Krijg mijn huis moeilijk warm met vloerverwarming

Ronald123!

 • #1
Hallo, in deze koude dagen krijg ik mijn huis bijna niet warm met de vloerverwarming. De verwarming is de hele dag aan het stoken voor 1 graad verhoging.

De ketel staat ingesteld op max 70graden,maar moduleert zichzelf terug naar 45 graden. De retour in de ketel is 36 graden.

De aanvoer bij de vloerverwarming is 41 graden. Ik heb een hoog temperatuur vloerverdeler die het koude retour water bijmengt. Helaas is hier door de vorige bewoner voor gekozen. Nu gaat er 36 graden de vloer in en komt er 28 retour. De snelheid van de vloerverwarming pomp heb ik al op de laagste stand gezet anders blijft er helemaal geen warmte over.

Wie heeft nog tips om meer warmte in de vloer te krijgen zodat het in huis warmer wordt?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  De CV temperatuur van 45 graden lijkt mij laag, en waarschijnlijk een belangrijke oorzaak van het probleem.
  Weet je merk/type van de CV ketel en thermostaat? Hoe hoog is de kamertemperatuur ingesteld en hoe hoog is die nu? Zijn er bijzondere instellingen in de ketel of thermostaat gemaakt? Levert de ketel ook warm kraanwater en werkt dat goed?

  Is dit plotseling ontstaan? Of geleidelijk? Of heb je het nooit goed zien werken?

  Weet je hoe de vloerverwarming is aangelegd en met name wat de afstand tussen de slangen is?
  Een foto van de vloerverwarmings- verdeler geeft misschien ook duidelijkheid.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Hoeveel is de nachtverlaging van het systeem?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Zijn er ook nog radiatoren welke aan staan?
   

  Ronald123!

  • #5
  De ketel is een remeha quinta 30s
  Thermostaat is een toon, maar vorige maand had ik een chronotherm en exact hetzelfde probleem. Ligt niet aan de thermostaat.

  De vloerverwarming verdeler is van het merk robot met een grundfos alpha pomp. Hier moet eigenlijk een hoge temperatuur water inkomen die dan terug gemengd wordt. Probleem is dat het aanvoer water niet hoger komt dan 36 graden ondanks dat de thermostaat kraan op 50graden staat.

  Er zijn op de verdieping radiatoren aanwezig. Deze zijn vorige maand waterzijdig ingeregeld. Ik dacht het hiermee te kunnen verbeteren. Er komt 45 graden in en gaat 39 graden retour

  Het probleem lijkt te zijn dat de ketel zichzelf terug moduleert naar het HR bereik en daardoor geen hogere temperatuur water maakt.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #6
  Heeft u ze zelf ingeregeld?
  Is Toon modulerend of aan/uit aangesloten?
  was de chronotherm een modulation of aan/uit?

  Wat doet de verdeler met de thermostaatknop eraf?
  ik heb het idee dat je daar niet voldoende water krijgt.
  de thermostaatkraan zou kunnen blijven hangen, retourkraan niet ver genoeg open.

  heb je een foto van de verdeler.
   

  Ronald123!

  • #7
  Ik heb ze zelf ingeregeld met een warmtebeeld camera.

  Toon is modulerende aangesloten. De chronotherm was een aan/uit type.

  De thermostaat kraan heb ik er nog niet afgehaald. Een foto van de verdeler kan ik morgen maken.

  De centrale retour schroef op de verdeler heb ik op aanraden van een installateur een aantal slagen ingedraaid omdat de retour temperatuur bijna gelijk was aan de aanvoer Temperatuur, ik moest de snelheid waarmee het water rondgepompt werd knijpen. Maar wellicht kan ik die dan beter weer open draaien en zien of de temperatuur dan weer wil stijgen?
   

  JeffreyD94

  • #8
  Ik zou zeggen maak even een foto van de vloerverwarmingsverdeler.
  Het voetventiel knijpen op de retour heeft vaak een negatieve werking. Je zegt eigelijk dat het koudere retourwater niet terug mag naar de CV ketel en eigelijk gemengd moet worden met de aanvoer, echter in de aanvoerleiding zit al een temp begrenzer, welke zelf de temperatuur regelt. En dus zo zelf bepaald hoeveel retour water naar de cv ketel gestuurd moet worden.

  Ik zou het voetventiel dus gewoon weer openzetten.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #9
  Retour moet idd gewoon open, tenminste als deze hydraulisch neutraal is aangesloten.

  En ik vermoed dat daar de fout wel eens kan zitten.
  Ik wacht op beeld.
   

  Blueznl

  • #10
  Nu gaat er 36 graden de vloer in en komt er 28 retour. De snelheid van de vloerverwarming pomp heb ik al op de laagste stand gezet anders blijft er helemaal geen warmte over.
  Ik gooi ook water van rond de 34 graden of zo de vloer in, dat moet gewoon voldoende zijn. 36 heb je afgelezen op de verdeler neem ik aan?

  De snelheid is eigenlijk niet zo relevant. Bij een hoge snelheid zie je een hogere retour temperatuur omdat het water minder warmte heeft afgegeven tijdens de reis door de vloer, maar omdat er meer water doorheen loopt kan de totaal afgegeven warmte zelfs hoger liggen. Probeer het eens op een hogere stand.

  Het retour ventiel moet zo ingesteld staan dat alleen water 'wat koud genoeg is' retour gaat naar de ketel. Stel je deze te laag in dan wordt er geen warm water uit de aanvoer meer bijgemengd, en koelt het systeem af tot het voldoende koud is om het retour ventiel weer open te laten gaan.

  De hele dag voor een graad is inderdaad te langzaam... Ik heb een traag ingefreesd systeem wat ca. 0.5 tot 1 graad per uur doet, worst case.

  Hoofdverwarming / bijverwarming / fotos?
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #11
  Voordat je nu overal aan gaat draaien en knijpen, zonder precies te weten wat je doet even deze zin uit de handleiding van de Robot verdeler:
  Vloerverwarming, hoog-temperatuursysteem: minimaal 70°C aanvoer (primair), geschikt
  voor hoofd- of bijverwarming.

  Regel aan/uit: moduleren heeft bij vloerverwarming weinig zin.
  Gebruik ook geen nachtverlaging, want dat is vaak de oorzaak van "problemen" (die dus eigenlijk geen probleem zijn....)
   

  Ronald123!

  • #12


  De retour schroef was trouwens wel behoorlijk uitgedraaid. Hij kneep niet.

  Ik heb ook gelezen in de handleiding over het hoog temperatuur systeem, maar de ketel staat ook ingesteld op max 70 graden aanvoer voor cv, maar moduleert zichzelf terug. Ik haal die 70 graden nooit.
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #13
  Als ik het goed zie, is die laatste groep gewoon een lusje. Ik mag toch aannemen dat die groep dichtgezet is.....
  Zie ook dat je een pompschakelaar gebruikt: gooi die er direct af! Een label A pomp zoals deze is gemonteerd op de verdeler, mag/moet je niet regelen via een pompschakelaar
   

  JeffreyD94

  • #14
  Je radiatoren hebben best wel een lage temperatuurverschil tussen aanvoer/retour, heb je overal de radiatoren op dezelfde retourtemperatuur ingesteld? Een warmtebeeld camera is namelijk niet echt geschrikt om in te regelen. Je kan het beste temperatuur klemmen gebruiken of een IR meter.

  Ik zie op de foto vermoedelijk een bypass helemaal rechts op de aanvoer/retour, net naast de lus op de laatste groep, hoe staat deze ingesteld? Word de retour hiervan wel warm? Terwijl alle radiatoren open staan?
   

  Ronald123!

  • #15
  De lus is inderdaad dicht. Pompschakelaar zit er nog maar kort op, is niet de boosdoener, maar ik zal hem eraf halen.

  Het lage temperatuur verschil op de radiatoren komt door de lage aanvoer Temperatuur. Als ik de temperatuur in de ketel hoger kon krijgen was ik waarschijnlijk van alle problemen af. Probleem is dat deze zichzelf terug moduleert. De retour op de radiatoren heb ik destijds allemaal op 37 graden ingesteld.
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #16
  Vreemd. De ketel zou gewoon gas moeten geven, in ieder geval tot 20 graden boven de retourtemperatuur. Maximaal vermogen van de ketel niet begrensd?

  Probeer anders even wat ie doet op de schoorsteenveger stand.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #17
  Blz 32 en 33 van de ketel manual even langslopen en alles op de opgegeven stand zetten.
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #18
  Als het een iets oudere quinta is, met rood oplichtende cijfers, dan kan die eenvoudig handmatig aan.
  De knop waar het handje boven staat, enkele seconden ingedrukt houden. Er gaat dan een groen lampje achter dat handje branden, de ketel gaat aan en na enkele minuten stookt hij hard op naar de maximumtemperatuur.
  Dit ongeacht wat de kamerthermostaat wil.

  Als de ketel, de vloer en daarmee het huis dan wel warm genoeg worden, zit het probleem in de (toon)thermostaat.
  Om dit uit te zetten weer die knop even vasthouden.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #19
  Controleer ook eens de kierdichting van je huis. Je kan hier een aardige indicatie van krijgen door de afzuigkap en ventilatiebox vol aan te zetten en met je hand te voelen bij alle hoeken, kozijnen en stopcontacten.
   

  Ronald123!

  • #20
  Ik heb de knop met het handje gebruikt en het groene licht ging branden. De ketel blijft 41 graden aanvoer geven en retour is 34 graden. Meer komt er helaas niet uit.

  Het lijkt erop dat de ketel zichzelf terug regelt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu