Krachtstroomgroep ombouwen tot twee groepen

Jan Hein

  • #1
Bij de verbouwing van de keuken is de krachtstroomgroep omgebouwd tot 2 aparte groepen (dus 2 neutrale draden en 2 draden met spanning). Mag dit??
Zo nee wat zijn de risico's.
 

Lichtpunt

  • #2
Wat bedoeld u met krachtgroep?
Met twee aparte groepen bedoeld u twee aparte kabels die naar twee punten toegaan en die op twee aparte contactdozen eindigen?
Als u een zgn kookautomaat bedoeld met 2xL en 2xN waarvan de koppelingsbrug is verwijderd, dan kunt u deze nu zien als 2 stuks installatie-automaat.
In de laatste mogelijkheid is dit dus geen probleem, zo niet dan wat meer info!
Is het een kookgoep met 3fasen en N dan heeft u een levensgevaarlijk probleem.
Het risico? Doodgaan!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Als je bedoelt een voormalige pereilex aansluiten (één buis met 5 draden erin), mag deze niet zondermeer als twee eindgroepen worden uitgesplitst. Er mogen namelijk geen twee groepen door een buis lopen. Het risico schuilt in een verwarrende en dus gevaarlijke situatie.
 

Jan Hein

  • #4
Bedankt voor de reactie

In de oude keuken was krachtstroom geinstalleerd voor keramische kookplaat. De kookplaat is tijdens de verbouwing verwijderd. De krachtstroom is toen gebruikt om twee ovens aan te leggen. Hierbij is een spanningsdraad (blauw) toegepast als neutraal. In de meterkast is behalve het omleggen van die blauwe draad verder niks aangepast.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Dat is dus niet toegestaan.
 

Lichtpunt

  • #6
Zgn krachtgroep verwijderen uit verdeelkast en vervangen door 2 stuks installatie-automaten.
Extra 3x2,5mm2 kabel monteren naar locatie en afmonteren op 230v contactdoos.
Uit oude 5aderige voeding bruin, blauw en geelgroen afmonteren op 230v contactdoos. 2 niet gebruikte aders afdoppen en primair en secundair netjes wegvouwen. (verwijderen kan altijd nog)
Er zijn nog wel andere opties, maar die zijn een stuk duurder.
 

Jan Hein

  • #7
Is een mogelijke oplossing om de (drie fase) krachtgroep weer aan te sluiten en deze dan in de keuken onder te splitsen in 3 één fase groepen en deze afzekeren met 16 ampere zekeringen?

Dank!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Nee, dat is niet selektief ten opzichte van de 16A kracht groep. Eventueel zou je wel een onderverdelertje met een 4 polige hoofdschakelaar en 3x10A zekeringen mogen plaatsen. Als dat niet voldoende is moet de heleboel verzwaard worden (kabel, krachtgroep en evt hoofdzekeringen.
De oplossing van Lichtpunt is waarschijnlijk voordeliger.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu