Koude lucht door Inventum Ecolution Modul-AIR met GreenComfort

Jack-T

  • #1
In januari 2022 is onze nieuwe projectwoning opgeleverd, met hierin geïnstalleerd een warmtepomp Inventum Ecolution Modul-AIR met GreenComfort. Ondanks alle pogingen van de installateur wordt er steeds onverwarmde lucht via de inblaasventielen in de woonkamer ingeblazen. Installateur geeft aan dat installatie juist geïnstalleerd is. Inventum heeft monteur gestuurd die opnieuw de installatie heeft ingesteld. Echter probleem blijft bestaan.
Kamertemperatuur blijft gelukkig op de ingestelde 21,5 gr, maar door ventielen dus koude luchtstroom.
Installateur geeft aan bij hinder van koude lucht dan het ventilatiesysteem (GreenComfort) uit te schakelen en eventueel de ventielen dicht te draaien. Echter dan is, volgens de monteur van het systeem ontregeld (kloppen de debieten niet meer).

Al veel op internet gezocht naar mogelijke oorzaak en oplossing, maar helaas.
Wel een aantal zaken gelezen, die voor mij vragen opwerpen:
1. Greencomfort van Inventum zou alleen geschikt zijn voor woningen met ventilatietype D., dus zonder ventilatieroosters en openslaande ramen. Wij hebben roosters in ramen en openslaande ramen, dus volgens mij type C.
2. Volgens installatie-instructie mogen er geen flexibele buizen gebruikt, worden voor aan- en afvoer van de lucht. Bij ons nagenoeg uitsluitend flexibele buizen.

Wie kent het probleem en heeft mogelijke oplossing?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Modulair een ventlatiewarmtepomp voor cv ondersteuning.
De afgezogen lucht word gebruikt om een cv circuit/buffer te verwarmen dmv energieontrekking met een warmtepomp.

De greencomfort is een inblaasventilator met een warmtewisselaar en filter.

Samen vormt dit een een soort balansventilatie. De energie in de afgezogen lucht word gebruikt om de inblaas te verwarmen.

Ik weet niet wat er nog meer bij zit maar ik zie dat de greencomfort ook een cv ingang heeft, dus ik vermoed dat de modulair de warmte ontrekt en dat naar de greencomfort brengt of naar cv systeem en dat de greencomfort zelf bepaald waar deze de warmte aan ontrekt.

Nu ken ik dit systeem niet maar weet wel van wp systemen dat deze af en toe in defrost moeten en dat dan de warmte productie dan stil ligt of dat er zelfs warmte ontrokken word uit het verwarmingsysteem er is dan dus even geen warmte beschikbaar en komt er koud lucht uit.
 

Jack-T

  • #3
Onze Modul-AIR warmtepomp verwarmt de vloerverwarming dmv lagetemperatuur. Deze is gemiddeld rond de 30 graden. Hij zorgt ook de opwarming van een 100 liter boiler. De teruggewonnen ventilatielucht helpt mee met de opwarming van het systeem. Probleem is echter dat de ingezogen buitenlucht voor de ventilatie regelmatig onverwarmd of slechtverwarmd via de ventielen de huiskamer in komt. Alsof het verwarmingselement niet functioneert. Inventum maakt juist reclame dat er geen sprake is van warmteterugval. Dus niet.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
Neem aan dat de monteur van inventum ook een rapportje heeft gemaakt van zijn bevindingen.
Heb je dat al ontvangen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Op een nieuwe woning heb je gewoon garantie. Stel de leverende partij (de aannemer of de projectontwikkelaar) in gebreke. Zelf kun je hier niet zoveel mee.

Enige wat je kunt doen is vragen om het rapport van de BENG-berekening, incl. de kwaliteitsverklaringen van de in het rapport genoemde installaties. Dan weet je of er ook daadwerkelijk is geïnstalleerd wat er geïnstalleerd had moeten worden.

Dit is verder ook geen klusvraag, lees svp de forum regels nog even door voor meer duidelijkheid
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hoe koud is koud, kan je dat meten?
Bewegende lucht van 18 graden kan behoorlijk koud aanvoelen, maar ruim boven de minimum waarde zijn die hier normaal is.
 

Jack-T

  • #7
Ik heb dit geprobeerd te meten bij de ventielen in de kamer. Echter de thermometers diemik heb reageren te langzaam op temperatuurwisselingen. Daarom ben ik afgegaan op de inblaastemperatuur die de sensor van GreenComfort aangeeft op de display. Als er een koude trek was gaf die wisselend tussen de 17 en 19,5 graden aan. Terwijl de setpoint (ingestelde temperatuur) 21,5 is. Dit was afhankelijk wanneer je het voelde en in de technische ruimte was om te kijken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Jackd schreef:
Bewegende lucht van 18 graden kan behoorlijk koud aanvoelen, maar ruim boven de minimum waarde zijn die hier normaal is.
En vergeet niet de snelheid waarmee de lucht beweegt. Het is het zelfde als het verschil met je handen voelen van temperatuur.
Voel maar op hout, steen of wol van dezelfde temperatuur.
Vergeet niet heb je te weinig debiet, luchtsnelheid, kan je in de knoei met je CO2 in de woning komen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Jack-T schreef:
1. Greencomfort van Inventum zou alleen geschikt zijn voor woningen met ventilatietype D., dus zonder ventilatieroosters en openslaande ramen. Wij hebben roosters in ramen en openslaande ramen, dus volgens mij type C.
Ook bij een woning met systeem D heb je hopelijk openslaande ramen. Deze fout heeft men eenmaal gemaakt (Vathorst, 2004). Deze fout is hersteld, daarna gelukkig nooit meer voorgekomen.

Zelfs midden in de winter zou je prima 5 minuten de lucht in de woning moeten kunnen spuien door de ramen open te zetten. Maar meestal staan de ramen open in het seizoen waarbij je toch niet hoeft verwarmen.

Als dit systeem niet in combinatie met systeem C toegepast kan worden volgens opgave van de leverancier is het zaak om de BENG-berekening te controleren.
 

Jack-T

  • #10
Ik ga de BENG berekening opvragen bij de aannemer. Die is namelijk mijn partij in deze. Wel veelvuldig contact met de installateur, want die wil het ook oplossen. Van inventum krijgen we niets, want voor hen is de installateur en/of aannemer de klant en die communiceren helaas niet met de gebruiker. We zijn overigens een ingebrekestelling aan het voorbereiden richting aannemer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Walker schreef:
Zelfs midden in de winter zou je prima 5 minuten de lucht in de woning moeten kunnen spuien door de ramen open te zetten. Maar meestal staan de ramen open in het seizoen waarbij je toch niet hoeft verwarmen.
Waar heb je deze info vandaan. Met deze info breng je het nieuwe licht.
Dus als ik in de woonkamer 5 minuten een raam van 55x150 cm voor en achter 5 minuten ga openzetten is bij ons verder de gehele dag het Co2 getal onder de 799. Bij 800 springt het scherm op rood en dat is zo'n rotkleur.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Hier is sprake van mechanische luchttoevoer en luchtafvoer met warmteterugwinning dus dit is zeker systeem D.
Mogelijk zelfs E als er aan nog een paar voorwaarden voldaan wordt.

Het werkt alleen optimaal met ramen en roosters dicht.

Dat er in het verleden problemen waren heeft niks te maken met het systeem, maar met een verkeerde uitvoeren (o.a. te kleine kanalen) en verkeerd gebruikt. (o.a. stand 1 bij mensen in de woning, dan moet die minimaal op 2)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
@Wgb Daar is niets nieuws aan. Staat keurig omschreven in de NEN 1087 - Ventilatie van gebouwen - Bepalingsmethoden voor nieuwbouw

Onder hoofdstuk 3.31 en 3.32

Zie de legale preview hier:


Spuien doe je door een of meerdere ramen en/of deuren open te zetten. Daarmee haal je een ventilatievoud van 10x per uur. Nu is dat wat overdreven, maar in 5 minuten kun je de hele inhoud van een kamer verversen.

En daarmee breng je inderdaad het CO2-gehalte in 1x fors terug. Daarna zal deze weer op gaan lopen.

Door kort te spuien vervang je wel de lucht, maar blijven muren, vloer en plafond warm. Het comfort-verlies is dan minimaal.
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Klinkt als defrost of iig geen warmte (voldoende)beschikbaar voor de warmtewisselaar.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #15
Waar haalt het verwarmingselement dat de lucht opwarmt z'n warmte vandaan?
Ik zie systemen met een buffervat, dan zou er altijd genoeg warmte beschikbaar moeten zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Dat komt uit de Modulair warmtepomp, of de buffer, de Geencomfort heeft 2 aanvoermogelijkheden 1 van de Modulair en 1 vanuit cv.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Het maakt verschil of het direct van de warmtepomp of van een (groot) buffervat dat het weer van de warmtepomp haalt. Defrost zal het niet zijn als het van een buffervat komt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu