Groepenkast ombouwen 3 fasen

Kees2021

  • #1
Dag allemaal,

T.b.v. PV panelen overweeg ik om mijn hoofdaansluiting naar 3 fasen te laten ombouwen, uiteraard met een 3-fasen omvormer. Dit om mijn woning toekomstbestendig te maken (ik wil naar de full-electric warmtepomp). De kosten bij Liander zijn €314,79. Ik probeer nu in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn om de bestaande meterkast naar 3 fasen om te bouwen, en wat de kosten zijn. Ik lees nogal tegenstrijdige berichten. Uiteraard moet het volgens NEN1010. Even een plaatje van de huidige situatie:

1.jpeg


Rechtsboven zit de kookgroep.. (sommigen zien m over het hoofd ;))

Vraag:
Heeft deze MK voldoende ruimte om om te bouwen naar 3 fasen? Ik heb genoteerd dat ik in ieder geval nodig heb:
  • een 4-polig hoofdschakelaar
  • een 4-polig Alamatje nodig voor de 3-fase omvormer (die zit bij de levering van de PV-installateur)
  • kleinmateriaal aan kammen en draad
Heb ik een extra behuizing nodig om alles een plekje te geven? En wellicht nog andere componenten? Extra aardlekschakelaar? De beltrafo kan natuurlijk ergens anders een plekje krijgen..

Alvast dank!

Kees
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik heb niet meteen een pasklare oplossing voor je, wel wat dingen om te overwegen:

- Je hebt maar 2x 2-polige aardlekschakelaars, wanneer je dat verdeelt over 3-fasen dan kun je dus maar 2 van de 3 fasen gebruiken voor de bestaande eindgroepen. Niet per sé een probleem maar ook niet ideaal, het streven zou moeten zijn om de 3 fasen zoveel als mogelijk gelijk te belasten. Ik zou een 3e aardlekschakelaar plaatsen om de boel beter te verdelen.

- De kookgroep is niet ideaal in een 3-fasen kast, daarmee sluit je de kookplaat welke waarschijnlijk tot zo'n 32A kan opnemen aan achter één hoofdzekering van 25A. Nou zul je de kookplaat in de praktijk zelden zo zwaar belasten, maar aan de andere kant is het natuurlijk ook niet het enige toestel wat op die fase is aangesloten. Ik zou meteen een 3P+N aardlekautomaat voor de kookplaat plaatsen waarmee je de kookplaat op 2 of 3 fasen aan kunt sluiten. Let wel dat je dan even alles vanaf de groepenkast tot aan de kookplaat zult moeten nazien. Als je het goed doet vervang je dan ook de bedrading met 2x bruin + 2x blauw voor 3x bruin + 1x blauw, dat is wellicht meer werk dan waar je op zit te wachten...

Met wat proppen krijg je dit alles nog wel in 24 modules, maar dan zit de uitbreiding voor de warmtepomp er nog niet in, dus ooit wordt deze kast te klein. Dit lijkt mij dus een mooi moment om de groepenkast meteen uit te breiden. Heb je ruimte of kun je ruimte maken voor 2 van zulke 22cm brede behuizingen naast elkaar?

Helaas kun je zo'n zelfde Hager kast niet meer nieuw kopen, de Vision kast krijgt regelmatig een facelift en tegenwoordig is het buisinvoerstuk een stuk groter. Ik weet niet in hoeverre je het esthetische belangrijk vindt. :wink:
 

Kees2021

  • #3
Ha Xander, tnx voor je reply.

Er kan inderdaad een kast van 22 cm naast, dan hou ik nog ca. 10 - 15 cm over.. Dat ze niet precies hetzelfde zijn vind ik minder interessant.

Die derde aardlek zijn de kosten ook niet denk ik. Jij bedoel dat je de bestaande groepen dan over 3 aardleks verdeelt? Kan die derde aardlek dan ook 2-polig worden?

Draden trekken om de huidige Perilex te vervangen is niet zo'n probleem.. dat kan ik zelf (en ik heb het materiaal). Als ik het goed begrijp gaat de kookgroep er dan uit (2 posities), en komt er een 3P+N voor terug?

Met die 24 modules... zit de beltrafo dan nog in de groepenkast of moet die separaat?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ja, ik bedoel inderdaad een 3e 2-polige aardlekschakelaar. Je kunt de 7 eindgroepen dan netjes over 3 fasen verdelen (3-2-2). Natuurlijk wel naar het gelijktijdige vermogen kijken en niet alleen naar de hoeveelheid groepen.

Ik zou direct die grotere kast regelen en dan bij iedere aardlekschakelaar een kam voor 4 automaten voorzien, dan kun je later eenvoudig nog uitbreiden tot 12 groepen. Ik weet niet wat voor een warmtepomp er komt maar er zijn veel (kleinere) warmtepompen die 2x 1-fase groepen nodig hebben (1 voor de compressor en 1 voor de backupverwarming), daar ben je dan alvast bijna klaar voor. Als er nog een keer een nieuwe keuken in de planning zit is wat uitbreidingsruimte ook niet weg.

Over de kamrails gesproken, wat zit daar nou onder de bovenste rij automaten? Ik ben uit deze Hager kasten zulke kamrails gewend:
10446713.jpg

Maar wat ik bij jou zie is niet wit, maar bruin? Of zit ik zelfs tegen blank koper aan te kijken?! :o

Als je deze kamrails gebruikt en niet alle posities bezet, gebruik dan afdekkapjes op de ongebruikte pennen:
1289055151.jpg


Voor de kookplaat op 3 fasen is een 3P+N aardlekautomaat de netste oplossing:
1289039061.jpg

De correcte manier is om de leiding naar de contactdoos opnieuw te bedraden, de contactdoos op 3 fasen aan te sluiten en de stekker / kookplaat opnieuw aan te sluiten volgens het juiste schema.

De luie manier is de huidige bedrading gebruiken, de 2 nuldraden op dezelfde klem aansluiten en de fasdraden ieder op een fase aansluiten (dan blijft dus 1 fasecontact van de automaat ongebruikt). Ook dan zou ik wel de contactdoos en kookplaat even na willen zien, mocht daar ooit iets fout zijn aangesloten kan het wel eens vervelende gevolgen hebben.

Als je meteen een bredere kast hangt heb je ruimte zat voor de beltrafo. Als je het in 1 kast wilt proppen niet en dan zul je ook kleinere kamrails moeten gebruiken voor 2 of 3 automaten. Lastiger bij toekomstige uitbreidingen dus.
 

Kees2021

  • #5
Wow, heldere uitleg! Ik ben zelf werktuigbouwer, heb niet alle verstand van elektra maar wil het wel enigszins kunnen volgen. Deze woning en MK is 10 jaar oud, en na oplevering is er door elektriciens e.e.a. bijgeplaatst. Ik heb daar zelf nooit iets aan gedaan.

Zeer waarschijnlijk ga ik naar 3 fasen toe. Heb even in de prijslijst van Nefit-Bosch gekeken, maar daar spreken ze over 400 volt voor de binnenunit. Da's toch 3 fasen? De beste man van Bosch zei dat dit komt door het 9 kW elektrische verwarmingselement wat erin zit. Ik heb waarschijnlijk een WP met een verwarmingsvermogen van 5 kW (of 7 kW) nodig, ook daar zit datzelfde 9 kW element in.
Ook wil ik in de toekomst de mogelijkheid houden om een elektrische auto zelf op te laden, ook dan is 3 fasen de betere keus denk ik (ik zoek een goede motivatie om naar 3-fasen over de gaan, of juist op 1-fase te blijven...)

Voor wat betreft de Perilex denk ik dat ik je volg. Je bedoelt eigenlijk dat met hergebruik van de bestaande bedrading er een blauwe draad zou worden hergebruikt terwijl dit een bruine zou moeten zijn...?
De vraag is of er echt een 3P+N automaat voor de kookplaat nodig is, of dat dit meer 'nice to have' is. Goed is goed genoeg kan soms ook een goede motivatie zijn... :wink:

Die kammen voor 4 automaten zitten er nu ook al in, dus dat kan zo blijven lijkt me...? Enkel krijg ik een aardlekschakelaar erbij, waar ook weer een kam voor 4 automaten aan zitten? De posities die ik niet gebruik ga ik afdoppen. Dat witte kunststof afdekstripje zit er volgens mij niet op, en heeft er mijns inziens ook nooit opgezeten.. Maar ik heb wel eens zo'n kamrail vast gehad.. die zijn toch geisoleerd in kleur?

Het betekent dus dat ik er een lege Vision kast naast ga plaatsen, daar de derde aardlek met wat automaten in zet. Zou ik dan een 1x12 of 2x12 kast nemen? Ik heb de voorkeur voor een 1x12.. En waar zou ik de alamat voor de solar plaatsen?
 
Laatst bewerkt:

Kees2021

  • #6
Oja, wellicht bedoel je met 2x 1-fase warmtepomp een hybride? Kan me voorstellen dat die veel minder voeding nodig heeft. Want ik wil op termijn naar full-electric toe. Ook de Intergas Xource heeft 3 fasen nodig..
 

Kees2021

  • #7
Ik heb even dit in elkaar gebasteld...

NS1.png


Uitgaande van 3-fasen hoofdaansluiting, extra Hager Vision 1x12 kast ernaast. De kookgroep heb ik even (ranzig) zo neergezet, maar voorkeur is om deze op een 3P+N aardlekautomaat te zetten? En als ik dat doe, heb ik de 3e aardlek niet meer nodig? Want 2 groepen resterend over 2 aardleks? Of is dat 'minder mooi', omdat je dan de 3e fase niet benut?

Liever hergebruik ik de kookgroep, maar oke. De huidige kookplaat is een AEG HK634200XB met vermogen van 7400 Watt.

Ben ik dan een heel eind?

Oja, de alamat voor de solar wordt door de zonnepanelenboer uitgezocht en gemonteerd. Ik ga er stiekum even vanuit dat die gasten weten welke karakteristiek etc. ze moeten hebben. Heb gelezen dat dat in de documentatie van de omvormer zou staan..
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Met een dergelijke warmtepomp met 9kW elektrische bijverwarming, heb je inderdaad geen keuze en zul je naar 3-fasen moeten.

Mocht je de bestaande bedrading van de kookgroep hergebruiken op een krachtgroep, zou ik zeer zeker niet blauw als fasedraad gaan gebruiken, maar op de krachtgroep 2 nuldraden aansluiten. De kookplaat kan waarschijnlijk toch maar 2 fasen gebruiken dus die 3e mis je niet echt.

Is het nodig om voor de kookplaat naar 3 fasen te gaan? Dat ligt een beetje aan je kookgedrag... Maar het blijft in mijn ogen een slecht idee om een 7400W / 32A toestel aan te sluiten achter één 25A (hoofd)zekering. Als je in de toekomst meerdere 3 fasen gebruikers gaat installeren kan dit wel eens tegen je gaan werken. Je hebt tijdens het koken op 1 fase dan nauwelijks tot geen ruimte voor andere verbruikers.

Je kunt er inderdaad ook voor kiezen om de bestaande groepen over 2 fasen te verdelen. In hoeverre dat problemen geeft ligt natuurlijk wederom aan het verbruik. Je hebt weinig eindgroepen dus waarschijnlijk ook weinig zware toestellen. Het uitgangspunt van een goed onworpen elektrische installatie is natuurlijk wel om de 3 fasen zo gelijk mogelijk te belasten.

Ik zou een kast met 2x12 modules erbij plaatsen. Zoals je het nu tekent heb je al geen ruimte meer voor 2 extra krachtgroepen (warmtepomp en autolader). Dan ben je binnenkort dus weer aan de beurt. Het prijsverschil is in mijn ogen verwaarloosbaar.
 

Kees2021

  • #9
Kookplaat is helaas niet geschikt om op 3 fasen aan te sluiten... de 3-fase alamat voor deze kookplaat kan ik dus niet gebruiken. Wat is wijsheid? Voor deze exercitie een andere kookplaat aanschaffen vind ik ook zowat... De kookplaat is 10 jaar oud.. als er een nieuwe komt zal ik zorgen dat het een 3-fase model wordt en er een alamat bij regelen.

Ik kan wel de overige 7 groepen over de andere aardleks verdelen... Ik snap je punt over de verdeling van de bestaande groepen.

De extra kast wordt inderdaad een 2x12 module... bedankt voor die tip.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Ik heb nog nooit een kookplaat gezien die niet op een 3 fasengroep kan worden aangesloten. Veel gebruiken dan wel maar 2 van de 3 fasen.

Ik heb wel heel veel kookplaten gezien waaronder de meeste van AEG die eigenlijk juist niet op een kookgroep aangesloten mogen worden omdat ze geen 2 nulklemmen hebben.

Maarja, uiteindelijk is het jouw kast en moet je er natuurlijk mee doen wat je wilt. In praktijk zal het zeker nu nog wel goed gaan als je niet vaak tegelijkertijd 4 pannen water aan de kook probeert te brengen. Maar straks met warmtepomp en laadpaal? Ik ben benieuwd.

Voor een laadpaal doe je er sowieso verstandig aan om een model met loadbalancing aan te schaffen. Maar de manier van aansluiten van de kookplaat kan zomaar het verschil maken tussen een laadpaal die terugschakelt van 3x16A naar 3x10A of 3x6A, of een laadpaal die er gewoon mee stopt tijdens het koken. En tja, ook dat laatste hoeft geen probleem te zijn natuurlijk.
 

Kees2021

  • #11
Hoi Xander, dat van die fasen op de kookplaat ben ik ook net achter... :?.. stom. Natuurlijk wil ik dat ding op 2 fasen aansluiten.. (liever de beschikking over 2x25A hebben). Even bijgevoegd het aansluitschema wat op de onderzijde staat..
IMG_20220404_162910.jpg


Mijn vraag: ik heb nu 3 aardleks bedacht, elk op 1 fase. Mag ik de kookplaat aansluiten op 2 groepen, die elk achter een andere aardlek hangen?

Overigens zei de elektricien dat de MKS599 eigenlijk gewoon 2 automaten waren met een mechanische doorverbinding in de wip. Als je die los zou maken, zou je 2 losse groepen hebben... net als alle andere. Ik heb werkelijk geen idee of dit zo is, of dat de karakteristiek (of iets anders) net even anders is... Ik betwijfel of dit klopt..

V.w.b. de laadpaal en elektrische auto is het allemaal toekomstmuziek. Wellicht komt er straks wel een mooie betaalbare auto op waterstof. Ik wil in ieder geval vooruit denken. De warmtepomp is vers 2, de elektrische auto vers 3...
 

Kees2021

  • #12
Oei... ik zie nu: geen 2 nulklemmen in de mijne?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Ja, strict gezien hoort jouw kookplaat dus helemaal niet op een kookgroep. Nog een argument voor de 3-fasen groep.

Je kunt een eindgroep niet aansluiten op 2 verschillende aardlekschakelaars. Zeker niet met jouw kookplaat zonder gescheiden nulklemmen. Het is wel een goede methode om beide aardlekschakelaars te testen.

Geen idee of die Hager kookgroep te ontleden is naar 2 losse automaten. Bij sommige merken zijn het daadwerkelijk losse componenten (2 automaten en iets om het te koppelen), bij Hager is het wel daadwerkelijk 1 component. Mocht je het gescheiden krijgen dan zijn ze qua karakteristiek en alles wel gelijk aan de amdere eindgroepen.
 

Kees2021

  • #14
Hmmz... dat met die kookgroep hebben de beunhazen destijds zo gemaakt.

Haha, ik voelde over die opstelling over 2 aardleks al 'nattigheid' :?.

Ik denk zelf dat bij Hager de kookgroep onder 1 nummer verkocht wordt, maar het best mogelijk is dat ie mechanisch te scheiden is. Daar komen we vanzelf achter als de 3-fase aardlek automaat erin zit.
 

Didier

  • #15
Misschien beetje late reactie maar lees bovenstaande net. Waarom koop je niet gewoon een nieuwe 3 fasen groepenkast. Kies dan voor een groepenkast met precies die groepen die je nodig hebt. Ik was iets van 400 euro kwijt voor een kast met 12 groepen waaronder een 2 fase voor koken en een krachtstroom automaat. Ik heb een foto toegevoegd van een kaartje met apart en krachttoer gemonteerd. Weet niet of dit mag trouwens

Henk

sander_vunderink_-_eaton_holec_groepenkast_-_e2250_-_i-42g3400-hs-64.jpg
 

JasperJ

  • #16
Gezien hoeveel je vernieuwt / er op je boodschappenlijstje staat is het waarschijnlijk inderdaad een goed idee om het aan te schaffen als 1 nieuwe 3 fase groepenkast, die plaats je dan als de tweede kast en vervolgens herverdeel je alles netjes met wat je al hebt totdat het een werkende installatie is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Didier schreef:
12 groepen waaronder een 2 fase voor koken en een krachtstroom automaat
Waarom zou je een kookgroep plaatsen als je een 3fasen kast hebt?
 
  • Like
Waarderingen: robdeb

J_Ka

  • #18
Foutje, mag weg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu