Kunststof kozijnen stellen met stelblokjes

Ronaldstolk

  • #1
Ik ben een kunststof deurkozijn aan het monteren in een baksteen halfsteens muur. Ik vraag me af: hoe krijg ik de stelblokjes goed op de juiste plaats? Want het kozijnprofiel (zie bijlage) is zodanig dat het lastig is om de stelblokjes in de 'holte' te krijgen, dus langs de voorkant zeg maar. Ik heb het ook nog even aangegeven op de afbeelding.

Wie heeft hier ervaring mee/tips voor?

Screen Shot 02-13-23 at 10.29 AM.JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Normaal heb je 5-7 mm stelruimte links, rechts en boven.

Stelblokjes: Meestal neem je voor deze positie de U-vormige blokjes welke om de schroef heen vallen.
Schroeven doe je door de grote kamer waar ook het staal zit.
aan de voorzijde plaats je een compriband.
 

Ronaldstolk

  • #3
bedankt, maar ik heb even een foto genomen van het kozijn met daarbij een stelblokje. 2 vraagjes dan: deze stelblokjes zijn minder diep dan het kozijn breed is; moet ik dan vanaf beide kanten een blokje plaatsen? En de blokjes steken dan dus wat uit t.o.v. het kozijn? Maar dat kan dan bijv. met kit wel weggewerkt worden?
20230213_113943.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Moet het blokje tussen 2 profielen komen? Ik snap de foto (en de positie van het scharnier) niet.

Sowieso is het best wel ambitieus om direct met een deurkozijn te beginnen als je nog nooit een kunststof kozijn hebt gemonteerd.

Wordt het kozijn op een stelkozijn gemonteerd?
Zijn de montagegaten wel voorgeboord?
Wat is de sparingmaat, en wat is de kozijnmaat?
 
Laatst bewerkt:

Ronaldstolk

  • #5
Dank voor je reactie; het onderste (gearceerde) is een enkelsteens metselwerk wand. De profielvorm is ter indicatie. De foto die ik heb genomen van het kozijn is van diverse kozijnen die tegen elkaar aan staan (ik ga 2 van deze kozijnen monteren). Het scharnier wat je ziet op de foto hoort dus niet bij het betreffende kozijn. Het kozijn wordt niet op een stelkozijn gemonteerd, maar direct op de muur. De montagegaten boor ik zelf, die zitten er nog niet in. De sparingmaat is 910 mm, de kozijnmaat is 900 mm. Hierbij nog een foto van de muur waar hij tegenaan moet.
20230213_122001.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
De gezaagde kant is niet heel strak. Dat wordt geen mooie negge..

Wellicht was het beter geweest om een kozijn met aanslag rondom te bestellen, en het kozijn met de aanslag op de muur te monteren. Of door toch met een stijl aan de binnenkant van de muur en een strook multiplex een stelkozijn te maken.

Probleem is ook dat een halfsteens muur eigenlijk niet sterk genoeg is om vanaf de kopse kant in te schroeven. Ik zou daarom montageankers voor kunststof kozijnen (behorend bij het merk kozijnen!) bestellen, en deze aan de binnenzijde monteren en te stellen. Voor het plaatsen plaats je aan de zijkant van het kozijnprofiel een compriband (zo ver mogelijk naar buiten) en na montage dan toch maar met de bus met purschuim om het kozijn vast te zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu