Verplaatsen of hergebruiken kozijn.

Hebeentuin

  • #1
Hoi,

Zou het mogelijk zijn een raamkozijn te verplaatsen? Of is een kozijn daar niet stevig genoeg voor? Of kan een ruit dat niet aan? Bijvoorbeeld deze?

16816383909564321893557074137022.jpg

En hoe zou zo'n kozijn bevestigd zitten? Met ankers in de buitenmuur? Of dient de voorzetwand ook als bevestiging? M.a.w. als ik de voorzetwand verwijder blijft het kozijn dan zitten of niet?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Als je muur eromheen afbreekt wel.
Eventueel een plank er overhoeks opschroeven, dan kan het kozijn niet schranken.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin

Hebeentuin

  • #3
Oja, loont het om het draai kiep raam te vervangen met eentje waar een grotere sponning in zit zodat er HR++ glas in kan? Dan moet de sponning in het vaste kozijn ook verdiept worden toch? Met een frees? Dat zal denk ik maatwerk zijn voor een timmerman?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dan kun je beter een nieuw kozijn aanschaffen.

Hierbij een goed bedoeld advies: Je plannen overstijgen vele malen het niveau van jouw kennis.
Kun je voor al je plannen niet gewoon beter een aannemer inschakelen? Eerlijk gezegd denk ik dat we anders over 10 jaar nog steeds jouw vragen aan het beantwoorden zijn, en dat er van al je plannen nog geen spijker in een plank is gegaan.
 

Hebeentuin

  • #5
Ja dat vroeg ik mij uiteraard ook af hoor, maarja, dat zal alsnog een stuk duurder zijn lijkt mij.

Die fase gaan wij nu in. Dat betekent niet dat ik niet zelf mijn kennis wil vergroten of toetsen Dat lijkt mij zo gek nog niet. Ik vind dat ook gewoon interessant en wil graag een beetje inzicht verkrijgen. Ik heb nu al de ervaring dat er verschillende dingen gezegd worden.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Misschien moet je wat concreter zijn in je antwoorden: Ga je nu wel of niet een aannemer inhuren?
 

Hebeentuin

  • #7
Een bouwkundig tekenaar voor onze zelfbouw renovatie waarbij een samenwerking met een aannemer zal plaats vinden voor klussen die ik niet (volledig) alleen kan. En ik heb daar heel veel zin in
 

Sander 1972

  • #8
Hoop voor je, dat er een aannemer is die daar zin in heeft. Meeste zitten niet te wachten op personen die alles denken beter te weten, omdat ze op het internet een antwoord hebben gekregen die in hun straatje past.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Dat geeft in ieder geval meer duidelijkheid. Vragen over tekeningen en details zul je dus aan de bouwkundig tekenaar moeten stellen.
 

Chuckles

  • #10
Je kozijn zit ingemetseld. In de nl woningbouw worden eerst de kozijnen in het werk gesteld en bij opmetselen verankerd aan het binnenblad (jouw voorzetwand?) eea gemonteerd op een spouwlat. Je kozijn hieruit halen zonder schade is geen makkie. Als je eral aan begint, haal dan eerst het glas eruit.
Je kozijn ontkoppelen dmv een reciprozaag. Je kozijn een andere plek geven is ook kennis hebben van draagstructuren. Heb je erover nagedacht dat hierboven een latei zit. Zoals hierboven al gezegd is, dit is geen klus die je even doet aan de hand van internet/youtube omdat jouw geval weer net wat anders kan zijn en daarmee je gelijk vastloopt.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin

Hebeentuin

  • #11
Dankje,

Dat verplaatsen ging specifiek over één kozijn, wellicht. Voor de rest geldt verwijderen van de voor gezette klampmuur zodat wij een nieuwe goede voorzetwand kunnen plaatsen. Ik begrijp uit jouw reactie dat dit mogelijk lastig is en dat daar een oplossing voor gevonden moet worden?

In een ander kozijn kon ik wel zien dat ze met slagpluggen?? In de buitengevel vast zaten. Maar dat heb ik nu weer dicht gepurt. Het lijkt er op dat ze tussen de buitengevel en binnengevel zitten, in de spouw. Hier is niets hetzelfde denk ik weleens. de dagkanten en het metselwerk aan de buitenkant (heeft dat ook een naam?) verschillen in afmeting per kozijn. Dus wellicht verschillend vastgemaakt, of verschillende dikte van muren.

Ja het is bijna niet te zeggen hoe het zit van buitenaf te kijken... dat maakt het zo lastig op voorhand een plan voor verbouwing te maken terwijl ik deze behoefte wel heb.

Er zitten geen lateien boven. Gewoon een muurplaat. Ik wil wel lateien gaan plaatsen, bij alle kozijnen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Ik geef het op.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Kijk ook even hoe moderne kozijnen in verband met de winddichtheid worden geplaatst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu