Kozijn stellen

Rowanvanvlierden

  • #1
Beste vaklui,

Ik ga binnenkort een schuur bouwen, nu ben ik zelf redelijk handig. Het stellen van een kozijn is echter wat nieuw voor mij. Wie kan mij helpen aan een goede werkvolgorde en wat overzichtelijke doorsnede schetsjes hoe een nieuwbouw kozijn te plaatsen.

Ik ga een fundering storten, op die fundering komt een opgemetselde borstwering van circa 45 cm hoog. Op die borstwering wil ik houten ribben plaatsen die de constructie van de schuur maken.

De volgende punten zijn nog onduidelijk:

- Eerst het kozijn stellen alvorens de borstwering en constructie van de schuur gemaakt worden, dit lijkt mij een onlogische volgorde?

- Onderzijde en bovenzijde moet een loodslab komen, hoe plaats je deze op de juiste manier

- Langs de zijdes komt dpc folie, hoe plaats je dit op de juiste manier zonder dat dit daarna in het zicht komt?

Ik hoop dat iemand mij hierin wat duidelijkheid kan verschaffen, alvast bedankt!

Mvg, Rowan
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Bij houtskeletbouw hoef je het kozijn niet eerst te stellen, mag natuurlijk wel.
 

KlusRob

  • #3
TS geeft aan dat hij een borstwering van 45 cm wil opmetselen, voordat hij overgaat op HSB.
Dan moet hij met het deurkozijn daar toch wel rekening mee houden, en het kozijn wel eerst stellen en het vervolgens met die paar lagen inmetselen?
 

Rowanvanvlierden

  • #4
Ok, dan ga ik ervoor zorgen dat het kozijn gesteld is voordat ik ga beginnen met het metselen van de borstwering. Dankjewel!

Dan mijn volgende vraag. Om te voorkomen dat alles goed geïsoleerd is behalve de borstwering wil ik deze met een spouw opmetselen. Vervolgens komt daar bovenop de HSB. Hoe sluit je dit goed aan op de spouw.

Komt er enkel een strook dpc folie op en daarop de eerste houten strook, moet ik een strook isolatie in de spouw proppen?

Kortom hoe kan ik hierop het beste verder bouwen of zijn er nog alternatieven om een borstwering zo dun mogelijk op te bouwen en toch een goede isolatie waarde te behouden?
 

Rowanvanvlierden

  • #5
Dit is wat ik precies wil. tussen de balken ga ik isolatie aanbrengen, maar verlies ik dan alsnog niet veel warmte door het enkelsteens muurtje?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
In de spouw kan je een stellat opnemen, waar je het kozijn later tegenaan zet. Maar er zijn meer methode. Meteen meemetselen kan ook.

Hoe je de aansluiting op het spouwmuurtje moet maken is ook afhankelijk van de detaillering, hoever het muurtje aan de binnen- en buitenkant uitsteekt bv. Schets een detail hoe je het wil hebben. Bekijk ook Garagemuur: Borstwering + houtbouw? eens.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu