Binnenkozijn herstellen

Reaven

  • #1
Beste klussers ,
In ons jaren 30 huis wil ik graag een binnenkozijn herstellen. De vorige bewoner had een stuk van het kozijn beplakt met hout waardoor ik later achter de 'schade' kwam, zie foto's. In de kruipruimte en begane grond was houtworm welke we hebben laten behandelen.

Kan ik 'gewoon' twee maten van grenen balken kopen en er tussen zetten ? En hoe kom ik achter de goede / zelfde houtsoort (grenen is een aanname)?

En ik was voorheen zo stom om de oude gaten van de deurscharnierem met staalplamuur te vullen ipv expoxy of een stukje hout. Kan ik dit het beste uithakken of gewoon laten zittten?


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een binnenkozijn is niet zo kritisch. Het maakt op zich niet veel uit welke houtsoort je kiest. Het verschil tussen vuren en grenen zien maar weinig mensen.

Je kan ook het profiel zelf samenstellen met twee losse balkjes. 2 stuks 2x3tjes geven bijna de standaard houtmaat 67x114.

Dat staalplamuur krijg je na uitharding vast niet goed meer bewerkt. Dan kan je het er beter uithalen en opvullen met houten plaatjes. Als er ook nieuwe scharnieren oid. geplaatst moeten worden, zou ik het sowieso niet met plamuur/vuller doen.
 

Reaven

  • #3
Goed tips ! Waar ik vooral bang voor was is de werking van het hout bij verschillende houtsoorten. Als ik je goed begrijp maakt dat in dit geval dus niet uit ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het is een las op kops hout. Alhoewel hout in de lengterichting bijna niet werkt, gaat die las toch wel wat kritisch zijn. De houtsoort maakt hierin nauwelijks uit.

Het verschil tussen vuren en grenen is sowieso verwaarloosbaar.

Je kan eventueel er een sprong in maken. Dan heb je een beter te lijmen verbinding.
 

Reaven

  • #5
Ik ben dit weekend lekker aan het klussen. Uiteindelijk heb ik een aantal balkjes op maat gezaagd en bleek er behoorlijk wat houtrot te zijn.

Bijgaand wat foto's , wellicht ook leuk om de voortgang te zijn voor jullie . Het enige dat mij verbaasd is dat de houtrotvuller een roze blijft , waar die volgens het productblad en de handleiding beige moet worden. Je ziet het wel op de foto's die roze kleur. Ik heb het goed gemengd dus hoop maar dat die goed uithard ...

Ben benieuwd wat voor expoxy de schilders gebruiken , want daar is het altijd bruin/ beigeachtig.




 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Kijk ik naar de structuur van het hout dan lijkt dat niet echt op grenen of vuren maar op een hardere houtsoort.
Er vers grenen/vuren in te lijmen lijkt dan ook geen goede oplossing omdat dit anders gaat werken dan de rest van het hout met vaak barsten als gevolg.

Ik kom zelf dit soort zaken regelmatig tegen als er nieuwe sloten geplaatst moeten worden en er al tig verschillende in hebben gezeten wat met stukjes hout, stopverf en plamuur aan elkaar hangt en waar je dus nooit meer een slot deugdelijk in vast kunt zetten.

Zelf boor ik dan een gat in het hout en bepaal aan de geur en kleur van het hout wat het is en ga op zoek naar dat soort oud hout met dezelfde structuur (in de wat duurdere huizen is het vaak eiken en heb daarvoor altijd wat planken ed. van oude kerkbankjes liggen) zodat het na het uitvullen vrijwel onzichtbaar afgewerkt kan worden.
Verder zie ik dat je e.e.a alleen met houtvuller hebt vastgezet, zelf doe ik dat nooit als er een echt stevige verbinding gemaakt moet worden.
Ik maak het stuk hout altijd zo precies mogelijk op maat, boor er wat gaten in waar een schroef in kan zonder dat het hout kan barsten. Smeer vervolgens het hout goed in met Pu lijm en schroef dan alles aan elkaar vast.
Geheel 48 uur uit laten harden en dan alles glad afwerken zodat het onzichtbaar afgewerkt kan worden.

Voordeel van deze methode is dat er ook iemand hard met de deuren kan gaan gooien zonder dat er weer wat losbarst maar ook dat je de benodigde inbraak vertraging kan krijgen die vereist is.
Mijn idee is dan ook, als je toch eenmaal bezig bent doe het dan ook meteen goed.

suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Op de laatste foto met de twee lijmklemmen zie je een gelige kleur die me doet denken aan grenen. Verder is het een binnendeurkozijn, dus zo kritisch is het niet.

Ik ben echter wel benieuwd hoe sterk houtrotvuller is in vergelijking met houtlijm. Zal het nog wel eens testen. Ik verwacht dat het sterker is.

Ziet er netjes uit.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #8
Houtrotvuller is niets anders dan een 2k epoxy houtplamuur wat met een additief wat groffer van structuur is. Het wordt idd ook wel gebruikt om te verlijmen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu