Krachtstroomgroepenkast in garage

MauritsvanVeen

  • #1
Ik wil voor mijn lasapparaat graag krachtstroom hebben in de garage. Nu wil ik graag de groepenkast met de drie fasen in de garage hebben en niet in de meterkast, die nl. erg ver van de garage staat. Is dat mogelijk/toegestaan?
 

Fiesiekus

  • #2
Vraag voor de electriciteitsleverancier. Punt is dat je garage geen woonhuis is; de vraag is of ze daar een aansluiting willen maken. Als dat wel kan zal dat behoorlijk prijzig zijn.

Of de 3 fasen kabel doortrekken vanaf de meterkast naar de 3 fasen WCD in de garage (maar dat wil je niet begreep ik??).
 

Gerrit

  • #3
Het is wel mogelijk en ook wel toegestaan. Alleen moet in dat geval de bestaande installatie die uit de woning komt worden verwijderd.

Verder gaan de netwerkbedrijven er van uit dat op één adres ook maar één aansluiting komt.
Je zult voor de garage dus een eigen perceelnummer moeten aanvragen.
Dat kan soms heel simpel door toevoeging van b.v. a aan het huisnummer.
 

MauritsvanVeen

  • #4
Fiesiekus schreef:
Of de 3 fasen kabel doortrekken vanaf de meterkast naar de 3 fasen WCD in de garage (maar dat wil je niet begreep ik??).
Ik wil graag dat de groepenkast voor de garage (de 3 fasen dus) in de garage komt want mocht er dan met klussen en repareren een zekering uit gaan, dan is't heel makkelijk te vervangen. De meterkast van het huis staat een stuk verder dan de garage dus 't is om het allemaal wat makkelijker te maken. Als de krachtstroom er is, dan zit er een 3 fasenaansluiting in de meterkast. Waarschijnlijk heeft het dan geen nut om de kabel (vanaf de 380-groep in de meterkast) in de garage in een extra groepenkast te laten uitkomen en van daaruit de wcd's aan te sluiten. Of kun/mag je de krachtgroep in de meterkast zwaarder zekeren dan de eventueel te plaatsen krachtgroep in de garage? Ik denk van niet maar je weet maar nooit natuurlijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een zekering beveiligd de kabel dus als jij op 1000A wilt voorzekeren is dat geen probleem zolang de kabel die 1000A ook kan hebben.
 

MauritsvanVeen

  • #6
Ik begreep altijd dat je in de meterkast van een huis niet zwaarder mocht zekeren dan 16 A, maar als dat niet zo is, dan kan ik dus de krachtgroep met bijv. 3 x 20 A zekeren en de groepenkast in de garage met 3 x 16 A. Of liggen die waarden te dicht bij elkaar en gaan alsnog beide zekeringen er uit bij kortsluiting?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Hoe zwaar is je hoofdzekering?

Vandaaruit ga je 2 stappen lager en dat is je maximale groepsbeveiliging.

reeks:
63,50,35,25,20,16,10,6,2

Groter dan 16A mag wel mits je schakelmatriaal dat aan kan.
en een Wandcontactdoos is maar geschikt voor 16A, dus voor algemeen gebruik kan je nooit zwaarder dan 16A maar bij een onderverdeler dus wel.
 

MauritsvanVeen

  • #8
Hee bedankt, dat wist ik niet. Dus dan is het wel zaak om het schakelmateriaal voor de krachtstroom goed te kiezen, niet te zwak dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu