Kookgroep ombouwen naar 3 fasen voor inductie > Hoe?

Tuttivini

  • #1
Huidige situatie: Een Miele KM456 93cm keramische kookplaat, via een Perilex stekker, bedrading in 19mm buis, naar meterkast, aangesloten op een 'kookgroep' (2 groepen die aan elkaar vast zitten met een bruggetje/één hendel). Aansluitwaarde van de plaat is 8,5kWatt

Mijn meterkast is wel 3 fasen.
Recent omgebouwd (van 1x35ah naar 3x25ah) ivm aangelegde zonnepanelen.
De bovengenoemde kookgroep is door de installateur alleen helaas hergebruikt.

Nu wil ik een Miele 93 inductie kookplaat plaatsen (want keramisch bevalt ons niet zo goed. Die plaat is van de vorige eigenaar).
Eentje op het oog, aansluitwaarde 11,1kWatt.

Daar heb ik dus meen ik 3 fasen voor nodig (toch?)

Mijn huidige kookgroep zit op nr 11 & 12 (zie foto meterkast).
Daar is geen plek meer om die te vervangen voor een 3 fase kookgroep.
Behalve de ruimte, kan dat volgens mij sowieso niet, want alle ABB automaten zitten volgens mij op zo'n 'rail' die automatisch de 3 fasen verdeeld (4x fase 1 geel, 4x fase 2 groen, 4x fase 3 blauwe groepen). Toch? (Hoe heet zo'n ABB verdelende 'rail ook al weer?)

Hoe zou ik dit geschikt kunnen maken voor de 11,1kWatt inductie plaat?
Naast de nb310l 3-fase aardlekautomaat een krachtgroep plaatsen?

En kan ik de bekabeling die vanaf de huidige kookgroep loopt hergebruiken? Of moet ik nieuwe aders door de 19mm buis naar de perilex wcd trekken?

En laatste vraag: Hoe kan mijn huidige Miele inductieplaat met een aansluitwaarde van 8,5kWattt eigenlijk volledig werken op een kookgroep? Mag dat überhaupt wel?
Als ik alle platen als test op vol vermogen aan zet, dan werkt alles. Maar dan zou het toch max ~7,4kWatt (de max voor die kookgroep) kunnen trekken?
Waarom slaat de automaat niet uit ?

groepenkast.jpg

Aansluitschema van huidige kookplaat:
IMG20230508115109.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Kun je nagaan welke draadkleuren er nu zijn gebruikt? Is dat bruin, zwart, grijs, blauw, groen/geel? Of bruin, bruin, blauw, blauw, groen/geel? In het eerste geval heb je al de juiste draadkleuren voor een 3-fasen groep.

Ik zou eerder kijken of je die Enphase module iets naar rechts kunt schuiven en links daarnaast een nieuwe 3P+N aardlekautomaat kunt plaatsen. Direct naast de bestaande kookgroep dus, dan red je het waarschijnlijk ook nog met de lengte van de bestaande bedrading. :wink: Tenzij je toch nieuwe draden moet trekken, dan ben je wat vrijer met de indeling van de kast.

8,5kW is inderdaad al te veel voor een kookgroep. Maar het is niet gezegd dat met alle pitten op max het ook continue 8,5kW trekt, als de pitten op temperatuur zijn gaat het pendelen (aan-uit), dat doen de 4-pitten normaliter niet tegelijkertijd. Daarnaast kun je een automaat best een tijd met 15% overbelasten, het is geen digitaal toestel dat bij 16,001A uitschakelt. Dat het kan wil natuurlijk niet zeggen dat het ook hoort.
 

Tuttivini

  • #3
@XanderH bedankt voor je reactie.
Ik heb de perilex wcd net open gemaakt om je vraag te beantwoorden. 2x bruin, 2x blauw, 1x groen/geel zit er in.
Slim om die Enphase module op te schuiven naar rechts en dan links daar van een nieuwe 3P+N te zetten. Dat kan idd en wie weet haal ik het dan idd net met de bestaande bedradingslengte.
Alleen de kleuren? Want op die kookgroep komt dus nu 2x bruin en 2x blauw aan...

Bedankt voor je uitleg over dat 8,5kW idd zoals ik ook vermoede eigenlijk te veel is voor de huidige kookgroep. Niet dat ik in de praktijk alle pitten tegelijk max aan zet, maar dat moet gewoon kunnen.
Zit ook nog een Daalderop 15 boiler op diezelfde fase zie ik nu. Die gebruikt 2200watt als hij nieuw warm water moet maken... (groep nr 9 op mijn foto. Ook onderdeel van de blauwe L3 lijn Groep 10 is een tuingroep met alleen wat led buitenlampjes).
Zit dus volgens mij niet echt netjes meer...
Stel dat je dus flink aan het koken bent op bijv. 3 kookzones tegelijk en er ook warm water gemaakt moet worden tegelijk. Dan ga je langere periode over het max wattage van één fase heen denk ik...

Dus sowieso goed om dit te gaan veranderen.

Moet ik nou een 3P+N KRACHTGROEP óf een 3P+N AARDLEKAUTOMAAT kopen om op die plek naast de Enphase aan te sluiten?


Chint1-jpg_3 (1).jpg

401169703-jpg.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zou hier een eigen aardlekautomaat op zetten. Je kunt niet 1 fase van je bestaande kookgroep pakken.

Bij voorkeur ABB, net als de rest van de groepen. Anders wordt het zo'n ratjetoe...
 

Tuttivini

  • #5
@Walker waarom niet van Chint?
Want het komt dan in de rechter kast (omdat daar ruimte is, en bijv op de plek naast de Enphase, zoals XanderH slim suggereerde), en daar zit al een Chint 3P+N aardlek (voor de zonnepanelen). Dus dan kan ik nog zo'n identieke Chint nb310L B16 kopen.
In die rechter ABB kast zitten ook gewone plastic rails. Niet van die contactrails zoals in de linker kast, waar de automaten automatisch door verbonden worden (hoe heet dat systeem ook weer?).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Blauw mag je officieel niet als fase gebruiken, dus als je het goed wilt doen moet je nieuwe draad trekken (3x bruin, blauw, groen/geel is ook goed).

Wij kunnen met deze gegevens niet oordelen of de kookplaat door een aardlekschakelaar beveiligd moet worden, maar laten we even aannemen van wel (de rest van de groepen zit ook niet voor niets allemaal achter een aardlekschakelaar). De opties zijn dan een aardlekautomaat (aardlekschakelaar en installatieautomaat gecombineerd), of een installatieautomaat aangssloten achter een 4-polige aardlekschakelaar. Aangezien je nog geen 4-polige aardlekschakelaar hebt zou ik voor de aardlekautomaat kiezen, dan ben je in 1x klaar.

Die rail heet busboard, maar daar heb je in dit geval niets mee te maken.
 

Tuttivini

  • #7
Nieuwe draden trekken om me aan kleurcodering te houden is niet zo'n punt. Is één 19mm pijp die goed door te trekken is. Jammer. Maar te doen...

Het moet dus een aardlekautomaat worden zeg jij. Bedankt voor die uitleg.
Dan kan het dus zo'n zelfde worden als die huidige Chint nb310L B16?

Ik zie trouwens net, na openen van die ABB kast, dat die automaat helaas niet naast de Enphase kan. Daar zitten intern in de kast al tig spoelen om verbruik (Enphase systeem) te meten.
Helaas kan ik dat maar moeilijk verleggen. Zit lekker vol (altijd gedoe met 6 van die CT spoelen, ferrietringen, etc.).

Zal dus naast de huidige Chint automaat moeten komen (en dan zal ik sowieso nieuwe/langere draden moeten trekken naar de perilex wcd).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Misschien omdat ik voor dit soort veiligheidscomponenten minder vertrouwen heb in Chinese makelij.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Ja het heeft een reden dat ze zo goedkoop zijn...
 

Kromhout27

  • #10
Voor de kleur maakt het niet zoveel uit. Je kan het draad gewoon je juiste kleur tapen. Als deze te kort is dan wel gewoon vervangen voor de juiste kleur.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Kromhout27 schreef:
Je kan het draad gewoon je juiste kleur tapen.
Weet je dat heel zeker?
Of roep je maar wat omdat je dat ergens hebt 'gehoord'/'gelezen'?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Alles kan natuurlijk, maar mag het ook? NEN1010 stelt duidelijk "Faseleidingen moeten over de gehele lengte worden aangeduid met de kleur bruin of zwart of grijs." Als je dan toch al de draad eruit trekt om deze over de gehele lengte in de juiste kleur te tapen dan lijkt het me minder moeite om een nieuwe draad in de juiste kleur te trekken.

Dus als je het goed wilt doen moet je nieuwe draad trekken... Dan kan het ook meteen in de juiste lengte zodat de automaat onderin geplaatst kan worden.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Kromhout27 schreef:
Je kan het draad gewoon je juiste kleur tapen
Knutselkoning:super:

Vervangen is de enige juiste oplossing . TS had ook al gemeld dat te gaan doen trouwens.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu