!!!

PUR en Roofmate. Roofmate is een XPS polystyreen en is beslist geen PUR. Tempex en steenwol sluiten de boel niet af. Het enige wat aflsuit is de polyesterplaat op de PUR isolatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu