Kozijn plaatsen in een nis, binnen, achter glasblokken

Bert.deJong

  • #1
Ik heb in mijn woonkamer vier nissen (van af de vloer, tot bijna het plafond) van elke keer 2 tegels breed met (dubbelwandige) gazen bouwstenen. Hoewel ik hier en daar lees dat deze tegels goed zouden moeten isoleren voel ik dat niet helemaal zo. Als ik op de bank voor deze stenen zit voel ik kou.

Ik overweeg om in alle vier de nissen een voorzetraam te plaatsen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Of zijn er betere alternatieven? Ik wil de wand liever niet dichtmake, het licht is wel zeer welkom.

En hoe voorkom ik bij een voorzetraam vocht / condens tussen de tegels en het raam? Is folie een geschikte oplossing?

Ik hoor het graag.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Die stenen zijn idd behoorlijke koudebruggen... Kun je ze niet vervangen door slanke kozijnen met HR++ glas?
 

Bert.deJong

  • #3
Ik heb de indruk dat ze ook een dragende functie hebben. Ik wilde eigenlijk de nissen (ze zitten in een behoorlijk diepe nis) aan de binnenzijde, dus achter de tegels, voorzien van een soort kozijn en daar hr++ glas in opnemen. Maar hoe pak ik dat aan? en is er niet een heel groot risico op condens tussen de glazen tegels en het nieuwe kozijn
 

Bert.deJong

  • #4
Misschien een beetje onhandige titel maar ik hoop dat hat duidelijk is.
Ik heb in mijn woonkamer vier hoge rijen (verticaal, twee glasstenen breed) met glasstenen. Deze zijn wel dubbelwandig, maar laten toch veel kou door. Ik wil daarom achter deze tegels, in de nissen aan de binnenkant kozijnen met daarin HR++ glas plaatsen. Helaas zijn de nissen verre van strak (pleisterwerk) en lopen bovenin een beetje taps toe. Verschil tussen de breedste en de smalste maat in een nis is ongeveer 1,2 cm (35,8 vs 37 cm)

Is dit een goed idee, gaat dit mijn probleem oplossen? Moet ik het kozijn tegen de glazen stenen aan plaatsen, of laat ik beter wat ruimte? En moet ik tussen de tegels en het isolatieglas ventileren? Ik kan HR++ glas bestellen met ventilatie.

En hoe maak ik het best zo'n kozijn. Dit wordt dus smal en hoog ( 35,8 X 224). De kozijnen en het kozijnhout dat ik vind is allemaal bedoeld voor buiten.

Een vergelijkbare vraag staat ook in een andere rubriek maar volgens mij is dit de juiste rubriek
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je wat meer reacties wilt hebben, is het misschien handig om wat foto's te plaatsen. Dat geeft toch een sneller en beter inzicht in de situatie dan een lap tekst.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Dit is je 2e topic over hetzelfde onderwerp...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik heb de twee topics samengevoegd. Als je er aan de binnenkant een ruit voor gaat zetten, zorg dan dat het een draairaam is. Ertussen komt namelijk vuil, dat wil je kunnen schoonmaken.

De tussenruimte ventileren met buitenlucht.
 

Bert.deJong

  • #8
@IJkenhout, dank je wel. Ik had misschien het oude topic moeten verwijderen.

Hier drie foto's van de situatie, eerste twee binnen, de laatste buiten. Hopelijk ook duidelijk dat ventileren met buitenlucht niet makkelijk / onmogelijk is. Ik kan geen ventilatieroosters in de tegels maken en er om heen zit de muur.
Dat er vocht tussen kan komen snap ik, maar hoe vuil?
Ik moet dan dus een kozijn met daarin een raam plaatsen. Het raam (glasdeel) wordt dan wel heel smal

20211012_143639.jpg 20211012_143648.jpg 20211012_144257.jpg
 

Lklussen

  • #9
Als je het aanzicht gelijk wilt houden zou een overweging kunnen zijn om er een rij blokken aan de binnenzijde achter te plaatsen.

Dat zou dan wel juist getekend moeten worden qua condensatie, vocht etc.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Dan heb je hetzelfde nadeel als bij vast glas erachter plaatsen.
100% luchtdicht krijg je het niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ventilatieopeningen kan je door de huidige voegen boren. Je kan er ook mee wachten totdat er teveel condens tussen komt. Misschien valt het mee. Maak het sowieso naar binnen toe goed luchtdicht.

Ik zou zelf gewoon de glasblokken eruit halen en het kozijn en glas erin zetten. En wellicht zelfs eentje vervangen door een zomernachtventilatieluik.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
De blokken hebben zeker geen dragende functie. Ik zou kijken of je hier slanke (thermisch onderbroken) aluminium kozijnen met HR++ glas kunt plaatsen. Tenzij je heel erg gehecht bent aan de jaren '70 look van de glasblokken.
 

Bert.deJong

  • #13
@Walker; Misschien een heel goed idee, maar ik vrees dat het mijn klusvermogen even te boven gaat. Ik ben overigens niet persé gehecht aan de look, maar ik vind het ook niet lelijk en het glas laat veel licht door en is toch ondoorzichtig (dat willen we zo houden) Aannemers die ik heb benaderd nemen voorlopig geen klussen meer aan.

Ik zit nu aan een tijdelijke oplossing met folie te denken tot dat een aannemer weer wat tijd heeft
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Er is transparante kozijnfolie (thermo cover) wat hier vast ook goed werkt. Heb je voor weinig geld toch een stuk betere isolatie komende winter.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
De glazen bouwstenen vormen geen vlak oppervlak. Eea zal altijd een relief hebben. Kan dat met die folie? En hoe gaat dat bij de voegen tussen de glazen blokken?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #16
Het is kozijnfolie, geen glasfolie; dat zijn twee hele andere producten. Het is eigenlijk een tijdelijke oplossing die een paar jaar meegaat. Je blaast het met een föhn tegen de glasstenen aan, dus eventueel relief wordt opgevangen. Glasfolie is 'permanent' en ook een stuk duurder.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Je blaast het niet tegen de glasstenen aan, er zit juist ruimte tussen (waardoor het isoleert).

Als er geen kozijn is, zoals hier, kan je het op de muur plakken. Wel een risico dat de verf meekomt als het er weer af gaat. Je kan ook in de dagkant (die lijkt hier van hout) een lat monteren/klemmen waar je het op plakt.
TS is op zoek naar een tijdelijke oplossing, deze lijkt me hier uitstekend.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu