Kozijn verplaatsen - vochtprobleem / koudebrug

Smurf007

  • #1
Beste,

Het plan is om het bestaande kozijn van ons slaapkamer een stukje naar voren te zetten op het voormalig balkon. Balkon is inmiddels niet meer in gebruik, dus wat dat betreft missen we niks.

Mijn plan is als volgt:
- het huidige kozijn wordt vervangen door een draaikiep-kozijn (draai/vast/draai) waarbij de onderzijde in hout / kunststof rabat uitgevoerd wordt (dus deur gaat weg)
- Ik maak een houten frame om het kozijn op te laten steunen
- kozijn is ca. 6 ca. smaller dan de opening, dat gebruik ik om links en rechts een houten stellat op te schroeven en daaraan het kozijn te bevestigen.
- Aan de zichtzijde hang ik of een kunststof regel langs de muur (van 4 CM) of ik hang er zonwering op, waarbij de geleide-rails minimaal 3CM breed is.
- Bestaande loodslabben laat ik gewoon zitten, die gaan achter het kunststof rabat zitten of achter het kozijn. Heb ik op zich geen last van

- het kozijn komt dan aan een buitenmuur te hangen en de buitenmuur loopt dan door naar binnen: potentieel koudebrug en vochtprobleem?!

Mijn oplossing voor vocht / koudebrug is om aan de binnenzijde de buitenmuur te isoleren met een dampdicht materiaal. Hierbij is het op zich wel handig dat het kozijn wat smaller is dan het huidige kozijn, want dan heb ik meer ruimte om e.e.a. af te werken. De oude spouw, waar het huidige kozijn in zit is dan het einde van deze isolatie.

Gaat dit zo goed?

IMG_1205.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Als ik het goed begrijp wil je een houten frame maken waarop je kozijn moet rusten. Ligt dit houten frame op de loodslab onder? Dat gaat op den duur rotten. Bovendien komen de loodslabben achter het kozijn zoals je het uitlegt. Dan functioneren ze niet meer goed in het tegenhouden en naar buiten afvoeren van water.
 

Smurf007

  • #3
Het houten frame leg ik op mijn EPDM. Plak dan ook een nieuwe strook EPDM over het huidige met een opstaande rand richting het frame. Vervolgens die rabat-delen ervoor, zodat het water dat frame niet bereikt.

Wat die loodslabben betreft zit ik dus met de uitdaging hoe ik voorkom dat wat dat op de gevel slaat, via de buitenmuur doorslaat naar binnen. Ik zou een verticale zaagsnede kunnen maken, maar of dat qua constructie zo handig is, weet ik ook niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Maak eens een tekeningetje.
Een ding, ik zou de bestaande dakbedekking wegsnijden. Het frame op de houten dakvloer. Hou de hoogte van die balk niet te laag. Ik ga voor 10 hoog. Dan een nieuwe strook bitumen minimaal gelijk met de bovenkant van het frame. .Zo voorkom je en je weet waar je het zoeken moet als er water achter het kozijn komt. Laag over laag is altijd een slecht idee.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Hou er rekening mee dat de onderzijde van het balkon niet geïsoleerd is. En dat de vloer dus een koudebrug zal worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu